Sota el volcà, però no el de Malcom Lowry, no l'altre, el de la Palma, ens ha portat a extrems curiosos, com el cas de Cuatro, que després de dies i dies de l'erupció constant del Cumbre Vieja a l’illa de La Palma, dissabte van decidir emetre, no una sinó dues pel·lis de catàstrofes volcàniques. A saber: Un poble anomenat Dante’s Peak i Alerta roja. La primera, protagonitzada per Pierce Brosnan i Linda Hamilton, va d’un vulcanòleg que avisa que en qualsevol moment hi pot haver una erupció que sepulti per complet el poble en qüestió. No li fa cas ningú. La segona és un film sud-coreà que va d’un volcà que entra en erupció i amenaça de sepultar bona part de les dues Corees, la del baix i la de dalt.

No cal dir que, indignada, bona part de la ciutadania s’ha queixat del que considera un despropòsit de Cuatro. Tal com està la situació a La Palma, només els falta que ara emetin pel·licules d’aquesta mena, diuen. Troben que és una decisió barroera, oportunista, vomitiva, vergonyosa, de mal gust, miserable, roïna... “¿Que és que no sou conscients de la por que podeu infondre a la població de La Palma?”, protestava un dels telespectadors, a punt de caure a terra col·lapsat per la ràbia, com ho explica Monzó en el seu article d'avui.

I tenen raó. Molt millor i més edificant, l’exhibició de periodisme groc que al llarg d’aquests dies han mostrat la majoria de les cadenes, amb les seves grans estrelles desplaçades al lloc dels fets per, adientment maquillades i situades davant de la lava, lliurar-se al morbo amb veu greument responsable. A una periodista la tenien tot el sant dia damunt d'una barca a veure si arribava la lava que encara és a 800 metres del penyassegat. Un altre feia conya dient que als hotels de la Palma no hi havia lloc per als palmeros afectats per la... (s'ha de dir colada o bugada en català?), perquè estaven ocupats per els periodistes. I és si més no curiós que mentre des de dilluns a divendres practicament a la Sexta no parlaven ni informàven de res més, dissabte i diumenge d'informació la justa als telenoticies, aixó si, dilluns sant tornem-hi. 

Tenen assetjats, atabalats als vulcanòlegs, preguntant-els-hi insistentment quan arribarà la lava al mar, a quina hora, etc etc, fins i tot els hi ho pregunten als del barco, un barco oceanogràfic que es diu Ramón Margalef no pot ser seriòs. Ah! Menció especial per a Pedro Piqueras que de que la palma a la Palma amb un incident amb un tros de magma, debia arribar a l'extàsi en dir per fi i en directe rios de lava. Pobre Piqueras, no sabia que no son rios, sinó coladas.

Em pregunto si és necessari anar passant constantment les imatges de la lava com es menja les cases, entenc per icòniques les imatges de la caiguda del Campanar de Todoque, pero la casa verda que hi ha abans o el restaurant de la rotonda, els he vist caure almenys 100 vegades, perquè i aquí m'heu pillat, com molts estic morbosa i compulsivament enganxat a la tele veient les imatges com no ho feia desde l'11S, o el bombardeig nocturn de l'Iraq. Tot plegat un espectacle bastant lamentable el de els mitjans, com ja ho va denunciar Carles Francino al seu programa de radio.... només que ell que també era allí.