El Metavers acollirà la humanitat en deu anys: Què passa si et quedes fora? Què és el Metavers?, qui hi ha al darrere i per què serà difícil quedar-se fora. Cada segon que passa, la vida és més virtual. El Metavers és l'evolució natural del procés. Està en marxa un món virtual paral·lel, un metavers, amb tot, i amb tots, on, o estàs, o estàs mort. Si has vist Futurama, no cal que t'ho expliquin. a Facebook ara Meta ja ho han fet olor i s'han posat en marxa.

Les nenes i els nens avui tenen en línia jocs com Minecraft o Roblox, tan espectaculars que difícilment preferiran la baldufa. Els adults treballem i estimem online cada vegada amb més facilitat. Els diners estan en plena transició, s'estan esfumant de les butxaques i els mercats de criptomonedes creixen i es multipliquen. Els tràmits, de qualsevol tipus, fins i tot per apuntar-se a classes de Swing, es fan en línia, i la majoria comencen a haver de fer-se només en línia. Així que, o ets a dins, o ets mort.

A més, hi afegim l'avenç de les tecnologies. Les ulleres 3D i la realitat augmentada (en què interactues amb el que estàs veient), ja funciona en temps real i amb tant de realisme que pots caminar amb cames de monstre, o conduir un Tesla des d'avui. Els bessons digitals (repliques digitals de processos) brollen a la indústria de tot el món a bessó per dia, són rèpliques exactes de processos de fabricació, fins i tot de fàbriques senceres, en què tot transcorre al mateix temps i com una perfecta ombra del que està passant a la fàbrica real. A la construcció del metavers només li falta un detall: unir totes aquestes peces.

La manera com encaixaran aquestes peces podria ser una feina en progrés que podría durar dècades, però els titans tecnològics, inclòs el director executiu de Facebook Inc., Mark Zuckerberg, acceleren el seu desenvolupament amb la inversió de milions de dòlars per donar-li forma. Zuckerberg acaba d'anunciar la contractació de fins a 10.000 persones a tot Europa, disposat a liderar aquesta iniciativa.

El metavers no és només un producte, no és un joc i no està sent creat per una sola companyia. Més aviat és similar a una xarxa mundial en 3D, on les empreses, les eines d'informació i comunicació són immersives i interoperables. És a dir, et permeten estar dins, viure-les, i pots actuar en una bombolla creada per una companyia i en una altra bombolla d'una altra companyia, perquè estaran connectades entre si i acceptaran les mateixes lleis. En certa manera, és un facsímil digital de com vivim al món físic. Participarem com a persona amb avatars hiperrealistes, a la pell dels quals ens posarem a través d'ulleres de realitat virtual, i utilitzant un altre tipus de complements, com vestits i guants hàptics perquè la sensació sigui completament immersiva.

Nvidia i Epic fa anys que aposten pel metavers com el futur de la xarxa, però l'afegit de Facebook, amb Zuckerberg pilotant el nou món, fa que el futur del metavers estigui a tocar. A la propera dècada és possible que les peces ja hagin encaixat. Posem-ne algun exemple. La idea és que cadascú tinguem el nostre avatar, un ninot en 3D que ens representa, pel qual ens mourem al metavers. Aquest ninot pot comprar una obra d'art amb criptomoneda, i vendre-la sense sortir del metavers a un altre avatar, que podrà veure com queda abans de dir-se a comprar-lo a la paret del dormitori. Aquest avatar participarà a les teves reunions de treball, fins i tot el que assisteixi a un concert on podrà comprar una samarreta que li prestis a la seva filla, perquè la llueixi en un joc de Roblox. Tots els actius, les criptomonedes, tot dins del multivers es podrà utilitzar, acceptat per qualsevol companyia que participi de la realitat virtual

Facebook té estoc d'ulleres 3D Oculus, desitjant convertir-les en un article de primera necessitat per poder submergir-te al Metavers. El fabricant de xips de gràfics per ordinador Nvidia Corp. vol que la seva plataforma Omniverse sigui el cor del sistema, com els desenvolupadors de programari Unity Software. Els desenvolupadors de videojocs com Roblox Corp. i productors com Epic Games Inc. i Microsoft Corp. volen un tros del pastís. Fins i tot hi ha consultories especialitzades com Dubit, amb seu al Regne Unit, per ajudar les empreses a moure's cap al metavers.

El metavers no arribarà al seu màxim potencial (milions de persones accedeixen i viuen al món virtual en qualsevol lloc i en qualsevol moment) sense Internet ultraràpid i de baixa latència. Per això els operadors de telefonia mòbil de tot el món estan gastant milers de milions de dòlars per construir xarxes 5G. Els experts situen el 2023 l'any en què els mòbils equipats amb capacitats 5G superaran en quota de mercat aquells equipats amb el 4G.

Hi ha alguns referents distòpics de Spielberg a 'Read Player One', o els Substituts la pel·lícula de Bruce Willis 'the subrogates', però no vaticinen un món gaire millor que l'actual, al contrari. La veritat és que durant la propera dècada, aquestes distòpies seran realitat, ja s'estan greixant totes les peces que donaran forma al multivers. Per al 2030, estarà llest un món virtual a imatge i semblança del real, on podràs portar ales. Però no podràs volar ni badar davant un paisatge real, i el que és pitjor, no podràs ni olorar-lo ni tocar-lo.

Aqui encara anem amb el 4G a l'AVE Barcelona-Madrid que es més digne del tercer món, i ja em veig a venir que arribarem com sempre tard, però no gosaria dir la frase recurrent d'avi de, jo aixó ja no ho veuré, per què no només ho veuré sinó que ja em veig a venir que hi participaré.

Per cert, potser aquesta noticia té a veure amb el que estaba explicant: Barcelona tindrà el primer ordinador quàntic del sud d'Europa. Ves que no sigui culpa de la Colau.