La temperatura global de la superfície s'ha escalfat des del 1970 a més velocitat que en qualsevol altre període de 50 anys dels últims dos mil·lennis. El món necessita que parem i deixem d'emetre gasos. La supervivència de l'ésser humà i de la resta d'espècies passa per una reducció ràpida i profunda del nostre comportament en els pròxims set anys, abans del 2030. És la conclusió del nou informe del Grup Intergovernamental d'Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC) per evitar el escalfament global a 1,5 graus aquest segle. “Una revolució”, pronostica a l'altra banda del telèfon Jorge Riechmann, assagista, poeta i ecologista, professor de moral i política a la Universitat Autònoma de Madrid.
És l'única manera d'aconseguir que l'economia atengui la convivència democràtica i les necessitats de la comunitat amb una revolució. La revolució de l'empobriment. El professor Riechmann creu que hi ha una mínima possibilitat de sortir del parany que ens hem creat, però la sortida passa, primer, per reconèixer que estem dins del parany. Si no acabem amb el negacionisme, estem condemnats. Si no acabem amb el negacionisme, seguirem cecs. I quan deixem de negar les evidències, proposa el professor, entendrem que limitar-nos, controlar-nos i renunciar-hi és l'única possibilitat de sobreviure. I de ser lliures.
El nou assaig de Jorge Riechmann es titula Ballar encadenats. Petita filosofia de la llibertat, en què tracta de resoldre com ser lliures en una societat de restriccions ecològiques. Un neoliberal oferiria una definició de llibertat antagònica a la de Jorge Riechmann. La llibertat que reclama el capital té una missió: escapar-se del control democràtic. O prendre una canya. La conseqüència és “una societat industrial desbocada”, apunta l'assagista. Una societat en mans d'una megamàquina tecno capitalista que condueix a l'autodestrucció.
És necessari, explica, prendre el control d'aquesta megamàquina per evitar l'abisme ecològic-social cap al que ens precipitem. Caldria desactivar la reproducció ampliada del capital, l'avenç caòtic de la tecnociència, l'acceleració social i la lluita competitiva militaritzada entre el grapat dels Estats i les megaempreses que avui determinen la geopolítica mundial. “I aquesta revolució mundial de signe ecosocialista-ecofeminista hauria de tenir lloc en temps rècord”, afegeix Riechmann.
El xoc de civilitzacions que mantenim avui dia és per la definició de llibertat que ha d'organitzar les nostres relacions socials. Uns defensen la llibertat com a poder il·limitat i altres, la llibertat com a autocontrol. Per als primers només hi ha el benefici; per als altres, la salvació com a espècie. A un costat hi ha la ciència al servei del capital i a l'altra, la ciència al servei de la societat. Riechmann proposa una definició de llibertat limitada per les llibertats dels altres, per una llibertat de grup, de comunitat que es defensa de la seva extinció… Marx era molt conscient de la interdependència. L'autonomia només pot ser autonomia col·lectiva. Hem de prendre'ns seriosament que l'altre existeix. Deixar existir l'altre ésser humà, però també la resta d'espècies. Limitar-nos per deixar existir. La llibertat és convivència. La llibertat és limitar-se a viure. No podem continuar sent individus aïllats, que competeixen els uns contra els altres. La nostra llibertat depèn dels vincles que fem amb la comunitat. Això no és una trava de la llibertat, sinó la condició perquè la llibertat sigui possible”, sosté Riechmann. Per això l'expressió “ballar encadenats”.
Així que la pregunta que llança aquest assaig capital per fer-nos entendre les nostres noves responsabilitats com a societat lliure és si ens podem fer amb el control del nostre destí i convertir-nos en administradors dels recursos del planeta. No en destructors d'aquests. La resposta positiva és la que reclamen els informes científics de l'IPCC, que exigeixen una societat responsable amb els actes.
“O ens empobrirem col·lectivament a les bones o a les dolentes”, adverteix. “La meva proposta d'ecosocialisme descalç tracta d'ajudar que prenguem el camí de 'a les bones', desfent-nos d'il·lusions i impulsant dinàmiques de decreixement material i energètic, redistribució massiva, educació a la 'igualllibertat', relocalització productiva, tecnologies senzilles, agroecologia, recampesinització de les nostres societats, renaturalització de zones extenses de la biosfera, cultiu d'una nova cultura de la Terra”, detalla.
