Elies Campo ha enganyat Citizenlab i ‘The New Yorker’. Els va fer creure que havia estat un càrrec de ‘Telegram’ però el portaveu d’aquesta empresa diu que mai no hi ha treballat. - eltriangle.cat

Linkedin d'Elies Campo on diu que és un càrrec de Telegram i declaració del portaveu de l'empresa dient que no hi ha treballat mai.“El senyor Elies Campo mai ha estat empleat per Telegram en cap càrrec, i molt menys com a cap de res. El 2016 va fer algun treball voluntari i se li va concedir una adreça de correu electrònic temporal que després va ser revocada. Mai va rebre cap compensació monetària de Telegram i mai va signar cap contracte amb nosaltres”. Així de clar i contundent s’ha expressat Remi Vaughn, portaveu de Telegram quan EL TRIANGLE li ha demanat si Elies Campo havia treballat a aquesta companyia i hi havia tingut algun càrrec com apareix a l’nforme publicat, el 18 d’abril, pel laboratori canadenc Citizenlab batejat com a Catalangate i a l’article que el va oferir en exclusiva, el mateix dia, a The New Yorker.

Campo ha enganyat, doncs, al laboratori de recerca en tecnologia i drets humans dependent de la Universitat de Toronto i a Ronan Farrow, l’autor de l’article de The New Yorker.  L’informe de Citizenlab es titula “Catalangate. Àmplia operació de programari espia mercenari contra catalans utilitzant Pegasus i Candiru”. L’informe el firmen vuit persones, la segona de les quals és Elies Campo. El primer és John Scott-Railton, investigador senior de Citizenlab. Campo surt citat deu vegades en aquest informe, l’última quan el col·loquen entre les víctimes de l’espionatge i el defineixen com a “Former Growth, Business Development and Partnerships, Telegram Messenger” (“ex-responsable de Creixement, Desenvolupament de Negocis i Partnerships de Telegram Messenger”).

Ronan Farrow va titular el seu article a The New Yorker “Com les democràcies espien els seus ciutadans. La història interior del software espia comercial més famós del món i de les grans empreses tecnològiques que s’hi fan la guerra”. Farrow cita 13 vegades Campo en aquest reportatge i el defineix com “un jove de trenta-vuit anys de parla suau i amb els cabells foscos despentinats, que va néixer i es va criar a Catalunya i aposta per la independència. Va estar uns anys treballant per WhatsApp i Telegram a San Francisco, però fa poc es va mudar a casa”. “En certa manera sento que és una mena de deure”, escriu Farrow que li va dir Campo com a raó per tornar a Catalunya.

Vist el seu protagonisme tant a l’informe de Citizenlab com a l’article de la respectada publicació que és The New Yorker, va sorprendre que no participés a la roda de premsa que es va celebrar l’endemà a Brussel·les per anunciar accions judicials arran de la denúncia sobre espionatge a independentistes catalans. Hi van participar l’ex-president de la Generalitat i president de JxCat, Carles Puigdemont, el president d’ERC, Oriol Junqueras, el diputat de la CUP Carles Riera, el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, i la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzié. Paluzié va agraïr en la seva intervenció la feina Campo en la gestació del Catalangate. “Sense ell, sense la seva entrega i professionalitat avui no seríem aquí”, va dir.

Posteriorment, Campo sí que s’ha prodigat en entrevistes a mitjans favorables a l’independentisme com TV3, RAC1 o l’ARA. Ningú dels que l’ha entrevistat ha posat en dubte el seu currículum. Al seu perfil de Linkedin diu que va estar sis anys i quatre mesos treballant al departament de Creixement, Desenvolupament de Negocis i Partnerships de Telegram Messenger. Si compareix a la Comissió d’Investigació del Parlament de Catalunya sobre aquest Catalangate del qual n’és una peça bàsica haurà d’aclarir si menteix ell o el portaveu de Telegram. Un misteri més a afegir al Catalangate, I ara amb l'afegitó del Maragallgate, segons informen a la vanguardia.