L'EXPLOTACIÓ DE LES DAGONGMEI


Aquest escrit es del 2014. L'he volgut recuperar a ran d'aquest escrit on parlen de plusvàlues. La notícia és que la explotació humana, la nova esclavitud, no és notícia ni importa gens al consumidor occidental que vol peces de roba barates i actuals, per anar a la moda low cost, un low cost d'un cost molt onerós per a qui fabrica aquesta roba en condicions infrahumanes. Fa 9 anys de l'escrit, però em temo que tot continua igual, i de fet no és que en general ens importi massa, en una qüestió en la que hi tindriem molt a fer a l'hora de comprar-nos la roba.

"Rebecca Gallagher, una dona del sud de Gal·les, va descobrir que l'etiqueta d'un vestit que va comprar a la cadena de botigues de roba Primark contenia un missatge relacionat amb l'explotació laboral. A l'etiqueta apareixia escrita en anglès la frase 'forced to work exhausting hours' ('obligat a treballar fins a l'esgotament'). "Una escolta tota mena d'històries sobre persones que treballen en fàbriques a l'estranger on se'ls explota", va dir Rebecca al diari 'The South Wales Evening Post'. Igual que altres botigues de roba, Primark han estat denunciada en el passat per explotar a persones en països subdesenvolupats.

No hauria de sorprendre'ns i si, en canvi, escandalitzar-nos, Primark no són els únics: A la Xina es poden localitzar gran quantitat de fàbriques on les treballadores són explotades, segons un reportatge publicat pel diari El Mundo titulat Per què només costa 'Tot a 100'. Les dagongmei (noies treballadores) són joves i adolescents que produeixen sense descans per un sou de 90 euros al mes, del qual se'ls descompta el menjar i les "despeses d'allotjament". Si aquestes noies trenquen les regles internes o no rendeixen al nivell esperat, es pot veure reduït el seu sou o els vuit dies de vacances anuals.
La investigació d'un diari de Hong Kong va descobrir que les joguines que McDonald's regalava en les seves promocions en aquest país eren elaborades per adolescents d'entre dotze i disset anys en una jornada laboral superior a setze hores diàries, a canvi de 2,40 euros al dia i una habitació compartida amb altres quinze noies.
Són, en canvi, les fàbriques de productes destinats al mercat de les botigues de Tot a 100, ja siguin gestionades i explotades per empreses xineses o d'altres països, les que pitjors condicions tenen. La pressió per abaratir els preus és enorme, i darrere del negoci solen estar companyies desconegudes que no han de tenir cura el seu nom. El seu lema és produir molt, barat i ràpid, però els accidents entre les treballadores o els incendis són realitats quotidianes en aquests llocs de producció.
La política de contractació d'aquests tallers no permet admetre a dones majors de vint anys, encara que aquesta regla s'oblida si la dona en qüestió té fills petits disposats a treballar gratis. Aquesta situació laboral fa que augmenti el nombre de joves que acaben deixant les factories per prostituir-se, ja que afirmen que "és millor que treballar a la fàbrica".
La situació a la Xina és especialment desesperant per a les víctimes dels abusos perquè el Govern manté la il·legalitat dels sindicats i les associacions de treballadors. Hi ha una població tèxtil on la gent dins, neix, treballa i mor (no goso dir viu) i com se'ls en suïcidaven bastants, la solució va ser posar xarxes a l'exterior perquè així, si es llençaven per la finestra no es matessin.
Després hi ha els vaixells de càrrega en aigües internacionals amb cadenes de producció en el seu interior, treballant 18 hores diàries de dilluns a dilluns a canvi de poc i malmenjar i un catre per descansar una mica.
Aquests esclaus del segle XXI, viuen pitjor i tenen menys drets que els esclaus antics, i en part tot això es produeix per la indiferència i passivitat dels governs i també dels consumidors que no ens questionem com i on s'han fabricat els productes que consumim a preus econòmics.
Comparteix:  

