La millor via és l'escocesa, la del referèndum acordat. Altres vies no són desitjables - Oriol Junqueras - Mirant al futur.

Oriol Junqueras a l'allunyar-se de la via unilateral en el seu escrit Mirant al futur, ha desconcertat a uns, indignat a altres, fins i tot als seus i convençut a pocs. M’importa molt poc si en el seu fur intern combrega amb les seves pròpies paraules, la sinceritat no sempre es bona. Ni afirmaria que Junqueras s'ha rendit. Aquí només hi ha hagut una pèrdua enorme per a tothom. Per als qui van viure la il·lusió de crear un país nou. Per als qui van ser desdenyats. I per a aquells que miraven a un costat i a un altre i se sentien d’enlloc, amb el país ensortrant-.se en el seus fonaments.

Però Junqueras i els seus socis de Govern, el que no han reconegut es que varen traïr als seus, que els varen enganyar: Tenim pressa! Generalitat republicana! i la república va durar 8 segons. Curiós que sigui el dolent de la pel·lícula, els nostre refugiat a Waterloo l'unic que mai va voler proclamar la república, el de les 155 monedes de plata del rufià de Rufián. Junqueras i Marta Rovira volien si o si proclamar i fer efectiva la República, pero no va ser així, i el primer que se m'acut és si Puigdemont la podía suspendre com va fer, o era aquesta una facultat que li pertocava al Parlament i no a ell.

La realitat és que uns i altres, ens varen enganyar, i prou ho estan pagant amb la presó, però amb l'índult que rebrán, l'única sortida digna que els queda, es demanar perdó als qui se la varen jugar per no res en aquell dia infaust i els següents, i anar-se'n a casa seva. 

Ara, després de tan marejar la perdiu, abracen la via escocesa, i ens tornen a enganyar, saben que es una via morta abans de començar, l'ùnic que aconseguiran es guanyar dos anys de temps. Abandonin la política, deixin traïr al país i d'enganyar als ciutadans i vagin-se'n, seria un  acte de dignitat que els honoraria.