ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

COL·LAPSE CLIMÀTIC


Aquest article publicat a el periódico sobre les consecuencies del canvi climàtic, no pretén ser catastrofista - crec - sinó conscienciar-nos del que ens ve al damunt. I el més fotut, es que no diu res que no puguessim saber o intuïr, ni nosaltres ni els experts, ni els nostres Governants. Però tots plegats fem com si sentissim ploure, fins que potser arribi un dia en que deixi de ploure per sempre, i ja serà massa tard. No és alarmisme, sino consciència del futur incert que ens espera, davant la indiferència de tots, o quasi tots.

El 26 de juliol passat va morir el científic i escriptor James Lovelock, més conegut per la seva teoria Gaia, segons la qual el planeta Terra és un organisme capaç d'autoregular-se per mantenir la seva estabilitat i supervivència. Lovelock ens va avisar de manera reiterada dels perills de l'escalfament global i de la responsabilitat que teníem els éssers humans, així com del llindar de no retorn cap a la catàstrofe que estàvem creuant. En la lluita a favor del medi ambient es va declarar partidari de l'energia nuclear. "En algun moment del segle XXI, quan els efectes devastadors del canvi climàtic comencin a mossegar-nos, la gent mirarà amb ràbia aquells que ara tan estúpidament continuen contaminant, cremant combustibles fòssils en lloc d'acceptar els beneficis de l'energia nuclear", va escriure. Molts menyspreaven la seva visió apocalíptica, però a la vista del que estem vivint aquest 2022 i del que se'ns anuncia per als propers anys, potser Lovelock tingués raó quan va vaticinar “la fi de la civilització tal com ara la coneixem” i la mort de milions de persones a causa del canvi climàtic.

El món s'ha de preparar per a un possible "final climàtic" - elperiodico.cat

L'escalfament global podria arribar a ser "catastròfic" per a la humanitat si l'augment de la temperatura és pitjor del que molts prediuen o si provoca una cascada d'esdeveniments encara no considerats, o totes dues coses. "El món s'ha de començar a preparar per a la possibilitat d'un final climàtic". Així ho afirma un equip internacional d'investigadors dirigit per la Universitat de Cambridge, que proposa una agenda per fer front als pitjors escenaris. Aquests inclouen resultats que van des de la pèrdua del 10% de la població mundial fins a l'eventual extinció humana.

"Hi ha moltes raons per creure que el canvi climàtic pot esdevenir catastròfic, fins i tot amb nivells modestos d'escalfament", assenyala l'autor principal Luke Kemp.

"Aquest ha tingut un paper en tots els casos d'extinció massiva, ha contribuït a la caiguda d'imperis i ha donat forma a la història. Fins i tot el món modern sembla estar adaptat a un nínxol climàtic concret", afirma.

"Els camins cap al desastre no es limiten als impactes directes de les altes temperatures, com els fenòmens meteorològics extrems. Els efectes en cadena, com les crisis financeres, els conflictes i nous brots de malalties, podrien desencadenar altres calamitats i impedir-ne la recuperació de possibles catàstrofes, com una guerra nuclear”. La modelització realitzada per l'equip mostra que les zones de calor extrema (una temperatura mitjana anual de més de 29 graus) podrien arribar a dos mil milions de persones el 2070; aquestes zones no són només algunes de les més densament poblades, sinó també de les més fràgils políticament.

"Les temperatures mitjanes anuals de 29 graus afecten actualment uns 30 milions de persones al Sàhara i la Costa del Golf", detalla Chi Xu, de la Universitat de Nanjing. "El 2070, aquestes temperatures i les conseqüències socials i polítiques afectaran directament dues potències nuclears i set laboratoris de màxima contenció que allotgen els patògens més perillosos. Hi ha grans possibilitats que es produeixin efectes col·laterals desastrosos", diu.

L'informe de l'IPCC de l'any passat suggeria que si el CO2 atmosfèric es duplica respecte als nivells preindustrials -cosa a allò que el planeta està a mig camí-, hi ha aproximadament un 18% de possibilitats que les temperatures augmentin més enllà de 4 ,5 graus.

Escenaris "infraexplorats" - Tot i això, els escenaris de temperatures extremes estan "infraexplorats en relació amb la seva probabilitat". L'equip responsable de l'article de PNAS proposa una agenda de recerca que inclou allò que anomenen els "quatre genets" de la fi del clima: la fam i la malnutrició, el clima extrem, els conflictes i les malalties transmeses per vectors. L'augment de les temperatures suposa una gran amenaça per al subministrament d'aliments a nivell mundial i podria crear les condicions per a nous brots de malalties a mesura que els hàbitats de les persones i la vida silvestre canvien i es redueixen.

