Que les aparences enganyen ho va comprovar, i va patir, Porcha Woodruff en primera persona. La van detenir a Detroit per la cara, dit literalment, tot i que ella, que es va quedar de pedra en presència de les seves dues filles, va insistir que “aquesta no soc jo”, que era una altra. La policia va anar a casa d’aquesta dona de Detroit, embarassada, i la va detenir per robatori davant de les seves filles. Els àvids policies van pensar que era l’excusa de sempre dels delinqüents. No es van plantejar en cap moment que hi podia haver un error en l’aplicació del reconeixement facial, malgrat que no seria la primera vegada, sobretot tractant-se de persones negres, amb qui les deficiències d’aquest mètode està més que demostrat. El racisme també és tecnològic. L’afer ha propiciat una denúncia contra el Departament de Policia de Detroit i la petició que es prohibeixi l’ús del reconeixement facial en les investigacions.
Woodruff, de 32 anys, es disposava un matí de febrer a sortir de casa i acompanyar les nenes a l’escola, però sis d’uniformats, sis, van trucar a la porta. Els agents li van ordenar sortir. Estava detinguda per furt i robatori de cotxe. Diu que els va dir: “Esteu fent broma?”. La pregunta la va subratllar agafant-se la panxa. Embarassada de vuit mesos, no semblava que estigués en molt bones condicions físiques per robar. No va servir de res. Ni tan sols es va despertar un dubte raonable. La van emmanillar davant del seu domicili i les dues filles, de 6 i 12 anys, van esclafir a plorar quan veure que anava de debò. Ella els va demanar que despertessin el seu promès, que la portaven a la presó.
La van traslladar a un centre de detinguts de la ciutat de Michigan. Els àvids policies tenien la prova. El software va trobar que una vella foto de Woodruff, de feia vuit anys, quan la van arrestar per conduir amb el permís caducat, coincidia amb la imatge de la sospitosa. La víctima, un home de 25 anys a qui van assaltar a punta de pistola, també va assenyalar aquella foto.
La van tenir tancada onze hores. La van interrogar per un crim del qual no sabia res. Li van confiscar el telèfon mòbil per buscar proves de la malifeta. Durant l’ estada a la cel·la, segons explica ara, va patir contraccions, va experimentar un fort dolor a l’esquena, espasmes, probablement un atac de pànic. Aquesta dona, esteticista diplomada i estudiant d’Infermeria, va comprovar que el malestar s’incrementava asseguda en aquells bancs.
Després de ser imputada i sortir en llibertat amb una fiança de 100.000 dòlars, se’n va anar tot seguit a l’hospital, on li van diagnosticar deshidratació i li van injectar dues bosses de fluids intravenosos, assegura. Dos mesos després, la Fiscalia del comtat de Wayne va desestimar el sumari obert contra ella per insuficiència de proves. Segons The New York Times , Woodruff és la sisena persona als Estats Units que ha informat de ser falsament acusada per un crim com a resultat de la tecnologia del reconeixement facial que la policia fa servir per establir la correspondència entre la cara d’un criminal desconegut amb les imatges de les bases de dades.
Tots els perjudicats són afroamericans i Woodruff és la primera dona a qui li ha passat.
A Detroit, plou sobre mullat. Aquest és el tercer cas que implica la seva policia, que de mitjana fa 125 reconeixements facials anuals. Pràcticament tots impliquen persones negres, a partir de les dades oficials facilitades per la comissió de supervisió d’aquest departament, un grup civil de vigilància de l’activitat uniformada. La denúncia que va presentar Woodruff aquesta setmana és la tercera semblant en aquesta ciutat. A la demanda, insisteix en el trauma que suposa per als fills veure la seva mare ser emmanillada i detinguda. “He patit estrès emocional i el puc patir en el futur. Podria haver perdut el meu fill”, remarca al text de la reclamació judicial. I l’American Civil Liberties Union ( ACLU) reclama que es retiri aquesta tecnologia que criminalitza en especial els afroamericans. L’organització recalca que la policia de Detroit la segueix utilitzant, malgrat els defectes. La descriuen com a poc fiable i totalment descartada com a única prova. Queda clar que a Porcha Woodruff la van detenir per la cara. - Francesc Peyron, a lavanguardia.com
No recuerdo
ResponEliminael caso
Nuevo es. Los casos que pasan en Detroit se quedan en Detroit.
ResponElimina¿La tecnologia criminalitza especialment als afroamericans? Dubto que sigui la tecnologia. Més aviat m'inclino a pensar que són els mateixos que també tenen el gallet fàcil. Una colla d'ineptes prepotents i racistes
ResponEliminaI més a Detroit. No era George Floyd d'allí?.
ResponElimina