Aquesta és la recepta que proposa Riechmann al seu assaig per salvar el planeta. Una revolució pel “menys” per deixar de destruir les perspectives de vida civilitzada. De Reichmann vaig publicar aquest premonitori article al 2016: La catástrofe ja ha succeït.
No lo encuentro tan descabellado, porque vamos a empobrecernos a las malas, sin duda.
ResponEliminaSalut
Fixa't que el 2016 Riechmann ja ens estava avisant del tema. I els Governs a la seva sense fer ni puto cas, el 2016 i el 2023. Salut.
ResponEliminaSimplemente inasumible, Francesc. Ahora no se cuantos millones de turistas se esperan en Barcelona, bien, bien, pero decir que sólo el hotel Vela tiene 1700 grifos, sin contar los jacuzzis. Mientras, a los de Barna les dicen que nos gasten agua, que el m3 se encarece y que el tope que estaba en 16m3 cada dos meses, ha bajado a 13m3 desde principios de año, y que a partir de aquí los tramos suben de metro en metro una barbaridad.
Elimina¿Cómo lo hacemos para concienciar al turista? ¿Y para decir que las duchas no son para los cánidos?¿Y que no te puedes ir a duchar con jabón a la playa?..
Ya ves que tontuna, pero esa tontuna la pagará la gente de Barcelona en sus recibos, o cuando les corten el agua, al tiempo.
Salut
A més, un tipus de gent que en general, ve de països on com que no tenen problemes amb l'aigua no li donen la importància que li donem aquí.
EliminaSegurament la mentalitat canviarà quan comprar una ampolla d'aigua costi tant com una de vi.
ResponEliminaEn las Canarias es el caso, Ricard
EliminaSi, a Canàries de sempre han tingut problemes amb l'aigua, no es nou per a ells.
EliminaQuin gran text, Francesc. Estic escrivint una cosa que concorda totalment, i amb l teu permís citaré les paraules inicials de Riechmann i algunes frasses de l'entrada. El meu escrit es titularà "el sistema no descansa", i és una referència directa a això, a la maquinària capitalista i econòmica consumint i contaminant a tot gas. A més a més començo parlant de la bogeria del turisme massificat a BCN.
ResponEliminaNo puc estar més d'acord, empobrir-se per les bones o per les males. Com a societat estem seguint uns dels mantres més suïcides i autodestructius possibles: "creixement". Ha de ser constant, imparable, etern? Per què hem de crèixer indefinidament? No és sostenible. Per això el concepte clau, que anomena el text, és justament decreixement. Tot s'ha de reajustar i repensar... agricultura, ramaderia, consum, energia, aigua, turisme, viatges...
Sóc molt pessimista. Crec que els governs i governants no faran gairebé res en aquest 7 anys que són clau, o si es fa serà ridiculament insuficient i lent. I després vindran les presses i les lamentacions, perquè anem de cap cap a l'abisme, la catàstrofe medioabiental i dels ecosistemes i recursos, incloent collites, alimentació... L'augment de temperatures ja serà imparable i cada cop més ràpid i pitjor. L'alternativa, un canvi de rumb radical, però crec que no hi ha quasi voluntat política, doncs primen els interesos económics, de les grans corporacions, lobbies, etc.
Si vols et puc fer saber quan ho tingui escrit. És un tema que fa molts anys que em preocupa molt, i més veient (ho tenia molt clar) que només faria que empitjorar davant la inacció dels governs.
Salut.
Tinc dos blocs referenciats teus, un de música i l'altre el camino del despertar. Seu ser en aquest segon on publicaràs l'article, Ja estaré l'aguait atès s'actualitzat quan publiques i em surt al banner lateral. Si has anat a l'enllaç al final del text, de Riechmann ja vaig publicar un text el 2016 en que ja avisava del que està passant i el que vindrà. Salut.
Elimina"No es posible un crecimiento infinito en un planeta con los recursos finitos". (Antonio Turiel).
ResponEliminaLa resposta és: viure amb sobrietat. Des del 2013 avisant....
Eliminahttps://blocfpr.blogspot.com/2013/07/de-viure-amb-sobrietat.html