Per a la científica Kristie Ebi, de la Universitat de Washington, "necessitem un esforç interdisciplinari per entendre com el canvi climàtic podria desencadenar la morbiditat i mortalitat massiva dels humans". A més, el col·lapse del clima probablement exacerbaria altres amenaces: des de l'augment de la desigualtat i la desinformació fins al col·lapse democràtic i fins i tot noves formes d'arsenal destructiu d'intel·ligència artificial.

Lluís Brotons, investigador del CSIC al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), Espanya, assenyala que l'estudi "posa el dit a la nafra del realisme i del sentit de precaució". "Ens planteja la necessitat d´avaluar les implicacions d´aquest tipus d´escenaris d´una manera molt més seriosa del que hem fet fins ara, per exemple, mitjançant una avaluació específica de l´IPCC", afegeix a Science Media Centre Espanya el científic, qui no participa a l'estudi.

I en el mentrestant, l'unic que fan les nostres autoritats és discutir sobre a quina hora s'han d'apagar les llums dels aparadors de les botigues i edificis pùblics.

Publica un comentari a l'entrada

16 Comentaris

  1. Yo, permíteme, me río de: "mentrestant, l'unic que fan les nostres autoritats és discutir sobre a quina hora s'han d'apagar les llums dels aparadors de les botigues i edificis pùblics.", y me río porque lo que voy a escribir pondrá los pelos de punta a alguno que de vez en cuando, sólo entra para lo que le interesa, escribe por aquí" En la guerra árabe /israelí, 1967, la de Dayan, el general tuerto, se vió que el asunto del petroleo estaba fastidiado para Europa. La guerra duró diez días pero aquel mes y durante mucho tiempo la televisión se apagaba a las 12 con la carta de ajuste y las Ramblas y la calle Pelayo y los escaparates de toda Barcelona, supongo que los del resto de la península también, apagaban sus luces a las 10 de la noche. Y no pasaba nada. Hubo más vigilancia, eso si, pero nadie protestó, nadie entre otras cosas no porque mandara Paco y sus grises, sino porque la gente trabajaba y estaba cansada.
    Se levantaba a las 6 de la mañana y se acostaba pasadas las 11 de la noche. no tenia lo que ahora llaman "tiempo de ocio" o cuestión "lüdica". No se conocía.
    Hoy las cosas son diferentes, no digo que peores o mejores, allá cada cual, pero el ser humano ha banalizado absolutamente todo, incluso lo que es el descanso.
    El descanso es el encontrarse con uno mismo y el reencontrarse con la familia, no ir de compras , ni estar pajareando a las 12 de la noche viendo escaparates.
    No hay vuelta atrás. Ya no la hay. vivimos los tiempos del fin y los polos se derritirán y el clima cambiará. Lo verán mis nietos, sin dudarlo un momento.
    Mientras, los idiotas de uno y otro partido discutiendo si hay o no que cerrar las luces de los escaparates. Son tan idiotas que no se dan cuenta que las cerraremos simplemente porque no habrá conque encenderlas.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La paraula és: sobrietat, Tornar a viure una mica com abans, com els nostres pares i avis,.

      Elimina
    2. De acuerdo con los dos. Antes el ocio no era el eje de la existencia de la mayoría de la población. Se trabajaba con intensidad de lunes a sábado al mediodía, y había quienes tenían dos empleos simultáneos para poder pagar la hipoteca del piso y llegar a final de mes. Había objetivos vitales como pagar la educación de los hijos y comprarse una nevera o una televisión a plazos.

      Se trabajaba con denuedo ahorrando el tiempo en que se tardaba en pagar el piso o las "letras", de las deudas lo más rápido posibe

      Como mucho, el lujo de tanto en tanto era comer una paella con la familia en algún chiringuito o merendero.

      Ahora el hedonismo es la médula de nuestra sociedad, hay que pasar fines de semana fastuosos para retransmitirlos a los conocidos por la redes sociales, se piden préstamos para irse de vacaciones al culo del mundo ( con perdón ), para poder dar envidia.

      Estamos como Bizancio en su época decadente, y con los barbaros a las puertas.

      Elimina
  2. Es la bicha de verano, en periodismo .Las diez plagas de Egipto, cayendo sobre la humanidad:el covid,el "mono",la guerra,la inflación y cómo no,el calentamiento global,culpable de todo.

