"Reus. Inici de segle XX. La ciutat és la segona més poblada de Catalunya. Pels volts de l’any 1910 tot canvia. L’aigua escasseja i en llasta la puixança. El dèficit d’abastament condiciona l’agricultura. La població en veu restringit el consum de manera periòdica. El tèxtil, que cerca fonts d’energia més barates que el carbó, s’instal·la a les conques del Llobregat i el Cardener, entre d’altres. L’urbs perd prop d’un 10% de població. Res serà com abans.

Mentre no s’enllesteixen les obres del pantà de Riudecanyes s’acorda abastir la ciutat de pous de finques particulars. El republicanisme pos­sibilista i el radical han dominat el Consistori els darrers anys. La politització de la gestió de l’aigua construeix noves aliances. El Foment Republicà Nacionalista pacta amb la Lliga Re­gionalista. Molts ho consideren ana­tema —el Foment serà un dels fun­dadors d’ERC el 1931—, però aconsegueixen el govern de la ciutat.

La problemàtica de Reus la segueix molt de prop Francesc Macià. L’enginyer militar reconvertit en diputat catalanista a Corts, de resultes del seu matrimoni, ha esdevingut terratinent i ha transformat una hisenda de secà en regadiu. El 1906, essent president de la comissió executiva de la Comunitat de Regants del Canal d’Aragó i Catalunya, s’entrevista amb Alfons XIII. Aconsegueix que l’Estat construeixi la part catalana del canal.

Macià ha participat en la redacció de l’avantprojecte del pantà de Riudecanyes. El seu concunyat, Pau Font de Rubinat, és un dels prohoms reusencs promotors de la construcció. El juny del 1933, ja president de la Generalitat, l’Avi visita les obres de l’embassament i es reuneix amb la junta del Sindicat de Regants. Macià sap què vol dir no tenir aigua.

A Catalunya durant una dècada el procés ha situat els partits polítics en dos bàndols gairebé irreconciliables. Ara entrem en una nova etapa en què, sense que l’eix identitari desaparegui, l’emergència ambiental se situarà al centre. Això tindrà un gran impacte en els governs municipals. La prioritat de l’elector ja no serà escollir entre promeses de vivers d’empreses, millora de l’enllumenat o de lluïment de la festa major.

La gestió d’un bé de primera necessitat tan escàs —l’aigua— i l’habitabilitat de les poblacions farà que la ciutadania pressioni més la primera administració a l’abast: l’Ajuntament. Això condicionarà una nova creació de bàndols en funció de les propostes que es doni a l’adequació local als efectes del canvi climàtic. Els grups municipals s’enfrontaran, si cal, a les direccions dels seus partits a Barcelona. Apareixeran noves candidatures amb l’eix ambiental al centre. Als consistoris hi haurà aliances entre formacions fins ara impensables. Com a Reus fa poc més d’un segle". - Aigua (el que ve) Joan Esculies.

No hi ha res que no hagi passat abans. El 1950 es va patir una sequera molt similar a l'actual, i, com la història sempre s'acaba repetint, la inacció dels polítics també, i encara bo que estem en campanya electoral, que vol dir que pot ser que facin alguna cosa, però ni així. Aquest cap de setmana va ploure un parell de dies i els meteoròlegs diuen que la setmana vinent plourà més. Veure'm.