Sosté Carlos, que "lagunilla", en granaino, es cuando estás en una conversación, quieres decir el nombre de un conocido y no hay manera de que te salga de la boca. Suposo que la traducció més aproximada al català seria "llacuna", encara que entenc no tenim en aquest cas el diminutiu. Aquesta reflexió ve d'un comentari de Carlos (Car-res), un Cordobés de Cornellà sur mer, que em va deixar en l'escrit anterior.
Li contestava que de sempre jo tinc 'lagunillas', res a veure amb l'edat. I li posava l'exemple següent: Hi ha un músic de blues nord-americà molt conegut, del que de sempre m'ès difícil recordar el seu nom i cognom quan em vull referir a ell. Sé perfectament qui és, que un fill seu Conor, es va matar en caure des d'un pis 53 a Manhattan, i que és el pare d'un dels millors riffs del blues a "Leila". Però si em vull referir a ell, no aconsegueixo recordar la majoria de les vegades ni el seu nom ni el seu cognom. Per aconseguir-ho haig d'emprar una manera francament peculiar, però que em funciona. Penso primer en el seu malnom: "Mano lenta", i automàticament penso en Viki el viking. I no sé per quins setze ous, de sobte apareix el nom i cognom del músic: Eric Clapton. Quina relació te Viki amb Clapton, cap ni una, però una vegada vaig associar-ho i la cosa va funcionar. En general, em costa molt recordar el nom de gent amb la qual em trobo en el dia a dia durant anys, allò de: Com es diu aquest Josep, Joan? i, en canvi, si recordo perfectament els cognoms, per això sovint em refereixo a la gent pel seu cognom.
En canvi, i com a contrapartida, tinc una memòria extraordinària, fotogràfica, per recordar les cares de la gent. L'altre dia anava pel Parc Catalunya i em vaig crear amb dos homes. Tu ets en Ramirez, li vaig espantar a un d'ells. SI! i tu? Preguntà sorpres. Després si es va recordar de mi, però és que resulta que l'última vegada que ens havíem vist era al 1974. O l'altre dia que creuava el pas de vianants en vermell el Diez, amb qui no ens veiem des dels 15 anys. L'home se'n feia creus que hagués recordat la seva cara.
Afortunadament no estic sol. Un dia anava al cinema a l'Eix Macià, i mentre esperava fent cua, em vaig fixar en una dona, la cara em sonava molt, però no aconseguia ubicar-la. Quina fou la meva sorpresa quan ella somrient em va dir: Fa tres anys a Port Aventura a la cua del Dragón Khan. Era la meva ànima bessona, que havia recordat en una cua una altra cua de tres anys enrere. Aleshores, ja ho sabeu, potser no recordaré el vostre nom un dia si ens trobem pel carrer, però no oblideu que només que ens hàgim vist una sola vegada, m'he quedat amb la vostra cara.
Hauries estat un policia excepcional, d'aquells de sèries nòrdiques de Netflix, encara que probablement no participessis dels seus desequilibris psicològics -no hi ha sèrie en què el policia no pateixi seriosos conflictes personals que vénen fins i tot de la infantesa-, o de la seva solitud matrimonial perquè la seva parella l'ha fet fora de casa pel seu caràcter, el seu alcoholisme o la seva addicció a la feina... El fet de reconèixer les cares no és un dels meus punts forts encara que com a professor havia de memoritzar moltes cares. Només en poso un exemple, hi ha hagut vegades que he tingut bessons idèntics a classe i al cap de quatre mesos no n'era conscient. Pensava que era el mateix que m'apareixia a llocs diferents de l'aula i no m'adonava que estava simultàniament a dos llocs diferents, tal era la concentració en el tema que estava explicant. Això quan era professor de literatura. Et felicito, els mossos han perdut algú extraordinari com a inspector de la brigada criminal o de delictes monetaris, si és que aquests es cometen a Catalunya...
ResponEliminaA la meva dona li passa com a tu, no es fixa gens en les cares de la gent.
EliminaPues tengo un vecino, que ya está en los 81, ágil ,pero en las conversaciones se va atrancando en los nombres de referencia y se cabrea, así que yo le tengo que decir que no importa, que siga. Mi mujer y yo, lo que hacemos es que nos reímos y vamos apuntando en una libreta los atranques("lagunillas").Cada vez es más grande. Hay que hacer ejercicios de la mente, ponerla a trabajar cada día.
ResponEliminaMi padre, hacia el final era un crack con las lagunillas, sobre todo viendo los partidos de futbol. Recordaba hechos y situaciones antiguas, pero su memoria de lo nuevo estaba casi borrada. El cada dia hacia el crucigrama y el sudoku de el periódico.
EliminaTambién tengo las mías, pero siempre me acuerdo de tu nombre, Luisito, Luisito Puigcarbó.
ResponElimina¿Lo ves?
Era el meu germà, Manuel Partisano.
EliminaToda mi vida ha sido una "lagunilla". . .
ResponElimina