L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha llançat un advertiment a la població jubilada alertant-los que augmenten les entitats bancàries que estan cobrant comissions de fins a 100 euros als comptes corrents de persones retirades a compte de la realització de tràmits rutinaris, com ara fer una operació presencialment a l'oficina.

L'entitat ha recorregut al cas pràctic d'un jubilat que tingui una pensió domiciliada d'almenys 900 euros al mes, retiri 400 euros mensualment i faci transferències per imports d'uns 300 euros, tot presencialment, en finestreta. L'OCU completa l'exposició del cas relatant allò que cobren entitats bancàries com Banc Sabadell, BBVA i Bankinter, que penalitzen el client jubilat amb cobraments de 104, 96 i 78 euros, respectivament amb caràcter anual.

La targeta també comporta un cost per als pensionistes, segons relata l'OCU, que cita Bankinter i els 30 euros que cobra pel Compte Pensió, mentre que Ibercaja cobra 28 euros pel Compte Pensió, i Globalcaja, 18 euros, la mateixa xifra que CajaMar (excepte usuaris que ingressin almenys 1.037 euros, en aquesta darrera entitat).

L'informe també inclou els cobraments pel manteniment del compte corrent: Banc Sabadell cobra 80 euros anuals si es domicilien rebuts i la pensió, mentre que Ibercaja cobra 12 euros als que contractin el Pla Tu Tries de Globalcaja si es domicilia la pensió i les compres realitzades amb targeta.

Pel que fa a la retirada d'efectiu a la finestreta, l'OCU recorre als exemples del BBVA, que cobra 2 euros per a retirades de menys de 2.000 euros, igual que CaixaBank, si bé en aquest cas si les persones són més grans de 65 anys poden efectuar aquesta operació cinc vegades al mes gratuït. I no serà que cada vegada hi ha menys caixers i oficines que obliguen els grans a anar a finestreta a treure diners, els seus diners. 

Voldria recordar que el rescat bancari va costar a l'erari, és a dir als contribuents,  101.500 milions d'euros, dels quals només es va recuperar un 14%. Les rates són més decents.