Comentaris

  1. Creo que en aquella entrada de hace años te contesté de una forma similar a la de ahora.
    Recuerdo, Francesc, a un tal Luis Merino, de Valencia. Fabricaba tejanos. Ese señor se sabía, tenía un barco grandioso a unas tres millas y media de la costa valenciana, aguas ya internacionales en aquella época, pues se consideraban tres millas náuticas, lo que era frontera, y hoy creo son diez. Allí, en ese barco, se cosía día y noche, era una gran fábrica, los pantalones marca LOIS, no se si los recuerdas, que hacían la competencia a los Lewis. Se llevaban y traían las obreras y los productos a los almacenes que tenía ese señor en la costa, en barcazas.
    De eso hace muchos años, creo que España fue de los primeros países en ese tipo de trato y de explotación, mucho antes que todo esto de ahora.
    Salut
    Cuando las aguas jurisdiccionales se ampliaron,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Recordo Lois y també el teu comentari. La mala praxi no té fronteres.

      Elimina
  2. Desconocía lo que cuenta Miquel, pero recuerdo perfectamente la marca de éxito de ventas hace décadas, tenía la imagen de un toro, creo. ¿Dónde has leído eso, Miquel?

    ResponElimina
    Respostes
    1. No se dé donde lo ha sacado Miquel. Sé qué pasaron a fabricar en MARRUECOS. Lo hicieron muchas empresas, como una en la que yo trabajaba, y el siguiente paso fue en la China. A Zara, en otra empresa en que yo trabajaba, le vendíamos una burrada de prendas de señora, hasta que trasladó la fabricación a la China.
      https://cincodias.elpais.com/cincodias/2004/07/17/empresas/1090071580_850215.htmlElimina

      Elimina
    2. Hace muchos años apareció en El País, cuando los jueves escribía, en la página de cultura, García Marques. Hablo de muchos, muchos años, la marca desapareció, y recuerdo que el nombre viene de Luis, que, también salía en la noticia.

      Elimina
    3. Si, tenía el logotipo de un toro

      Elimina
  3. En Burgos se hacían unos pantalones vaqueros de calidad en Lerma hace unos años, este tipo de competencia hizo que cerraran la empresa y como esta muchas más. Yo soy partidario del libre comercio para todo y digo para todo, pero no es normal que tú exijas a los productores de aquí normas medioambientales y laborales estrictas y a la vez dejes entrar productos que no las cumplen. Lo normal sería exigir a los productos extranjeros las mismas normas de fabricación que los nacionales y el que sea más hábil que gane. Ahora mismo esto está pasando con las naranjas, los melones, las sandías y los olivos , a un agricultor de aquí se le exigen muchas cosas y al mismo tiempo se dejan entrar productos cultivados con cosas aqui prohibidas. Para algunas cosas, o para muchas, somos gilipollas. Y no se trata de bajar nuestro nivel de calidad. sino que los que vienen se pongan a nuestra altura de exigencias.
    Otra cosa importante debiera ser ampliar los plazos de garantía por ley hasta los cinco años. Así se fabricaban menos cosas, de mejor calidad y menos rotación y el impacto de la mano de obra en el coste final es inferior, porque se priman menos roturas y más calidad. Esto significa un aumento de coste pero se compensaba con una mayor duración del producto, creo yo. En mi trabajo yo sigo esta política a la hora de vender, intento vender los camiones con cinco años de garantía y en los equipos auxiliares que monto primo la calidad por encima del precio (aunque hay que tener cierto equilibrio) . Esta política me da buenos resultados, aunque hay que estar muy convencido de ella para defenderla, lo más fácil es montar algo más barato y bajar el precio.
    Pero la raíz de esto es la economía de China, un monstruo que tiene gran parte de la deuda pública mundial y al que no se le puede decir que no. Esto de la deuda pública mundial de los países desarrollados tiene que frenarse, pues sino tienes dinero y forma de ganar y pagar tus gastos en el fondo te conviertes en esclavo de quien te presta, que tomen nota los afectados.
    Un saludo.

    ResponElimina
  4. Sabes, fabricar una camiseta en España costaba hace años 200 pesetas, la misma en la China FOB Barcelona salía por 80 pesetas. ¿Qué haces? Si no lo haces tu lo hará otra empresa y venderá mucho más baratas las camisetas que tu. Es un pez que se muerde la cola.

    Saludos.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada