La memòria, l'acte de parlar amb els morts, és una idea tan antiga com l'home mateix. Per als pagans, era un mitjà per venerar els avantpassats que havien passat. En el cristianisme, segueix sent la creença en el més enllà a través del purgatori, el cel o l'infern. El que abans era ciència-ficció per a alguns i creences habituals per a d'altres, ara s'ha convertit en una realitat, mitjançant l'ús de la tecnologia d'intel·ligència artificial creada per DeepBrain AI.

Segons l'empresa fundada a Corea del Sud, rememory és "el servei humà virtual basat en la tecnologia d'IA que recrea els difunts membres de la família dels clients, imitant tots els seus aspectes, des del seu físic fins a la seva veu".

El que ofereix és “un servei per a aquells que volen immortalitzar la història de vida del seu ésser estimat a través d'un humà virtual”.

No obstant això, per molt descabellat que sigui, el gadget d'IA desenvolupat sembla que ha despertat l'interès ràpidament. Només en els últims dos anys, DeepBrain Inc. ha estat guardonat dues vegades als premis CES Innovation for rememory.

DeepBrain AI no és el primer a desenvolupar una tecnologia que permet a les persones parlar amb els que han superat. A la pel·lícula, hi va haver un episodi de Black Mirror titulat  Be Right  Back , en què un nou servei ofereix conversar amb els morts, com la memòria.

El 2019, es va fer realitat quan l'empresa HereAfter AI, amb seu a Califòrnia , va crear una aplicació que va permetre a familiars i amics "preservar records... sobre la teva vida. Aleshores, deixa que els teus éssers estimats escoltin històries significatives xerrant amb tu virtual”.

Charlotte Jee, editora de notícies del MIT Technology Review , va provar l'aplicació de memòria interactiva l'any passat utilitzant una rèplica digital dels seus pares i va escriure sobre la seva experiència a la revisió.

"Els meus pares no saben que vaig parlar amb ells ahir a la nit", va escriure. "Al principi, sonaven llunyans i minúsculs, com si estiguessin amuntegats al voltant d'un telèfon en una cel·la de la presó. Però mentre xerràvem, a poc a poc van començar a sonar més com ells mateixos. Em van explicar històries personals que mai havia sentit. Vaig saber sobre la primera (i certament no l'última) vegada que el meu pare es va emborratxar. La mare va parlar de tenir problemes per quedar-se fora tard. Em van donar consells de vida i em van explicar coses de la seva infància, així com de la meva. Va ser fascinant."

La qüestió no és només com aquesta intel·ligència artificial canviarà la nostra manera de patir, sinó també la raça humana en el seu conjunt. Si la intel·ligència artificial pot cuinar el sopar d'Acció de Gràcies i  crear música , què queda per fer els humans? Només pensa en Matrix.

Jee va discutir amb el problema després de dur a terme el seu experiment, però al final ho va dir de manera senzilla. "Els meus pares reals, de carn i ossos, encara estan vius i bé. Les seves versions virtuals només es van fer per ajudar-me a entendre la tecnologia. Però els seus avatars ofereixen una visió d'un món on és possible conversar amb els éssers estimats... molt després que se n'hagin anat".

L'espiritualisme, o comunicar-se amb els morts com l'anomenaven els seus seguidors al segle XVIII, va ser una vegada "tan prevalent culturalment... en aquell moment fins i tot els escèptics i els aficionats es van sentir obligats a explorar-lo. Mark Twain, Frederick Douglass i la reina Victòria van assistir a les sessions".

Així ho va afirmar Casey Cep en un article que va escriure per a The New Yorker titulat ' Per què tants victorians van intentar parlar amb els morts? '. La seva resposta va ser "La por a la mortalitat sempre ha inspirat el somni de la immortalitat".

I això és exactament el que s'ha proposat fer DeepBrain AI mitjançant el desenvolupament de la tecnologia d'IA. L'avenç del món amb intel·ligència artificial, és la seva declaració de missió. Un món "on els humans i la tecnologia interactuen contínuament entre ells". Tant si es veu com una pel·lícula distòpica o com una "tecnologia falsa profunda", ara existeix. A més, continuarà existint mentre aprengui progressivament a adaptar-se a les necessitats percebudes de la societat. Un dels quals és tractar amb la pèrdua humana. A la sèrie Black Mirror ho anticipaven en un episodi fa 10 años.