Què no és un calamar?, li preguntava Jordi Basté a Fermí Puig en un tall que d'orígen era clarament carn de dialing. Segons la wiki, el calamar o calamars és un mol·lusc marí que pertany a la classe Cephalopoda, subclasse Coleoidea, ordre Teuthida, amb dues subordres principals: Myopsina i Oegopsina (l'última inclou Architeuthis dux, el calamar gegant. Però el Calamar és també el nom d'un joc a una serie de Netflix, un joc que no puc veure atès em vaig donar de baixa fa un mes. La serie no és gens original, n'hi ha unes quantes molts similars, una d'elles la vaig veure precisament a Netflix, Alice in Borderland. La diferencia d'aquesta última serie del 'Joc del calamar' és el ressó que ha assolit a nivell mundial, i els preocupants efectes que s'estan donat en la mainada que sense en principi poder veure la serie per la seva edat, imiten la violencia del joc al pati de l'escola o al carrer els que encara hi juguen.

Escoles municipals de la comuna d'Erquelinnes a Bélgica han emès una advertència arran d'informes sobre alumnes que participen en un perillós joc inspirat en la popular sèrie. En un comunicat publicat en xarxes aquesta setmana, les escoles municipals es van dirigir als pares de família: "Estem molt atents per aturar aquest joc malsà i perillós". La publicació va ser feta després de descobrir que diversos nens estaven recreant 'Llum vermella, llum verda', en què jugadors amb pocs diners competeixen en concursos mortals per aconseguir una sucosa recompensa. En l'esmentat joc els participants han de dirigir-se cap una nina gegant quan aquesta crida "llum verda". Quan la nina crida "llum vermella", el concursant ha de quedar-se quiet. Si el canell detecta moviment, el participant morirà d'un tret. En la versió creada pels nens belgues el perdedor rep un cop de puny en lloc de ser executat. Els directius imploren als pares que facin que els seus fills "siguin conscients de les conseqüències que això pot provocar". També a casa nostra algunes escoles del Maresme han detectat el mateix problema, i suposo que en altres llocs també.

"Hwang Dong-Hyuk va escriure "El joc del calamar" el 2008. Segons ha revelat el director, es va inspirar en els còmics japonesos com "Battle Royale", "As the Gods Will" o "Alice in Borderland" que llegia en aquell any. En moltes d'aquestes històries, hi havia alguna cosa en comú, persones "econòmicament desesperades" que participaven en algun joc de supervivència. Llavors va pensar en com seria portar aquesta trama a la realitat de Corea, la mateixa en la que el propi creador passava per dificultats de diners."

Hi ha una explicació d'alguna de la gent que ha vist la sèrie, la serie denúncia que els problemes econòmics i socials empenyen a la gent a participar malgrat l'evident risc, això és el que posa al descobert 'El joc del calamar', la pressió del capitalisme salvatge sobre la ciutadania. De totes maneres, el més preocupant de tot aquest assumpte, que no puc o gairebé no m'atreveixo a preguntar, és ¿quantes persones participarien en el nostre país si s'organitzés un espectacle televisiu com aquest?. Em temo que moltes, i això sí que és greu, més que els jocs de nens que de sempre han jugat a guerres o a indis i vaquers al pati o al carrer.