No tot està perdut, en contrapartida a Salem i la incultura Woke, hi han iniciatives positives dignes d'elogi i que es mereixen ser difoses. Aquest seria el cas de la cura comunitària.  Però, què és la cura comunitària? Per a què pot ser útil en aquesta cruïlla de crisis que vivim? Per què és important que les cures i la comunitat tinguin una mirada antiracista i descolonial? La resposta a aquestes preguntes, la trobareu a Les cures comunitàries: un antídot contra el racisme. Es tracta d’un nou monogràfic digital impulsat per la Red de Migración, Género y Desarrollo, amb el suport de Calala Fondo de Mujeres i amb la coordinació i l’edició de CRÍTIC. La revista, que compta amb les il·lustracions de l’artista valenciana Helga Ambak, dona veu a diversos col·lectius de dones migrades organitzades arreu de Catalunya per visibilitzar la importància que ha tingut la comunitat en la seva lluita contra el racisme estructural.

La Red de Migración, Género y Desarrollo (MGD), la impulsora principal del monogràfic, és una xarxa d’organitzacions formada per dones de diversos orígens que reivindiquen una mirada feminista descolonial a la societat catalana. En el seu article introductori, expliquen com el procés colonial ha imposat “una única manera d’entendre l’existència de la humanitat en aquest planeta” i com això ha “invisibilitzat altres maneres de vida que existien des de temps ancestrals”. Les conseqüències les han patit en la pròpia pell: “múltiples violències com el racisme, el sexisme, el masclisme o l’estigma pel fet de ser estrangeres“. En un moment en què “es considera que no es necessita la resta de la humanitat per continuar existint”, des de la Red MGD proclamen més que mai la necessitat d'”organització col·lectiva per sostenir la vida”.

Precisament la defensa de l’acció col·lectiva és el leitmotiv del monogràfic, que també inclou un reportatge, escrit per la periodista de CRÍTIC Helena Martín, sobre què és la cura comunitària. Finalment, la revista també compta amb cinc articles redactats per representants de diverses entitats que expliquen la seva lluita en primera persona. Així, podem conèixer les reivindicacions de Diverses 8M Girona per combatre el racisme immobiliari que pateixen moltes persones migrants a la ciutat. O la lluita per garantir un accés a l’avortament per part de dones d’orígens diversos que fa anys que encapçala Mika Sororitat Internacional a Premià de Mar. O la visibilització que fan des de la Xarxa Antiracista de Tarragona dels problemes d’accés a la salut que tenen moltes persones nouvingudes. O com l’Associació de Dones Immigrants Subsaharianes de Granollers (ADIS) fa temps que denuncia discriminacions racials, especialment en l’àmbit laboral, i com acaba de néixer l’Associació Nèctar de Dones Guatemalenques a Barcelona per donar suport a moltes de les dones que treballen en l’àmbit de les cures dins la llar. - elcrític.cat

Si la voleu llegir completa, la podeu descarregar de forma gratuïta aquí