    ¿Sólo discutir la luz de los escaparates?. Pues supone, multas que pueden llegar a los 60 000 euros,que obliguen a cambiar hasta septiembre las puertas a automáticas,con el costo que supone, después del encierro por covid,no sé como queda alguna tienda, aún.Todo por ordeno y mando y a callar,que es lo que les gusta a estos políticos,así no le hacemos la puñeta a ellos.
    Un detalle,he recibido de AGBAR,un email que me dice,que como este verano he gastado más agua,que me subirán el canon,de 25metros cúbicos a 50,los gaste o no los gastes.Representa que pagaré el doble.La excusa,como no,el cambio climático.Les he escrito,diciendo que es cosa de agosto,porque vienen más los nietos,que les prometo volver a mis hábitos de consumo cuando entren al cole,en septiembre.Sumiso.

    ResponElimina
  3. www.youtube.com/watch?v=kRxyiDqTtMs

    Mira aquí tienes otro "culpable" del cambio climático,es Nazaret,una chica del campo,que sigo porque habla de sus problemas reales.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Me temo que los de AGBAR van a pasar de ti, lo de los nietos no creo que cuele.

      Elimina
    2. Nazaret, no es un nombre casual en este caso. Si, este es otro problema que tampoco preocupa muchos a nuestros políticos.

      Elimina
  4. Nazaret,habla en extremeño, con muchas palabras que desde pequeño yo he utilizado(tenemos frontera con Badajoz).Me encanta oírla. Algunos le dijeron, que hablaba muy "cateta".Inmediatamente,le escribieron mucha gente desde Sudamérica que ellos la entendían,porque utilizaban muchas de sus palabras. Tiene un video sobre el tema.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La entiendo perfectamente a Nazaret, además, construye muy bien su relato que se hace muy coherente y veraz. No entiendo lo de cateta. ¿No seràn 'catetos' los otros?.

      Elimina
  5. En Barcelona fueron bajando el mínimo de m3 de consumo. Recuerdo en un principio que eran 18. Pasaron a 16, lo dejaron en 14 y cuando he marchado, hará ahora cinco meses, eran 13m3. Luego no aumentaron el precio del m3 pero si que al pasarte de los delimitados m3 las tarifas aumentan una barbaridad porque hay tres tramos. Como además se incluye el mantenimiento de las clavagueras , el defícit del trasporte metropolitano y el cánon de las basuras, se le suma un iva de espanto, y por poco que gastes no bajas de 60 euros.

    ResponElimina
    Respostes
    1. d'aigua pago més o menys aixó, 55/58euros cada dos mesos, que ben mirat no és molt, tenint en compte que dins el rebut i van mil endergues afegides.,

      Elimina
  6. Pero mira, FRANCESC, mira, sólo en el hotel Vela, SÓLO en ese hotel hay...1.600 grifos de agua. y cada habitación, cada habitación con su jacuzzi. ¿Prohibir al turista que gaste agua?, no, en absoluto, pero como hoy todo va computarizado decirle que cada habitación tiene un medidor digital de agua , y que esta se abonará a partir de lo que se considere que una persona malgasta. No se en cuanto está considerado malgastar, pero habrá una cantidad para una ducha diaria que puede entrar en el precio de la habitación, y a partir de esa cantidad un precio aparte. Lo mismo que las duchas de las playas, ¿qué es esto de estar abiertas sin ton ni son?, las duchas han de tener un abono, una aplicación de teléfono o una tarjeta de estas de crédito que se ha de pasar por el censor y cada ducha ha de costar un importe y durar un tiempo definido, tres minutos, por ejemplo. ¿Porqué han de pagar los ciudadanos de Barcelona el gasto desaforado en hoteles, saunas, jacuzzis y playas?
    La única manera de parar el consumo es cobrando el precio que vale el malgastar lo que se consume. No hay más
    salut

    ResponElimina
  7. Lo puedo entender, pero porque te pases dos meses te apliquen el siguiente Canon, que es más duro, debería ser que tu media anual se pase.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ahí te doy la razón, CAR RES. Yo hablo de una cuestión pública, de hotel, de duchas en la playas, no de fuentes públicas, pero si racionalizar el uso. Me parece de poco sentido común aplicar el doble de canon, porque no es justo.

      Elimina
  8. En Córdoba, cuando pequeño, vivía en una casa de tres vecinos, todos en planta baja.con pozo común. Hartos de que se ahogar an ratas, metimos la potable, un sólo grifo para todos, que daba a la única pila. Tan felices, con el cambio

    ResponElimina