És la mateixa espècie que avui certifica un canvi climàtic que mobilitza més escarafalls que mesures d’aplicació immediata. La certesa de l’escalfament del planeta, però, no ens permet assimilar quina dimensió té en un escenari més intratemporal. Aquesta consciència, necessària, també fa servir, com a corretja de transmissió pedagògica, la informació meteorològica.
A Catalunya s’observen dues escoles. Tomàs Molina o Alfred Rodríguez Picó situen les onades de calor en seqüències serenament relatives. Altres meteoròlegs (no els anomeno tots perquè n’hi ha molts; de fet, són majoria) no renuncien a l’excitació que els causa l’excepcionalitat dels registres i a practicar un vigor esportiu quan informen sobre rècords de temperatura. També expliquen que l’acumulació de dades no és uniforme i que cada poble, país i continent està sotmès a “des que n’hi ha registres”.
"La certesa del canvi climàtic no ens permet assimilar quina dimensió té"
De vegades la pressa per afegir emoció a un rècord de calor (o de fred) situa el precedent en un any determinat. Si l’última vegada que va fer tanta calor va ser, posem per cas, l’any 1999, podem sospitar que és una dada relativament inútil i que seria més important conèixer la mitjana, que si confirma una tendència. L’altre recurs és parlar del que és “normal per l’època”. Es fa servir com a analgèsic contra el pànic o referència quan les temperatures es disparen.
Però, ara que arriben aquestes notícies d’Atapuerca, ¿de quina època estem parlant? ¿De quina normalitat? I si, desconcertats, intentem confrontar les dades del canvi climàtic amb la nostra pròpia memòria climàtica, de seguida hem d’admetre que no ens en recordem prou per convertir-la en una dada fiable. L’experiència, en aquest cas, no serveix per res. És, com diu el proverbi xinès, una pinta per a calbs.
Mentrestant, els nous reis del postureig, el grup expedicionari Desafiament Àrtic, que té un programa a Canal Sud amb el mateix nom, s'ha proposat traslladar un iceberg de 15 tones des de Groenlàndia fins als carrers de Màlaga perquè es fongui a la vista dels ciutadans i conscienciar, així, sobre el canvi climàtic i com està provocant la desaparició dels gels polars.
Segons declaracions de Manuel Calvo, que lidera el grup i recollides per Europa Press, “portar un iceberg a Espanya servirà perquè des d'aquí puguin veure el que aviat serà una mica difícil de trobar fins i tot al Pol Nord”. Sens dubte caldria preguntar-se quants xupitos es va prendre el menda lerenda del Calvo per tenir aquesta brillant i gèlida idea, i és que de la mateixa manera que Ferran Adrià va fer un mal enorme a la cuina, Greta Thunberg ha fet el mateix mal al moviment ecologista.
I semblava que els dels Emirats àrabs havien culminat les seves excentricitats amb el fitxatge de Neymar per l'Al-Hilal (Al Hilal traduït al català és: vaig ensumar... la pasta gansa, suposo es devia dir Ney), quan resulta que la penúltima ocurrència ha estat remolcar un iceberg des de l'Antàrtida fins al golf Pèrsic. Abdulla Alshehi, el milionari promotor de la idea, creu que tenir un enorme conjunt de gel flotant al llarg de la costa dels Unió dels Emirats Àrabs podria proporcionar al país aigua fresca i potable. Senyor, com clamava Kavafis, envia'ns als bàrbars ja! Clar que com es preguntava ell mateix al final del poema: I què serà de nosaltres ara sense bàrbars?/Aquesta gent, al capdavall, era una solució.
Jo ja m'he cansat de comentar (i dic comentar perquè no sóc font, sinó repetidor) que els meteoròlegs tenen molt poca autoritat sobre aquesta matèria. Menys encara, aquest parell de "funcionaris" que s'esmenten a l'escrit i que porten xuclant de la teta massa temps. Altres meteos, són més seriosos i no es fiquen en jardins que no els pertoquen. Però és clar, cal omplir un espai televisiu i no sempre disposen de fotos cedides per quatre il·lusos. Doncs vinga! parlem de qualsevol cosa.
ResponEliminaHi ha una enorme diferència entre un meteoròleg i un climatòleg, però no em cansaré a dir més, quan sé que no tinc ni l'atenció necessària ni credibilitat.
I si us plau que algú digui a Pamies (un altre fenomen de la natura) que la glaciació no la va patir "la península" sinó la pràctica totalitat del planeta. Que quan aquesta glaciació va passar, el
Mediterrani, havia estat remolat feia relativament poc (en termes geològics) i de ser gairebé "sec" havia rebut una gran inundació procedent del que ara coneixem com a Atlàntic. El seu clima no tenia res a veure amb l'actual. Parlar d'un clima mediterrani referit al de llavors, és una deformació errònia.
I ja callo.
A mi sólo me preocupa si la padeció Catalunya. el resto peninsular y del mundo mundial me importa un carajal.
ResponEliminaY de Catalunya, El Prat...un pueblo singular con un rio poderoso...a ver si se me vuelve a helar y se me fastidian las alcachofas..
Una abraçada i cuidat del Covid, que es veu está donat per sac un altre vagada
Y viva el humor ¡
D'on et penses que va sorgir el "Frigopie": de la glaciació del maresme i àrea metropolitana. A Lleida se'n varen escapar i el senyor els va castigar amb la boira. Salutte.
EliminaDe fet, la Mediterrània era una vall, no un mar ni un llac gran. Aquí no hi ha experts que valguin. Ah!, recordo haver vist al Molina quan vaig participar a vostè jutja i encara tenia cabell. Anaven ell i en Pico deambulant pels passadissos de TV3, i d'això en fa 37 anys. I que m'en dius dels que volen portar un iceberg a Màlaga?
ResponEliminaPer cert, has vist les 3 columnes del de castellà, que et sembla?
Salut.
Molt reeixit (el 3 column.) però jo encara estic dubtant amb el de dos. Intento fugir de qualsevol aparença a publicació de premsa, que suposo que és el que a tu t'agrada. Però dit això, ja podries explicar-me com ho has fet. Ja saps que a mi, el que sigui aprendre alguna cosa és el que em manté viu. Salut i força al canut. (Bé. O no que no sé si ens convé gaire)
EliminaDespres t.ho explico. Estic amb la bici que ahir vaig punxar.
ResponEliminaOk. merci
EliminaLo que dice el tal Pàmies no lo entiendo bien, me parece muy simple, y lo que no entiendo no me lo suelo creer, preferiría escuchar el tema de boca de Arsuaga o de Bermúdez de Castro, por ejemplo. Indagaré.
ResponEliminaY sobre los meteorólogos tengo mi escepticismo, yo lo que veo, las pocas veces que los veo, en las tv es que son personajes de postureo que hablan alegremente del supuesto tiempo, para dar satisfacción a veraneantes, comerciantes y otras hierbas. Obsesivos los chicos.
Se refiere Pàmies a que los meteorólogos de TV3 no son alarmistas como los de otros medios. Bien o mal informan del tiempo de manera aséptica sin algaradas innecesarias. Lo de la glaciación sí lo leí en algún sitio en principio serio. Se ve que de no ser por el calentamiento global estaríamos en otra época de glaciación. Nadie sabe nada en concreto, y si lo sabe no se pronuncia. Decía un meteorólogo el otro día que no tenían ni idea de adonde iba lo del tiempo, que los parámetros anteriores ya no valían. Saludos.
ResponElimina