De la mateixa manera que els Estats Units i França celebren el 4 i el 14 de juliol respectivament com a festes nacionals, Espanya commemora el 12 d'octubre. No obstant això, inicialment es van plantejar altres opcions. Segons expliquen les cròniques, Colom va desembarcar en terres americanes el 12 d'octubre de 1492. Aquesta és la raó per la qual el dia d'avui apareix en vermell al calendari. És una data marcada per la polèmica com es pot apreciar cada any, ja que moltes persones no se senten còmodes commemorant un fet que va suposar la persecució i aniquilació de civilitzacions mil·lenàries.
Espanya mai ha tingut molta sort a l'hora d'escollir les seves festes nacionals. Cal tenir en compte que el 12 d'octubre no va ser la primera opció. Per exemple, després de l'ocupació napoleònica de la Península Ibèrica, es va designar el 2 de maig. Es volia recordar l'aixecament popular de Madrid contra els francesos en 1808. Inicialment a tothom li va semblar bé, però quan Ferran VII va veure que els sectors més liberals tenien aquella acció de la ciutadania com a exemple de la viva encarnació de l'esperit de poble en un moment en què la corona els havia abandonat, el monarca va deixar de promoure-la. Després de la seva mort, en època de la seva filla Isabel II, es va intentar recuperar però ja era tard, perquè havia quedat reduïda a una festa madrilenya, el gran moment de glòria de la ciutat.
Una altra opció que també es va plantejar durant el segle XIX va ser utilitzar el 25 de juliol, dia de Sant Jaume, patró d'Espanya, perquè a més permetia lligar el poder polític a la unitat catòlica de país. No obstant això, hi havia un sector que preferia trobar una commemoració de caràcter més laic reflectint-se en el que feien altres països, com la veïna França, que el 1880 va triar el 14 de juliol com a dia nacional. El 1892, coincidint amb el quart aniversari de l'arribada a Amèrica, va començar a plantejar-se l'adopció de el 12 d'octubre i, a partir de 1918, es va iniciar l'organització d'actes commemoratius. En paraules de l'historiador Álvarez Junco en el llibre 'Mater Dolorosa, la idea d'Espanya al segle XIX', aquella data tenia l'habilitat de lligar el "nacionalisme laic i expansiu, de tipus imperial" amb la religió, perquè també era el dia de la Verge del Pilar, que segons la tradició s'havia aparegut a l'apòstol Jaume a Saragossa. Un cop més s'enfortia el vincle entre el poder polític i la religió. Precisament això va fer que durant la Segona República no fos de les festes més celebrades. Tot el contrari del que va passar durant el franquisme.
El règim nacionalcatòlic sorgit de la guerra civil va usar el terme "Festa de la Raça" fins al 1958, quan ho va canviar per "Festa de la Hispanitat". La data va ser molt utilitzada durant la dictadura per projectar en el futur l'esplendor del passat imperial. Una bona manera d'evitar fer front a la realitat d'un present que estava marcat per l'endarreriment econòmic i social i per la falta de llibertats.
L'apropiació franquista del 12 d'octubre va propiciar que durant la Transició inicialment es relegués a un segon pla. Per un moment va semblar que l'eclipsaria el Dia de la Constitució, que es va instaurar el 1981 com a reacció dels partits polítics al fracàs de l'intent de cop d'estat del 23-F. No obstant això finalment, el 1987, es va presentar una proposta de llei per declarar el 12 d'octubre com a Festa Nacional. Aquella proposició va generar debat i discrepàncies que no només han continuat sinó que han anat en augment en els últims anys. Alguns sectors interpreten la festa com l'enaltiment i glorificació del genocidi indígena americà i, a llocs com Catalunya, es viu com una imposició de el nacionalisme espanyol.
I és que aquest és un dels problemes. Les comunitats humanes que es reconeixen a si mateixes com a nacions necessiten tenir uns símbols compartits per poder estendre el sentiment nacional entre la ciutadania de present i de futur. Això ajuda a garantir la pervivència dels estats. Els historiadors ho han estudiat moltíssim, especialment en llocs com França, on els elements simbòlics tenen molta importància i han servit per articular el país durant els dos últims segles. Una cosa molt diferent ha succeït en Espanya, on els diferents poders (monarquies, repúbliques i dictadures) no han tingut l'habilitat de aconseguir-ho. I ara potser ja sigui massa tard.
