“El tertulianès, el català de les tertúlies, es deforma quan hi treuen el cap les interferències, els barbarismes, els errors gramaticals o les frases estrafetes. No tot són errors. Hi ha expressions tòpiques i paraules buides pròpies d’un llenguatge burocràtic o polític, i també les expressions d’autodefensa retòrica i els allargaments dialèctics. L'èxit del gènere de la tertúlia ha provocat que en comptes d’especialistes (epidemiòlegs, sociòlegs, politòlegs…) es crei la figura dels totòlegs, com en diu Serra, persones informades però que a més han de tenir cert sentit del ritme o de l’espectacle. De fet, dels programes de debat se'n diu infoentreteniment. Així doncs, “que funcionis, vol dir que tinguis capacitat d’encendre, de rèplica, que defensis postures que puguin encabronar els oients fins a un cert punt”, explica Serra. "Es dona un gran prestigi a l’informalisme. El registre formal ha perdut valor, de manera que es permeten expressions per donar frescor o proximitat que abans eren impensables. No és que parlem pitjor al bar sinó que [als mitjans] es parla desinhibidament com al bar”, explica. El paral·lelisme amb la indumentària serien els presentadors desencorbatats. Com que "no hi ha domini dels registres, el que desapareix és la part formal, la que buscava més qualitat", subratlla Serra. I esclar que també existeix un català col·loquial i correcte, però no és un requisit que avui es demani per ser tertulià.
Ho comentava molt més àmpliament Laura Serra a l'Ara, però no ho podeu llegir si no hi esteu subscrits, i us n'he deixat un fragment genèric, car l'article de Laura Serra és molt més profund i analític. Clar que l'article té un defecte de forma que una periodista experimentada hauria de tenir en compte, és massa llarg, no crec que molts l'hagin llegit sencer, a banda que un article excessivament llarg corre el perill de desviar l'atenció en atacar diversos fronts a l'hora, i no tots amb encert.
Ja que Serra esmenta Rac1, a la tertúlia del Basté tenen la secció de l'ull de poll, on destaquen Tian Riba o Pere Más les anècdotes que s'han donat durant aquesta, i resten punts al carnet de tertulià si diuen alguna d'aquestes frases tan suades i repetitives tertúlia rere tertúlia.
I tot seguit us en deixo la següent relació de trenta d'aquestes frases.
- Fer-se trampes al solitari
- Tirar-se un tret al peu
- Fer un pas al costat
- Passar de pantalla
- Traspassar línies vermelles
- Posar damunt la taula
- D’aquí plora la criatura
- Mirar el dit que assenyala la lluna
- No tinc una bola de vidre, però…
- La Catalunya real / Els problemes reals
- Perquè ho entengui la gent / la meva mare
- Amb aquests temes no hem de fer demagògia
- No em tallis que jo t’he deixat parlar
- Agradarà més o agradarà menys
- Per activa i per passiva
- Com no podia ser d’altra manera
- El més calent és a l’aigüera
- La roda del hàmster
- La paleta de colors
- La tempesta perfecta
- La xocolata del lloro
- Finestra d’oportunitat
- Nego la major
- Xoc de trens
- Peix al cove
- Ha vingut per quedar-se
- Jo no soc expert..., però
- Posar en valor
- Comptat i debatut...
- Anem al tema que ens ocupa
I segur que en podreu afegir unes quantes mes....
Negar la major i posar en valor són les que més urticària em provoquen, seguides de posar sobre (o damunt) la taula.
ResponEliminaDoncs mira que ha vingut per quedar-se
ResponEliminaJa ja ja... la llista d'expressions és boníssima. N'hi ha moltes més, com "amagar el cap sota l'ala" o "qui estigui lliure de pecat que tiri la primera pedra"...
ResponElimina