D'OKUPES I OCUPES

Gairebé la meitat de les llars espanyoles que viuen de lloguer es troben en risc de pobresa o d'exclusió social. No ho diu Càritas, ni la Creu Roja, ni cap lloable institució que lluita pels drets dels més desafavorits. Ho diu un informe del Banc d'Espanya que remata assenyalant que aquesta dada situa Espanya al capdamunt d'una hipotètica classificació europea d'inquilins amb més perill d'exclusió social. Vagi això per davant per entendre que alguns veïns titllats d'okupes (amb k) són gent que ho està passant molt malament i que l'Administració no s'hauria de posar de perfil i deixar que el lliure mercat marqués les regles del joc. Ja fa molt de temps que el tema de l'habitatge s'hauria d'haver abordat de manera rigorosa per facilitar que els més desafavorits, especialment els joves, hi poguessin accedir amb menys dificultats que les que troben avui dia.

Dit això, és un error la generalització que han comès alguns partits d'esquerra de voler presentar tots els ocupes (amb c) com a gent pobra i sense recursos a qui no li han deixat cap altra opció que entrar per força en un immoble. Hi ha tres tipos d'ocupes: els de pistola, els de maria i els necessitats. Fins i tot alguna branca juvenil incentiva i dona instruccions per com s'ha d'ocupar un habitatge. Per això, algunes de les okupacions que s'han fet aquests darrers anys i que han gaudit de permissivitat institucional mai no s'haurien d'haver produït i, tampoc, propagar-se en el temps. El govern municipal d'Ada Colau, per exemple, va acceptar que els usurpadors que van entrar a l'edifici de l'Escola Massana de Barcelona es poguessin quedar a aquesta seu. Se'ls va oferir vuit anys de cessió, però ara els okupes demanen que siguin 50, com explicava ahir Luis Benvenuty a la Vanguardia. I aquí rau el problema.

La campanya electoral que comença aquesta nit coincideix amb la polèmica que s'ha suscitat al barri de la Bonanova barceloní per l'okupació de dos edificis. A l'espera d'una ordre judicial que no arriba, el malestar lògic dels veïns està sent mediatitzat per algunes formacions polítiques de dretes per portar l'aigua al molí. Al final, els uns i els altres utilitzen aquestes okupacions per al seu propi interès. Cada vot estarà molt renyit aquest proper 28-M i qualsevol excusa és bona per guanyar-ho. La causa dels okupes portarà cua. Veure'm que passa aquest ranvespre amb la manifestació prevista a les 7, de moment, sembla que els de Desokupa s'han fet enrere.

12 Comentaris

Més recent Anterior