Cauen els mantres liberals un darrere l'altre a la Unió Europea —primer l'austeritat, ara el laissez faire— però aquí ens segueixen insistint amb què al mercat se'l mira i no se'l toca - JAVIER GALLEGO
- Mentre Europa es disposa a intervenir el mercat energètic, França nacionalitza la major elèctrica europea i Alemanya fa el mateix amb la filial alemanya de Gazprom, a Espanya s'embolica marró perquè Yolanda Díaz i Alberto Garzón els demanen als grans supermercats que renunciïn a part de els seus marges milionaris i baixin el preu de la cistella de la compra. Fins i tot la ministra de Defensa, Margarita Robles, diu als seus companys, la ministra de Treball i Economia Social i el ministre de Consum, que no facin aquestes propostes “que no els correspon”. La ministra de Defensa. És per riure's si no fos tan seriós.
Europa s'ha tornat bolivariana, França comunista i Alemanya és Veneçuela, segons el consens majoritari al nostre país on la socialdemocràcia d'Unidas Podemos s'anomena extrema esquerra. Cauen els mantres liberals un darrere l'altre a la Unió Europea —primer l'austeritat, ara el laissez faire— però aquí ens segueixen menjant el tarro amb què al mercat se'l mira i no se'l toca. Aquí ens segueixen repetint que apujar el salari mínim paralitza l'economia encara que ha passat el contrari les dues vegades en què el Govern ho ha elevat. Yolanda Díaz vol pujar-ne una tercera i els recorda als empresaris que els que més tenen, més han d'aportar, però se'ls rebel·len. Els demana que signin pujades salarials als nous convenis col·lectius i s'aixequen de la taula de negociació. A l'auxili dels patrons surt (oh, sorpresa) la dreta, però també el Banc d'Espanya, que s'hauria d'anomenar 'la Banca d'Espanya'. L'Executiu presenta aquesta setmana una proposta de llei per aprovar un impost extraordinari a la banca ia les elèctriques per la crisi que estem vivint i no es creuran qui s'hi oposa: també la dreta i la ultradreta. Contra tot pronòstic. Qui ho hagués dit.
Però siguem justos. Els liberals també estan preocupats pel preu desorbitat de la llum. Aquesta setmana li han enviat al Govern una proposta: fer que les elèctriques rebaixin la factura als que en redueixin el consum. És que s'han tornat socialcomunistes? No, amics, la idea és que la rebaixa la pagui l'Estat, és a dir, els diners dels ciutadans, perquè les elèctriques no perdin ni un duro. No és una rebaixa a la nostra butxaca, és treure'ns-ho d'una altra butxaca com vulgars trilers. És per riure's si no fos tan seriós.
Tots aquests que defensen el mercat davant dels ciutadans s'autodenominen 'constitucionalistes'. Em permeto recordar-los que “tota la riquesa del país en les diferents formes i sigui quina sigui la seva titularitat està subordinada a l'interès general. Es reconeix la iniciativa pública a l'activitat econòmica. Mitjançant llei es podrà reservar al sector públic recursos o serveis essencials, especialment en cas de monopoli i acordar així mateix la intervenció d'empreses quan així ho exigís l'interès general”. És l'article 128 de la Constitució espanyola, no la cubana. Els constitucionalistes són els que menys se l'han llegida.
La petició, que no imposició, de Díaz i Garzón a les grans superfícies perquè redueixin la cistella de la compra reduint beneficis hauria d'anar acompanyada d'ajudes al petit comerç perquè no en surti danyat. És una proposta millorable, però obre un debat necessari sobre qui suporta el pes de la inflació i la crisi. Obre un debat que a Espanya no es permet, és a dir, si l'Estat ha d'intervenir per protegir el ciutadà. Europa i la nostra Constitució diuen que sí, però al nostre país encara regeix la màxima de Rato: 'És el mercat, amic'. Al mercat, no se'l discuteix, se l'obeeix.
A ver hay temas que entiendo, porque los sigo desde hace mucho tiempo, como son los económicos y otros bueno, puedo dar mi opinión.
ResponEliminaLas eléctricas españolas ya están afectadas por las medidas extraordinarias, con precios regulados y con un impuesto extraordinario, además del que ya pagan como sociedades. El Estado colabora, bajando el tipo de impuesto en los recibos, particularmente lo he notado.Mi oipinión no se les puede "castigar más",pero bueno cada uno pensará otra cosa.
La empresa, EDF francesa ,es propiedad en un 80%(accionista mayoritario) del estado francés,puede y debe(le obliga las normativas europeas) hacer una OPA sobre el 20% restantante y ser propietario total.Lo que haga luego con el precio de la luz está por ver.
Obligar,recomendar, o como sea,porque hoy dicen una cosa y mañana otra un precio fijo de los alimentos,no es lo mejor, aunque sea una cesta de productos.Hay motivaciones que van desde que pueden cargarse el comercio minorista(pequeñas fruterias,pescaderias,pollerias...),que ya se están quejando y han dicho los motivos.No soy experto.Igual los grandes comercios, han expuesto también sus quejas. Lo que recuerdo es que en anteriores crisis de inflación, los grandes centros comerciales ya se han espabilado, con mantenimiento de precios en sus marcas blancas o mínima subida.
