És d'agraïr una opinió profesional i objectiva con la de l'analista Javier Santacruz, lluny d'ideologies polítiques amb crítiques sistemàtiques i catastrofistes, sempre negatives. En aquest article, Santacruz analitza l'efecte anticipació que podria explicar les males dades d'afiliació a l'hostaleria d'aquest Juliol. L'analista atribueix el fre de contractació a una anticipació de la contractació i creu que la feina no és el primer indicador que es veu afectat per una desacceleració. Els sindicats sí que ho assumeixen com un senyal d'alerta i apunten que toca esperar per veure millor els efectes de la inflació i les pujades de tipus d'interès.
La primera a avisar va ser Nadia Calviño. A la roda de premsa després del consell de ministres de dimarts de la setmana passada va afirmar que s'estava detectant una “alentiment” al mercat de treball a la segona meitat de juliol. Dos dies després, quan es van publicar les extraordinàries dades de l'EPA, on es reflectia que Espanya baixava per primer cop dels 3.000.000 d'aturats, Yolanda Díaz va insistir en l'advertiment que havia fet la vicepresidenta primera: “Prudència. Des del dia 15 d'aquest mes nosaltres estem notant certes incerteses al mercat de treball”. Aquest dimarts s'ha constatat: el mes passat es van restar afiliacions, la primera vegada que passa en 21 anys en un mes de juliol. Encara que les dades potser no siguin tan alarmants.
L'atur registrat ha augmentat 3.230 persones. Així, les persones registrades com a desocupades augmenten fins a assolir els 2.883.812 persones, des dels 2.880.582 de juny. El principal motiu és una menor afiliació a l'hostaleria. Julio és un mes en què es registra el final dels contractes de desenes de milers de treballadors de l'educació (115.528, aquest any), però que es veu compensada per la contractació en altres sectors, principalment a l'hostaler. Aquest any ha estat una dada extraordinàriament baixa. “L'afiliació a l'hostaleria és baix al juliol perquè va ser massa bo al maig i al juny. Una part substancial de per què no ha estat tan bo com s'esperava és perquè la contractació s'ha avançat a mesos anteriors. És un efecte anticipació”, explica l'analista financer Javier Santacruz.
Les dades recolzen la tesi de Santacruz. Juliol del 2022 és el mes, amb diferència, que menys afiliacions a la Seguretat Social ha registrat si ho comparem amb el mateix mes dels anys anteriors. La dada és de 22.980, davant una mitjana de 42.778 del mateix mes entre el 2009 i el 2021. No obstant això, el juny del 2022 es van afiliar 49.336 treballadors al sector de l'hostaleria, davant una mitjana de 35.358 dels tretze anys anteriors. És el segon mes de juny amb millor dada històrica, darrere de l'extraordinària dada del juny del 2021, de 126.519, el primer mes d'estiu després d'arrencar la vacunació contra el coronavirus. El maig del 2022 hi va haver un rècord històric: 83.426 afiliacions, davant una mitjana de 57.033 dels tretze anys anteriors.
“Jo no faria una lectura negativa. S'ha notat una frenada en la contractació a la segona meitat de juliol. S'ha vist també a les reserves hoteleres, que hi ha hagut un increment en les cancel·lacions. La conjuntura afecta. Però la feina sempre nota les desacceleracions de l'economia més tard que altres indicadors. Els de manca de confiança dels consumidors solen ser els primers, després els d'activitat econòmica, i ja després se'n ressent l'ocupació”, explica l'analista.
Després de la crida a la prudència de Nadia Calviño i Yolanda Díaz de la setmana passada, la lectura del Govern avui és més optimista. Pedro Sánchez ha afirmat aquest dimarts en roda de premsa que les dades del juliol "han de començar a llegir-se amb unes lents diferents", en el sentit que els canvis que ha introduït la reforma laboral al mercat. El ministre d'Inclusió, José Luis Escrivá, insisteix a posar en focus les dades desestacionalitzades, és a dir, amb un ajust que elimina les volatilitats estacionals. En aquest sentit, adverteixen, s'han sumat 9.104 llocs de treball.
Els sindicats no són tan optimistes. UGT ho veu una clara “senyal d'alerta”. Comissions Obreres ha qualificat la dada de “dolent”. Les dues organitzacions consideren que les dades han de ser preses amb cautela, coincideixen amb el Govern que la reforma laboral ha creat un efecte de “distorsió”. Encara que sí que destaquen una conclusió positiva: “El 41,4% dels contractes del mes de juliol són indefinits. Es consolida un canvi estructural al model de contractació a Espanya. Aquests contractes gairebé no suposaven el 10%”, explica a infoLibre Carlos Gutiérrez, secretari d'Estudis i Formació Sindical de Comissions Obreres.
Hoy he leído, la forma en que el Banco Central Europeo sigue comprando Deuda de España, Italia.. Lo hace vendiendo Deuda alemana y de Holanda, que tiene aceptación en los mercados. Eso es ayudar, lo digo si llega el momento de falta de gas en esos paises
ResponEliminaEsto, Sánchez lo tiene claro, Ayuso no tanto.
EliminaNo tengo idea de como funciona la cosa. Sólo se lo que veo. Veo que estamos en guerra aunque no se hable de ello. veo que será a medio plazo y eso no es bueno. Veo que la economía alemana se estanca y dicen que podría entrar en deflación, y veo que eso nos hará mucho mal.
ResponEliminaVeo que los turistas de pasta rusos ya no vienen, que son los que interesan, y veo mucha miseria, mucha, en Barcelona, , a la que voy dos veces por semana, además de muchísimo local cerrado.
No se, pero mi percepción es que no nos hemos enterado de que la cosa es que estamos en guerra, y que esta tiene un precio que tarde o temprano tendremos que pagar.
Salut
Veig molt poc probable que Alemanya entri en deflació, encara que mai se sap. Però estic amb tu quan dius: "... pero mi percepción es que no nos hemos enterado de que la cosa es que estamos en guerra, y que esta tiene un precio que tarde o temprano tendremos que pagar".
ResponEliminaSánchez empieza a verla y como en el Covid, entra en modo tremendismo. Otra vez lo dejará en ridículo Ayuso, tomando medidas más reales, en cuanto al gasto de energía, que agradecerán sus ciudadanos
ResponEliminaNo creo, esta vez creo que Ayuso ha meado fuera de tiesto.
ResponEliminaLo que no entiendo es porqué si estamos en guerra, tanta cantidad de honorables ciudadanos, cultos ellos, tienen dificultades con asumir las políticas del bando contrario a Putin. Dudan de que Ucrania sea realmente una victima, cuestionan la Otan..etc.
ResponEliminaSinceramente; creo que no acaban de aceptar que sea algo que vaya con ellos.