Sovint, la realitat supera la ficció, i hi ha aspectes de la IA que encara que es pensava podien succeir, es creia que no arribarien a produir-se. Però ha passat, a Almendralejo, i és molt preocupant. Quanta raó tenia Ramon López de Mántaras quan deia que li preocupava molt més l'estupidesa humana que la IA. El problema no és el monstre de Frankenstein, el problema és el doctor Frankenstein que crea el monstre. De fet, les deep fakes venen de 2019, de moment només canviaven cares, però es podia intuir quin seria el següent pas.

"Tornada a l'escola. Primer dia de classe. Isabel, de 14 anys, acudeix dimarts al seu institut d'Almendralejo, un municipi de Badajoz d'uns 30.000 veïns, on gairebé tothom es coneix. Aquell matí, després d'entrar al pati, una remor corre de grup en grup. No es parla de res més entre els alumnes. La majoria comenta que hi ha fotos de les alumnes nues circulant pels mòbils. Isabel, que amaga el seu nom real per desig exprés de la seva mare, surt a l'esbarjo amb les seves amigues. Estan en xoc. De sobte, un xaval s'hi acosta al mig del pati:

—He vist una foto teva nua.

La noia s'espanta. Al migdia, torna a casa. El primer que fa és informar la seva mare. “Mama, diuen que hi ha una foto meva nua rondant per aquí. Que ho han fet mitjançant una aplicació d'intel·ligència artificial. Tinc por. També hi ha nenes que l'han rebut”. Sara C., la seva mare, de 44 anys, es posa immediatament en contacte amb la mare de la millor amiga de la seva filla, que també acabava d'informar la seva família del que havia passat. Després de la conversa, les mares comencen a fer trucades. El cas s'acaba d'esclatar. Hi ha més de 20 nenes afectades. És aleshores quan una mare decideix crear un grup de WhatsApp per coordinar-se millor entre totes. Aquest dilluns, segons n'expliquen tres per telèfon, ja n'hi ha 27 al xat. A Almendralejo hi ha cinc centres educatius que fan classe de secundària. En almenys quatre, s'han difós imatges de les alumnes nues, modificades per intel·ligència artificial. Fonts policials d'Extremadura informen que els consta la denúncia d'almenys set en només aquests dies. El cas és investigat per la policia judicial d'Almendralejo. De fet, ja han identificat “diversos” dels presumptes autors dels muntatges fotogràfics, segons el delegat del Govern a Extremadura, Francisco Mendoza. El cas ha estat posat en mans de la Fiscalia de Menors.

La Sara, la mare d'Isabel, va interposar la denúncia divendres. En arribar a la comissaria del poble, va topar de cara amb una altra mare, que tot just sortia per la porta:

–Fàtima, tu també n'estàs afectada?

—Sí.

Fátima G., de 30 anys, té una filla de 12, que va a segon d'ESO. Se'n va assabentar dimecres a la nit, cap a les 10, quan una mare d'una amiga de la seva filla la va trucar per telèfon:

—He vist una foto de la teva filla nua. És un muntatge.

Fàtima, en xoc, va patir després un atac ansietat. Més tard, va anar a buscar la seva filla i va mantenir una conversa amb ella. "Tu saps alguna cosa d'una foto nua?" La nena no dubta: respon que sí i ensenya a la seva mare una conversa recent d'Instagram amb un noi. La conversa, segons explica Gómez per telèfon a EL PAÍS, diu així:

—Hola.

—Hola.

—Em puguis donar una mica de diners?

—No.

I el noi, immediatament, li envia una foto despullada. La seva filla bloqueja el contacte. Segons va relatar un agent a la mare, la policia creu que darrere d'aquest compte hi ha un perfil fals. Mentrestant, el grup de les mares de les menors afectades continua creixent. Cada cop són més les afectades. Una de les últimes a incorporar-se al grup ha estat Míriam Al Adib, extremenya de 46 anys, que treballa com a ginecòloga al poble. A l'Adib compta amb un perfil a Instagram on la segueixen més de 120.000 persones. Allà, diumenge, va transmetre un vídeo en directe per explicar què acabava de passar a casa seva. El vídeo ja acumula més de 70.000 visites. "Acabo d'arribar d'un viatge i això és molt greu i l'he de compartir", diu.

A l'Adib, que té quatre filles d'entre 12 i 17 anys, explica per telèfon aquest diari que arribava just d'un viatge de Barcelona. Tornava després d'impartir unes ponències sobre salut sexual femenina.

En acabar de dinar, una de les seves filles, la de 14 anys, s'hi va acostar i li va dir:

—Mare, mira què ha passat. És que això ho han fet a moltes nenes.

La nena li va ensenyar la foto d'ella mateixa nua. “Em va fer un tomb el cor”, explica ara per telèfon la mateixa Al-Adib. “Si jo no conec el cos la meva filla, aquesta és una foto sembla real”. La nena li va dir que l'anomenaria una mare d'una amiga perquè, segons sembla, s'estan ajuntant més mares en un grup de WhatsApp.

La mare de l'amiga de la seva filla li explica per telèfon que hi ha un munt d'afectades. “Algunes mares saben que hi ha fotos de les filles nues, però no en tenen”, explica. A l'Adib li explica a la resta que té una plataforma on ella mateixa pot fer un vídeo que relati què ha passat per intentar que arribi als nois que envien aquestes fotos, que se'n faci ressò. “Això és un poble i ho sabem, sabem què passa”. Aleshores, Al Adib puja un vídeo de 10 minuts i explica el que li ha passat a la seva filla amb un text: “Això, noies, no quedarà així. ATUREU AIXÒ JA. Noies, no tingueu por a denunciar semblants actes, conteu-ho a les vostres mares.,

Mares afectades, digueu-me perquè estigueu al corrent en el grup que hem creat”.

La reacció va ser de suport massiu a totes les mares afectades, amb missatges privats i públics que continuïn i denunciïn. “No està tot perdut a la societat”, explica Al Adib per telèfon. “La sensació que les dones no callem és un fet. Ja no ens avergonyim. Som víctimes i ara ja en podem parlar perquè la societat ens dona suport. Aquest és el missatge que he donat a les meves filles, que es quedin amb aquest missatge”.

La investigació, segons fonts policials, continua oberta. La foto d'una de les menors incloïa una mosca a la imatge del nu integral. Aquesta mosca és el logotip de l'aplicació que suposadament s'ha fet servir per alterar les fotografies. “Despulla a qualsevol amb el nostre servei gratuït”, diu el missatge de benvinguda de la seva pàgina web.