La dimensió temporal sempre ha fascinat físics de totes les èpoques. Encara que molts, entre ells Einstein i Newton, han tingut un petit problema amb les seves equacions: es compleixen tant si el temps avança endavant, com si va enrere. I això últim, com bé saben els fabricants de cosmètics, no sembla possible a la vida real. Les persones envelleixen, no es fan joves; l'univers s'expandeix, no es contrau; les estrelles emeten llum, no l'absorbeixen. Des de principis del segle XIX, els físics han explicat aquest progrés a conseqüència de la tendència de la matèria a l'equilibri. Un estat que, paradoxalment, és caòtic. Així ho estipula la segona llei de la termodinàmica: en un sistema tancat (com l'univers) l'entropia (desordre) només pot augmentar.
Perquè el principi es compleixi, al començament dels temps va haver de regnar un estat allunyat completament de l'equilibri. Un univers ordenat i uniforme que, presumiblement, va començar al camí cap al caos fa gairebé 14.000 milions d'anys, amb el 'Big Bang'.
La teoria de la inflació –el model estàndard que explica la gran explosió– assegura que enormes forces d'antigravetat van provocar l'expansió accelerada de les partícules primitives. A més d'altres incerteses que encara fan dubtar de la veracitat, aquesta hipòtesi no pot determinar el perquè d'aquest origen summament ordenat.
Un estudi recent d'investigadors anglesos i canadencs proposa una alternativa. Els físics defensen que no cal un univers inicial de baixa entropia ni una llei de la termodinàmica per explicar l'inici del temps, sinó que el seu avenç és determinat per la gravetat. Han simulat informàticament el comportament de mil partícules de l'univers influenciades per la gravetat newtoniana i n'han analitzat l'evolució mesurant el grau de complexitat -com més juntes estiguin, menor complexitat-. Els resultats han revelat que qualsevol conjunt de partícules tendeix a un estat de màxima compressió, que pot assemblar-se a l'anterior al Big Bang.
Des d'aquest punt, les unitats haurien començat a expandir-se en les dues direccions temporals, creant dues línies de temps simètriques i oposades, cadascuna avançant en una direcció contrària a l'altra. La gravetat obligaria aquestes partícules a formar estructures complexes (astres i planetes) als dos extrems i, a partir d'aquí, la termodinàmica entraria en acció. En resum, el model només fixa un passat, del qual han sorgit dos futurs. Un observador només pot viure a un extrem i, per tant, al passat d'un altre món.
La hipòtesi que encara és una mica verda: no té en compte la mecànica quàntica, però els experts afirmen que si la gravetat va marcar el començament de la dimensió temporal, es podrien fer prediccions i trobar una teoria més plausible que la de la inflació per explicar l'univers tal com el coneixem.
En un camp d'estudi on gairebé tot és incert, el temps continua sent el fetitxe dels físics. En realitat i davant tant desconeixement com tenim de l'Univers, no sabem realment si es contrau o s'expandeix, i a partir d'aquí tot és possible. Fins i tot que en algun lloc d'aquest Univers hi hagi vida intel·ligent.
La verdad es que estoy verde en estas materias. Lo único que sé es que todo es inexplicable y que seguramente jamás sabremos a ciencia cierta lo que se esconde detrás de todo esto. A tener en cuenta que nuestra vida es muy corta para averiguarlo.
ResponEliminaSalut
Som tan insignificants davant l'univers, que fins i tot fa vergonya.
ResponEliminaSalut
No se donde lei que si uno viaja a la velocidad de la luz durante un año y vuelve a la tierra, es decir, se pasa dos años viajando a la velocidad de la luz, a su vuelta a la Tierra habían pasado siglos. Eso, en teoría era porque la velocidad era relativa porque se tenia en cuenta teniendo en referencia dos sistemas el que se mueve y sobre lo que se mueve como referencia y que la única "velocidad pura" es la de luz 299.792,458 kilómetros por segundo.
ResponEliminaEsto debe ser real y se está estudiando cómo el envejecimiento es menor en los astronautas, aunque ello también puede ser debido a la menor presión sobre la piel y otras circunstancia.
Pero lo que parece claro es que la velocidad de la luz es una variable que marca todo.
Creo que al final, algun dia, llegara alguien y descubrirá que todo es mucho más sencillo y que simplemente no hemos sabido ver. Como hizo Einstein en su dia, una ecuación sencilla, nos permitirá conocer más. Pero esto se me escapa, pero mucho.
Un saludo.
Eso en teoría es muy sencillo o enormemente complejo, somos energía y el día en que sepamos emanciparnos de este cuerpo que tanto nos limita,l seremos energía en estado puro.
EliminaSaludos.
Moltes gràcies per la dedicatòria. Aquesta, la seva naturalesa caòtica, és el que fa que aquesta ciència m'atregui especialment. Han passat pocs anys des que es va plantejar la possibilitat de “trobar” les famoses ones gravitacionals i menys anys encara des que se n'ha verificat l'existència. Elles podran oferir una mica més de llum sobre el naixement de l'univers i sobre si és certa la seva expansió, si és uniforme o no i algunes qüestions més, relacionades.
ResponEliminaLes veritats absolutes cal deixar-les per a la religió. En astrofísica i en les ciències en general, res, absolutament res, no té un certificat de garantia permanent i les veritats, com els mòbils, estan subjectes a obsolescència i, per tant, tenen el recorregut que tenen. Jo desconfio de les veritats absolutes, com ara l'existència d'un ordre prefixat per un tal "déu" com afirmen els creients. Tanmateix, no és cap bestiesa, plantejar-se que l'univers no té un principi determinable. Gràcies per la dedicatòria, repeteixo.
Quan ho vaign trobar vaig pensar en tu, i ara en penjaré un altre més proper, pero que demostra que som un desastre, no en tenim prou de contaminar el nostre planeta que ens dediquem a contaminar l'espai exterior.
ResponEliminaI el Girona perdent 0-2 :(
ResponEliminaL'estic veient, queda la segona part, veure'm
Elimina