Projectar una imatge convincent d'un futur desitjable i pràctic és extremadament important per a la moral alta, el dinamisme, el consens, i en general per ajudar que les rodes de la societat girin suaument. - Hermann Kahn.


Jürgen Habermas, membre de l'Escola de Frankfurt. proposava una teoria de la discussió i de la comunicació capaç de permetre l'adveniment d'una democràcia concreta i n'avisava el 1968. A propòsit d'Herman Kahn. Habermas escrivia: 

En el futur, s'ampliarà notablement el repertori de tècniques de control. A la llista que dóna Hermán Kahn dels descobriments tècnics probables en els propers 33 anys trobo entre els primers cinquanta títols un gran nombre de tècniques de control del comportament i de modificació de la personalitat: 

30. tècniques noves i generalitzades de vigilància, seguiment i control d'individus i organitzacions;  

33. tècniques «educatives» i de propaganda fiables que afecten el comportament humà —públic i privat; 

34. ús pràctic de la comunicació electrònica directa i l'estimulació del cervell; 

37. tècniques de contra insurgència noves i relativament afectives; 

39. fàrmacs nous i més variats per al control de la fatiga, la relaxació, l'alerta, l'estat d'ànim, la personalitat, les percepcions i les fatalitats; 41. millora de la capacitat de «canviar» de sexe; 

42. un altre control o influència genètica sobre la constitució bàsica de i individual.


Un pronòstic d'aquest tipus és extremadament controvertible. Però de tota manera indica un àmbit de futures oportunitats de dissociar el comportament humà d'un sistema de normes vinculades a la gramàtica dels jocs de llenguatge i integrar-lo en lloc d'això en sistemes autoregulats del tipus home-màquina per mitjà d'un influenciament psicològic immediat. 

Sembla que Kahn no anava desencaminat en les seves admonicions...