Veient-se en aquesta situació, la gent gran –els que tenen dificultats per digitalitzar-se i adaptar-se a la transició tecnològica–, però encara ciutadans de ple dret, han dit prou. Proposen de moure’s en l’esfera política perquè l’ordenament jurídic reconegui el seu dret a ser atesos com ho han estat fins ara al món analògic, sense caure en segregacions associades al progrés. No és que no vulguin aprendre. És que si les seves facultats decauen i no aconsegueixen avançar, aspiren a preservar els drets guanyats en una vida de treball i taxes.
La reivindicació és oportuna. L’evolució de la piràmide d’edat l’avala. El 20% de la població espanyola (nou milions de persones) ja té més de 65 anys. El 2030 aquest percentatge pujarà al 25%. I el 2050, al 33%. El grup de ciutadans compresos en aquest tram de més edat no deixa de créixer. O sigui que no només li interessa a la gent gran que s’atenguin les seves peticions. També els interessa als partits, que tenen en aquestes edats un graner de vots gens menyspreable. El que demana la gent gran –ja molt crítica amb la desatenció que pateixen les residències– no és gaire: que el servei robòtic o digital no desplaci del tot l’atenció personal presencial. En altres paraules, que s’humanitzi el món digital.
Els partits polítics tradicionals, de caire ideològic, tenen una raó addicional, no menor, per atendre aquestes peticions: evitar que al factor territorial –que ha impulsat formacions com Terol Existeix o Sòria Ja!, restant-los vots– s’hi afegeixi ara el factor edat, i que aquest propiciï el suport a altres formacions, traient-los nous electors.
Mai no és tard per aprendre. Amb aquesta idea al cap, unes 200 persones grans s'han acostat aquest 30 de setembre a la 'hackató sènior' que ha acollit el Poliesportiu Municipal de Bellvitge Sergio Manzano, a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès). L'Ajuntament, amb la col·laboració de la Fundació "la Caixa" i de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha organitzat una sèrie de tallers perquè les persones grans de la ciutat aprenguessin algunes de les funcions bàsiques del telèfon mòbil i de ciberseguretat. - Ho expliquen a la vanguardia i el periódico.
En esta revolución digital, se han quedado muchos en el camino, no sólo muchos jubilados, sino cincuentón es que ya no tienen posibilidad en el mercado de trabajo, rechazados por el sistema
ResponEliminaBueno, los cincuentones tiempo han te ido para adaptarse a los nuevos cambios tecnológicos, y los mayores también, lo que sucede es que han reaccionado tarde. Mi padre se adaptó y se manejaba con el ordenador y el mòvil.
EliminaPatrocinan:
ResponEliminaTanatorios Variados S.A.
Sillas de Ruedas "Dando vueltas"
Mastica, "Fábrica de dientes postizos
Pañales Dodotis
Yogures "De adonde"
Galletas "Marías"
Y la mineral "Agua que no has de beber"
Salut
Pues muchas de esas industrias Dan de comer a muchos jóvenes, nada más por eso nos tendrían que tener en cuenta
EliminaOju! i els carajillos i l'orujo que no faltin.
EliminaMiquel, te has olvidado de la "Industrial Del Titanio", toda clase de prótesis para nuestra movilidad.
Eliminajajajajaja...eso, eso...
EliminaBueno ese es un tema, el móvil y ordenador, pero va más lejos. Un ejemplo,los buenos mecánicos de coches de antes, ya sobran. El coche eléctrico de ahora, simplificando es un motor eléctrico y debajo una enorme batería formada por pequeñas baterías, no hay arreglo posible solo el cambiar el motor entero, la batería o cambiarte de coche,
ResponEliminaNo creas, aun quedan mecánicos, en mi barrio hay cuatro y trabajan. Además el coche eléctrico será de corto vuelo, mejor el de hidrógeno si consiguen que no les explote el motor. El eléctrico tiene demasiada complejidad para abastecerse.
EliminaDe Quimica:El hidrógeno,el litio,el sodio,el rubidio cesio y francio,todos ellos están en la misma columna,son muy electropositivos.Con cualquiera de ellos se pueden hacer pilas y todos son muy explosivos.Ahora se emplea el litio(muy explosivo),se estudia el hidrogeno y después será el sodio,mucho más abundante que los anteriores,porque existe en la sal común(cloruro sódico).!fíjate!Llevo 17 años jubilado y aún me acuerdo, sin embargo mis "lagunillas",cada vez van en aumento.Cosas del cerebro.
Elimina"lagunilla",en granaino,estás en una conversación,quieres decir el nombre de un conocido y no hay manera de que te salga de la boca.
EliminaUy, estás ante el rey de las lagunillas, y no de ahora de siempre. Té daré un ejemplo. Por más que lo intente no consigp recordar el nombre de un guitarrista de blues muy conocido, lo sé però a menudo no lo recuierfo. Entonces pienso en su apodo Mano lenta, pero aín no me sale, liuego, -no es broma- pienso en Viki el vikingo y zas, de golpe me sale: Eic Clapton . tiene nada que ver, pero me funciona. UN dia de estps tengo que hablar sobre esto y sobrfe la capacidad contraria que tengo de recordar la cara de la gente.
Elimina¡¡ Eh !!, cuidadito con la tercera edad, que dentro de poco vamos a ser la mayoría en el país, con capacidad para poner y quitar gobiernos. "Carcamal Power", ni izquierdas ni derechas.
ResponEliminaSom molts i cada vegada més actius. Mira el Biden.
ResponEliminaY el rey de todos...JORDI HURTADO....trece mil quinientos cuarenta y dos programas....y lo sabes.
ResponEliminaHurtado és un jove becari, que s'està formant.
Elimina