Segons el calendari de 1492, efectivament Cristòfor Colom va arribar a Amèrica un 12 d'octubre, però llavors se seguia el calendari julià, instaurat durant l'època romana. El problema és que hi havia un desfasament d'onze minuts anuals respecte a la realitat astronòmica. Això vol dir que l'expedició en veritat va desembarcar el 20 o el 21 d'octubre. - - Xavier Carmaniu Mainadé - elperiodico.cat/ca/
Hoy es un buen día para recordar la mili,para los que vamos quedando y la hicimos.
ResponEliminaEscuadrón!Firmeeeeee!.
Colón está desacreditado,no entiendo por qué,el choque de las dos culturas era inevitable,en este caso con violencia,como pasa siempre.El Catolocismo en estos paises es mucho más fuerte,en la actualidad,que en España,la potencia colonizadora.
Bueno esto sucede porque van por detrás, además es un catolicismo sui géneris. El catolicismo en Sudamérica más bien es una secta, por cierto muchos de ellos testigos de Jehová.
ResponEliminaEs verdad, las religiones Cristianas ,diferentes a la Católica avanzan no sólo en Sudamérica sino en España. Hace tiempo que se lo debería mirar el catolicismo en general. En Andalucia los Aleluyas(Cristianos Evangélicos),están teniendo mucho éxito dentro de la etnia gitana, en
Eliminadecremento de la Católica. Demuestra que hoy día las religiones, deben ser más cercanas a la gente y concretar su mensaje a los colectivos a los que van dirigidos. Francesc, las religiones inscritas legalmente no son sectas, otra cosa es que a ti te lo parezca.
Aqui en Sabadell hay muchos testigos de JEHOVÀ, aunque también hay una Iglesia de Jesucristo de los Santos últimos días.
EliminaYo me quedo estupefacto con el catolicismo de los filipinos, Carlos, Francesc. Os explico. Hay misa en tagalo en TdC cada domingo después de la católica en la iglesia/convento de TdC en plaça Sant Agustí. Está a petar de filipinos, pero uno no se puede hacer a la idea de la cantidad de ciudadanos de esa comunidad y su fe, y mira que es grande, muy grande, gigantesca pues la nave no tiene nada que envidiar a la del Pi. Cuenta que aquello fue cuartel de Napoleón en el 1800.
ResponEliminaPor mi parte, si a pedir disculpas estamos, lo digo por lo de México y demás, ahorita mismo voy a que los malvados colonizadores romanos nos pidan disculpas por lo de Sagunto, y que Tunez nos debe una, pues el cartaginés Amilcar Barca, a su paso por nuestra ciudad la dejó hecha unos zorros.
Salut
Miquel, no sabía de la misa en tagalo, de los filipinos. Al menos algo bueno hicimos, porque uno se desmoraliza de tanta leyenda negra.
EliminaMiquel, Filipines és un gran proveidor de monges per Espanya juntament amb l'Àfrica.
Elimina" ...Al cap de vint anys, garebé tota la població nativa caribenya havia estat exterminada. Per omblir aquest buit , els conolitzador espnyols van començar a importar esclaus africans ...."
ResponEliminaYuval Noah Harari (Sàpiens)
La gran majoria varen morir víctimes de la grip que allí no existia I TAMBÉ ELS VAREN PORTAR A SÍFILIS. A les Amériques no es varen fer més genocidis que els Belgues italians o Francesos i altres a l'Àfrica.
EliminaYa he dicho en alguna ocasión que la teoría de "El Buén Salvaje" de Rousseau es una inmensa falacia. Cortés derrotó a los aztecas aplicando la vieja táctica de Julio César de reclutar a las tribus oprimidas para vencer juntos a los aztecas, que precisamente no eran "buenos salvajes".
ResponEliminaLo mismo sucedió en Perú, Pizarro movilizó a los descontentos con el imperio Inca y los usó para derrotarlo.
Siempre he dicho que juzgar el pasado con ojos y criterios de hoy es una equivocación.
Estoy de acuerdo con Miquél, hay que exigirle al gobierno italiano que pida disculpas por los desmanes cometidos por los romanos en Numancia, Calagurris, Monte Medúlio y por el exterminio de los cántabros, una auténtica limpieza étnica de la época. ¡¡ Ah !!, y que nos devuelvan el oro que saquearon en las minas de las Médulas, que es un fortunón.
¿ A que todo este último párrafo suena a gilipolléz, verdad ?.
