"La intel·ligència artificial eliminarà molts llocs de feina". Aquest és un titular que veiem una vegada i una altra en notícies, columnes i editorials de tota mena de mitjans de comunicació. Però, com afecta els periodistes? Seran substituïts pels algorismes o, per contra, les seves capacitats es veuran augmentades pels algorismes sobre els quals escriuen?
És important fer un pas enrere i veure què entenem per intel·ligència artificial (IA). IA és un terme ampli que cobreix diferents tipus de sistemes informàtics, des dels que només saben processar dades fins als que són capaços d’aprendre. Els d’aquest últim tipus són els que coneixem comunament com a aprenentatge automàtic: sistemes capaços de fer prediccions basades en les dades massives que processen. L’aplicació en el món del periodisme és immediata.
Un dels problemes més grossos del periodisme és el fet que el nombre de periodistes està disminuint ràpidament, mentre que la quantitat de notícies que cal cobrir ha augmentat. La IA té el potencial d’ajudar els periodistes a trobar les notícies més importants en un mar virtualment infinit d’informació. Aquesta mena de IA seria capaç de mirar en tota la web i determinar què té valor informatiu, no sols des d’una perspectiva centrada en les persones, sinó també des d’una perspectiva de màquina.
Un altre gran problema del periodisme és la verificació de fets. Hi ha tanta informació disponible a internet i tantes opinions que és materialment impossible comprovar-ne la veracitat. En l’ecosistema actual el lector està indefens a l’hora d’esbrinar si la informació que llegeix és certa.
Aquí és on la IA podria brillar. Imagineu-vos un sistema que sigui capaç de llegir i entendre un article i després us digués si l’article és veraç o no. Això estalviaria molt de temps i esforç als periodistes, que podrien invertir el temps en històries que requereixen una anàlisi en profunditat.
La IA no eliminarà la necessitat de periodistes, però els canviarà la feina. Mentre que els periodistes d’avui, en la seva majoria, escriuen o produeixen contingut, els periodistes assistits per IA del futur hauran de tenir un millor sentit del context. Aquí és on la IA té el potencial de fer que els periodistes siguin més valuosos. En lloc d’escriure i produir més contingut hauran de centrar-se més a comprendre els contextos en què passen les notícies.
Context: Aquest text de Josep Maria Ganyet, ha estat generat pel model de llenguatge GPT-3 d’Open AI a partir del paràgraf introductori, escrit en anglès per l’autor humà de l’article. La traducció ha estat generada amb el traductor de Softcatalà, basat en una xarxa neuronal. L’edició posterior no ha estat diferent de la que s’hauria fet amb un text escrit per un humà.
Si ya tenemos comentaristas,contertulios,periodistas,con sello propio de pro...un partido concreto,de una idea,de un programa de vida especifica;la IA,seria sumar más a lo que ya existe.No gracias.
ResponEliminaPiensa que esas máquinas, detrás de ellas,hay marcas comerciales,estados soberanos,grupos de presión ,religiones,sectas.Todos mirando por sus intereses.
Pero tienen su campo comercial,su interés industrial,hace tiempo,pero ya está.
Es curioso,pero si no lo expresas,hubiese creido que el artículo es de un periodista de la Vanguardia,tiene su mismo estilo.
ya lo he puesto, es de Josep Maria Ganyet de la vanguardia. Pero no tengo tan claro lo que dice, los algoritmos de la IA también son tendenciosos según se programen.
ResponEliminaLe encuentro una aplicación inmediata:estudio y solución del problema del Barcelona. Comparación con el juego del Betis,como modelo a seguir.
ResponEliminaOtro:qué ponemos en las instalaciones de Nissan
Otro más:solución a la pista grande en el Prat
Más:solución definitiva al modelo de enseñanza en Cataluña.
Al acabar la temporada el Betis estará por detrás del Barça.
ResponEliminaLo único cierto es que la gente cada vez lee menos, hay muchas personas a las que la visón de un texto largo les echa atrás y ni lo empiezan. .
ResponEliminaEn mi opinión, la inteligencia que nos falta por desarrollar es la nuestra. Estoy convencido que ni aprovechamos ni un 10 por ciento de nuestras capacidades, pero quizás es más fácil crear maquinas que piensen que desarrollar lo que ya tenemos, no se, más fácil y más "productivo" manejar seres que dejan que una maquina les haga su trabajo, que intentar manejar mentes inteligentes, que a lo mejor no se dejan. No se.
Un saludo.
Sucede que aún no se ha encontrado la manera de desarrollar más nuestra inteligencia, al contrario más bien vamos para atrás. Además con el bajo y poco objetivo nivel de la mayoria de periodistas, las máquinas creo que lo harían bastante mejor.
EliminaPensaba que estaba escrito por un periodista.
ResponEliminaSupongo que las máquinas escribirán según tendencia de quien programe, no tengo idea, pero dudo que se autoprogramen y escriban por si solas.
Miquel, Ganyet és enginyer informatic, i sap de que parla. Una IA pot arribar a er objectiva en escriure un article d'opinió, és questió de temps.
Elimina