En una batalla política per les ments i els cors, la intimitat és l'arma més eficaç, i la intel·ligència artificial acaba d'aconseguir la capacitat d'establir de manera massiva relacions molt properes amb milions de persones. Tots sabem que a la darrera dècada les xarxes socials s'han convertit en un camp de batalla pel control de l'atenció humana. Amb la nova generació d?intel·ligència artificial, el front de batalla s?està traslladant de l?atenció a la intimitat. Què passarà amb la societat i la psicologia humanes quan la intel·ligència artificial lluiti amb la intel·ligència artificial en una batalla per fingir relacions molt properes amb nosaltres, relacions que després es poden utilitzar per convèncer-nos que votem determinats polítics o comprem determinats productes?
Fins i tot sense crear una “falsa intimitat”, les noves eines d'intel·ligència artificial tindran una immensa influència en les nostres opinions i concepcions del món. Les persones podrien arribar a utilitzar un únic assessor d'intel·ligència artificial com a oracle universal omnisapient. No és estrany que Google estigui aterrit. Per què molestar-se a buscar, si puc preguntar a l'oracle? Els sectors del periodisme i la publicitat també haurien d'estar terroritzats. Per què llegir un diari si puc demanar-li a l'oracle que em digui quines són les darreres notícies? I per què serveixen els anuncis si puc demanar-li a l'oracle que em digui què comprar?
De tota manera, ni tan sols aquests escenaris no aconsegueixen oferir la visió de conjunt. Del que en realitat parlem és de la possible fi de la història humana. No la fi de la història, només la fi de la seva part dominada pels humans. La història és la interacció entre biologia i cultura; entre necessitats i desitjos biològics de coses com menjar i sexe, i creacions culturals com les religions i les lleis. La història és el procés mitjançant el qual les lleis i les religions modelen el menjar i el sexe.
Què passarà amb el curs de la història quan la intel·ligència artificial s'apoderi de la cultura i comenci a produir relats, melodies, lleis i religions? Les eines anteriors, com la impremta i la ràdio, van ajudar a difondre les idees culturals dels humans, però mai no van crear idees culturals pròpies. La intel·ligència artificial és a tot punt diferent. La intel·ligència artificial pot crear idees completament noves, una cultura completament nova.
Al principi, és probable que imiti els prototips humans amb què s'ha entrenat a la seva infància. No obstant això, a mesura que passin els anys, la cultura de la intel·ligència artificial s'atrevirà a endinsar-se en terrenys mai trepitjats per l'ésser humà. Durant mil·lennis, els humans hem viscut en els somnis dels altres humans. En les properes dècades ens podríem trobar vivint en els somnis d'una xenointel·ligència.
La por a la intel·ligència artificial només obsessiona la humanitat des de fa unes poques dècades. Tanmateix, els éssers humans portem milers obsessionats per una por molt més profunda. Sempre hem apreciat el poder dels relats i les imatges per manipular la ment i crear il·lusions. Per això, des de temps antics, els humans hem temut quedar atrapats en un món d'il·lusions.
Al segle XVII, René Descartes va témer que potser un dimoni maliciós el tingués atrapat dins d'un món d'il·lusions i que creés tot el que ell veia i sentia. A l'antiga Grècia, Plató va explicar la famosa al·legoria de la caverna on un grup de persones passa tota la vida encadenat a l'interior d'una cova davant d'un mur buit. Una pantalla. En aquesta pantalla veuen projectades diverses ombres. Els presoners confonen les il·lusions que hi veuen amb la realitat. A l'antiga Índia, els savis del budisme i l'hinduisme van afirmar que els éssers humans vivíem atrapats en maia, el món de les il·lusions. Sovint, allò que solem prendre per realitat no són més que ficcions de la nostra pròpia ment. Les persones poden lliurar guerres, matar-ne d'altres i estar disposades que les matin portades per la creença en aquesta o aquella il·lusió.
La revolució de la intel·ligència artificial ens enfronta al dimoni de Descartes, a la caverna de Plató, a maia. Si no tenim cura, podríem quedar atrapats després d'un vel d'il·lusions que seríem incapaços d'esquinçar... ni ni tan sols adonar-nos de la seva existència.
Parece ser que uno de los que más sabe de esto de la IA, de Google, un tipo de 75 años, ha plegado y dice que si no se para nos vamos al carajo.
ResponElimina¡ Ves a saber! Yo cada vez estoy más confuso, es lo que desean estos pavos, liarnos y que no nos creamos nada. Al final, como el cuento del lobo, no creeremos en nada y nos pillará.
Ja fa temps que ens estan embolicant, més de dos mil anys. Ja fa temps que no creiem en res, ni ens creiem res. Ara simplement la situació s'accentúa i afecta un espectre més ample de població. Suposo que podríem crear unes claus internes en els textos per demostrar que els hem escrit nosaltres, per exemple, posar una paraula determinada a cada escrit com un missatge xifrat.
EliminaSalut.
¿Sabes lo q me ha dejado más confusa a mi ? La pregunta final ¿Este texto ha sido generado por una IA? Casi estoy por decirte que Sí. De hecho aunq lo he leído a toda pastilla (siempre leo igual q voy por la calle ; ) Sentí algo raro, como q volvía una y otra vez sobre la misma idea , como en círculos ...solo la duda ya me ha dejado intranquila, en fin, q los q más saben sepan hacer lo más conveniente pooor una vez, en la historia de la humanidad y por el bien de esta.
ResponEliminaUn abrazo fortísimamente humano ; )
Creo que no. Está excesivamente bien construido todo el artículo, aunque podría ser, pero de ser así haría falta la complicidad de Harari i The Economist. Podría ser que en unos días declararan que lo habían hecho con una IA para demostrar la peligrosidad de la herramienta.
EliminaUn abrazo de homínido.
Yo creo que la inteligencia artificial se encontrara muy sola en este mundo y se dará a la bebida o al suicidio electrónico (que no se muy bien como se hace).
ResponEliminaUn saludo
Igual se enamora de un cable electrónico y muere electrocutada ¡
ResponEliminaSi és un cable trifàsic, es pot considerar un trio?
ResponElimina