Pues es lo mismo que pedirle al gobierno español que pida perdón por la conquista de América.
En todo este movimiento presuntamente "indigenista" no hay mas que el interés de algunas élites hispanoamericanas de desviar la atención de los problemas por los que pasan actualmente, y además, inspirados por los norteamericanos que durante el ultimo siglo han querido minimizar por motivos culturales la importancia del descubrimiento por los españoles.
Han tratado de adjudicarle el descubrimiento del continente a las expediciones vikingas, pero estos días se les ha "pinchado" la teoria. Uno de los documentos en que basaban esta teoria, el presunto mapa de "Vinlandia", ha resultado ser una falsificación de principios del siglo XX.
Y recordarles a los amigos mexicanos y sudamericanos, que llevan ya doscientos años de independencia, y han tenido tiempo de sobra para corregir la "herencia recibida".
Quizás a Lopez Obrador le saldría mas a cuenta luchar contra la corrupción endémica que vive el país, y contra el narcotráfico que controla todo el norte de su país.
Y en esto, los españoles no hemos tenido nada que ver.
Que la "conquista" d'America va ser un genocidi és la realitat, amb ulls d'avui i d'ahir.
ResponEliminaPues mira Manuél, en toda la zona colonial española sobrevivieron pobladores indígenas autóctonos, al contrario de la zona norte de colonización anglosajona, donde fueron casi exterminados por los ingleses primero, y después por los norteamericanos.
EliminaQuizás tu seas partidario de que el gobierno italiano pida perdón por el exterminio de los cantabros, los vacceos, los autrigones, los lacetanos, los ilergetes.....
Vuelvo a repetirlo, el revisionismo mal entendido es un error.
Y para hablar de historia, hay que conocerla. Te recomiendo la lectura de "Naufragios", cuyo autor el Alvar Núñez Cabeza de Vaca, uno de esos "sanguinarios exterminadores de indígenas".
Quizás después puedas entender que fué todo aquello.
No és tan senzill Manuel, i compte que nosaltres també teniem els almogavers que deixal's anar. Estic en la línia de Rodericus, compte amb el revisionisme històric, i España no va fer ni m´ñes ni menys que la resta de països, com Anglaterra, Belgica, França, Itàlia o Portugal.
Elimina¿Acaso menos real que la exterminación por hambre de toda aquella población íbera que no se quería someter al imperio romano?...pregunto...
ResponEliminaLa culpa és de la Colau. I punto.
EliminaManuel,el concepto de Estado España,como se conoce actualmente,nace con la Constitución del 1812,por lo tanto está mal dicho "genocidio español".Fue el reino de Castilla el que corrió con los gastos y la responsabilidad de cristianizar aquellas tierras,que ese era el fin de Isabel.Fernando como rey de Aragon y Cataluña se fue a luchar al Mediterráneo,que también hizo de las suyas. Aún lo recuerdo de cuando estudiaba PREU.
ResponEliminaCarlos, eso se lo tendrías que explicar a M.Rajoy y algún otro espécimen rancio del Pp que hablan de España como una nación muy antigua con más de tres mil años de historia. O era de histeria?
EliminaNo estic dient que els espanyols siguin especialment dolents .... ho eren els anglesos, portuguesos, holandesos ....
ResponEliminai Belgues Manuel. Pero resulta que els únics que es veu han de demanar perdó són els Espanyols.
EliminaTota la història està plena de genocidis, exterminis i bestieses ....i la prehistòria ..... som una autèntica plaga
ResponEliminaExacte Manuel, som una plaga, una anomalía, un error dins la naturalesa. Perqué provenim d'un altre lloc i varem conquerir fa milers d'anys aquest planeta.
ResponEliminaPer cert ... he intentat comprar un llibre teu encarregan-lo en una llibreria, impossible. Per internet, impossible.Al final en una botiga digital, Llibres.cat he trobat El marmessor de la ignorància, l'he demanat, i després d'uns dies m'han dit que estava exhaurit i descatalogat ... i m'han tornat els 10 € que era el seu preu. Quan vagi a Barcelona preguntaré en una llibreria de segona mà
ResponEliminaEstà esgotat i jo nomès en tinc un ejemplar. De fet en dec uns quants ejemplars, així que he pensat reescriure'l a les Novel·leses Oblidades o en un bloc apart. Ja se m'ha girat feina. Et mantindré informat.
ResponElimina