Yo tampoco soy experto, condición indispensable para opinar de todo, aunque en este caso, visto el fracaso del experimento por parte de Nixon y Sarkozy, igual la idea de Yolanda Díaz no es muy apropiada, aunque imagino que a ella eso le da igual, el objetivo -llamar la atención- ya lo ha conseguido.
ResponEliminaParece que eb toda Europa la cantinela de " es el mercado, amigos" ya se ha acabado. Al final, gobiernos de todos los colores se han dado cuenta de la trampa que significa dejar a los "mercados" a su aire. La codicia de unos pocos amenaza a todo el conjunto de la sociedad.
ResponEliminaEs el que diu l'article de Javier Gallego, lo de "es el mercado amigo" era cosa de Rodrigo Rato. El Pp encara no ho ha entés.
ResponEliminaPues mira que ni Francia ni Alemania tienen gobiernos "bolivarianos", como dicen los PePeros.
EliminaQuizás la respuesta a esa actitud es la vergonzosa venta que hizo Don Jose Mari del Bodorrio Cutre de las eléctricas a sus amiguetes.
Decididamente la derecha de este país es mas bien un aglutinamiento de antiguos terratenientes, que siguen con su defensa de intereses.
És el que fot al Pp que totes les mesures que preconitza Sánchez les acabi adoptant Europa.
EliminaHe leído la entrada y muy profundamente a CAR RES porque se que al tener familiares en la banca es un tema que trata con asiduidad.
ResponEliminaDe entrada decir que no entiendo. De salida decir que Anguita hubiera "intervenido" sin lugar a dudas, el mercado eléctrico y no hubiera tocado a nadie más, ni a los vendedores, trasportistas, revendedores , manipuladores o mayoristas.
Otra cosa es mi opinión personal en una "cesta de la compra a 30 €.
Una botella de vinagre
Un kilo de sal
Una lata atún 147 gramos en girasol
Una latilla pimientos del piquillo
Una botella litro y medio de zumo de zanahoria con no se qué...
¡Por amor de Dios y los clavos de no se quien¡...Esto no es serio, no es serio para una familia de cuatro personas y en ella dos niños pequeños.
Y eso es lo que veo, para intervenir el mercado de esta manera mejor dejarlo quieto.
Salut ¡
Esta cesta de la compra de 30€ creo es de Mercadona, no tiene nada que ver con el Gobierno o Yolanda Díaz. Lo que propone Diaz va más allá y es muy razonable, por eso la critican.
ResponEliminaRESPON ELIMINA
Vale, ya te digo que no se mucho de que va, pero he visto en el 24 horas está cesta y ya le vale a su ideólogo. De seguro todo será marca blanca, que esa es otra, y no es que sea malo, pero promociona lo suyo y aprieta más a las empresas que le manufacturan, que esa es otra.
ResponEliminaSalut
Postureo, Miquel, puro postureo de Yolanda Díaz de cara a montarse su "chiringuito" electoral, y para declarar que existen poderes fácticos y manos negras, al mismo estilo que la Colau, pero de una manera más refinada.
EliminaHoy Rufián se lo ha reprochado, pero de una manera muy burda. Este chaval necesita clases de oratoria con urgencia.
Tienes razón, Anguita habría intervenido directamente contra las eléctricas y las petroleras, dejándose de chorradas y paños calientes.
Bueno, bueno, bueno, postureo o no, fins ara les propostes trencadores de Díaz han anat endavant, esperem un temps a veure en que acaba tot aixó.
EliminaFrancesc, ya se ha acabado, la mayor parte de las grandes áreas ha rechazado la propuesta, argumentando que ya se encargan ellos de hacer campaña de ofertas.
EliminaYo, lo que le critico, es que ha vendido la formula sin tener ningún acuerdo previo con todos ellos, no sé si para "presionarles", o para marcearse un tanto ante la opinión pública, pero la cuestión es que no había ni hay ningún acuerdo.
Y yo estoy hasta los coj... de vendedores de humo y de como dicen los vascos: "aprovechateguis". Lleva un año manoseando el formar un partido propio al margen de Unidas/Unidos/chunda-chunda y el PSOE y no acaba de saber cómo hacerlo, ya que sus dos compañeras de proyecto, Monica Oltra Y la Cla Cau han resultado un fiasco.
Menos personalismos, más ideas sensatas y factibles y más eficiencia.
Calma, encara no s'ha acabat, jo esperaria uns dies.
EliminaEs dudoso que Anguita hubiese deseado intervenir a en las eléctricas, su sentido europeista, no lo permitía, la legislación lo prohíbe, si acepta la regulacion
ResponEliminaCar Res, en la Constitución hay herramientas legales para hacerlo, solo es necesario una mayoría parlamentaria, ¡¡ Ah !!, y voluntad de hacerlo cuando no se necesitan una puerta giratoria que te garantice una jubilación de lujo.
ResponElimina