Convé imaginar l'escenari i els actors per treure tota la intensitat del disbarat. Un congrés. On? A Ciutadella, Menorca. Diumenge, 18 de setembre. Dues-centes persones repartides en diversos graus de deliri, convençudes que la Terra és plana i que la teoria de la “bola que fa voltes” és, en el millor dels casos, un invent de la NASA i, en el pitjor, una gegantina manipulació.

Asseguren els qui estudien aquest tipus de fenòmens sociològics que un terraplanista no neix, sinó que es fa. Es fa a Youtube, on es cou tot. És a dir que la cosa no va d'analfabetisme, perquè aquesta gent va estudiar els planetes i el sistema solar a l'escola. El més substancial és que, ja de grandets, es van apuntar al desvari. I segueixen, repetint com un mantra que només cal confiar en el que veuen els teus ulls, quan la veritat és que els sentits són els primers a enganyar-nos.

Aquesta comunitat creix i es reprodueix a les xarxes. Fins que un dia abandonen les ombres, surten a la llum i munten un congrés com el de Menorca, cosa excepcional per infreqüent. Quina ironia que de tots els llocs en aquest nostre món rodó escullin una illa, just allà on abans es desperta a Espanya.

Una els aconsellaria que incloguin al programa congressual diverses excursions, per allò de columbrar bé l'horitzó terrestre. Una pujada a la muntanya Toro, sense anar més lluny, perquè com més alt pugem, més lluny podem veure. Ah, que no és així. També podrien anar fins al port de Maó, una meravella per cert, que els enxampa allà mateix, i observar com entra un vaixell: primer veus aparèixer la part més alta, el pal; després les espelmes i, finalment, el casc. Ah, que tampoc és així...

Refutin-me l'esfericitat de la Terra i els convido a una caldereta. Si no, em conviden a mi, i ja triguen. Més de 2.000 anys fa que se sap de la rodonesa del planeta. Els humans ho hem explorat i mesurat ja de mil maneres. Hi ha vols d´avions diaris entre tots els punts del mapa, inclosa Menorca. Més de 5.000 satèl·lits orbiten al voltant del globus fent fotografies... Però res, tot és una conspiració per manipular-nos ia la NASA se li ha anat la mà amb el photoshop.

Dic jo que està molt bé que ens qüestionem les coses, però això? Resulta que tots estem equivocats, tret d'ells. Irreductibles, el que és seu no és el debat sinó el seu dogma. És clar que un terraplanista de bona fe no fa mal a ningú més que a la física ia l'intel·lecte. Encara que, sincerament, aquests no em preocupen, a diferència dels altres terraplanistes de moltes altres qüestions que es prodiguen a la Terra esfèrica. I és que no són els únics, també hi ha els terraplaniestes del procés, els terraprocesistes, amb les seves teories de la conspiració, els seus congressos i les seves collonades. Convivim amb ells i s'han instal·lat al debat públic. Tambe munten congressos, i, com a bons conspiranoics, creuen que hi ha complots foscos i perversos a tot arreu perpetrats pels malotes del regim del 78 i olé. Per les seves mentides els coneixereu. Compte, estan últimament molt esvalotats, sobretot a tuitter.