ELS JUEUS I L'ANY NOU 5784


Cada poble i cultura tenen el seu marcador del temps; el judaisme té el seu propi. Aquest 15 de setembre del 2023, el judaisme estarà celebrant l'entrada de l'any 5784. No és un compte banal; l'any nou es diu Rosh Hashaná, i és una de les festivitats més significatives al calendari jueu. És el dia que se celebra l'aniversari del primer ésser humà, Adam, i per això és la coronació d'un Any Nou hebreu. Marca el començament d'un període de reflexió, penediment i renovació. És una tradició mil·lenària: la idea que fa 5.784 anys va començar l'activitat humana en la creació del món.

El relat de la creació del món és la creença de la cosmovisió jueva del temps. Els temps no són només una mesura abstracta, sinó una eina a través de la qual es revela la voluntat de Déu i s'estableix la relació entre Déu i l'ésser humà. El judaisme santifica el temps, donant un significat espiritual i moral profund, que vincula la història, la tradició i la relació de l'home amb la transformació, l'ús i la cura que fem de l'univers dia rere dia.

L'Any Nou hebreu brinda per la vida, però és lluny l'objectiu d'una reunió social per desinhibir-se; justament és el contrari. Rosh Hashaná és un moment d'introspecció profunda, un moment per meditar sobre les accions i els comportaments de l'any anterior. És una oportunitat per penedir-se dels errors comesos i comprometre's a ser millors persones en el futur. Aquesta introspecció implica reconèixer que cada ésser humà és una creació única i indispensable de Déu, que reclama de cadascú la responsabilitat universal pels nostres actes, present, passat i futur.

No deixa de ser curiós que a tot el planeta se segueixi el calendari cristià, inclosos els països de l'àrea musulmana, cosa que ens dona una idea de dues coses, l'enorme influència del cristianisme en la història de la humanitat i la capacitat de pervivència del poble d'Israel, el Poble elegit encara que no se sàpiga a hores d'ara exactament per què. El que uneix a ambdós és que ni uns ni altres, en aquest muny danys han après gran cosa de com comportar-se amb dignitat i decència amb els seus semblants, amics o enemics. L'Any Nou hebreu brinda per la vida, diu cínic el Rabí David Libersohn. Que els deus el perdonin, això si que és blanquejar al poble escollit.

Publica un comentari a l'entrada

11 Comentaris

  1. Està molt errats. El poble escollit o elegit, no sols per Jehovà, sinó per tota la penya de divinitats, és la vila de Sils.

    ResponElimina
  2. Es curioso, Schopenhauer, en su libro " El amor, las mujeres y la muerte", habla del pueblo escogido por YHWH. Dice que seguramente será el pueblo elegido por el Señor, pero en lo concierte a escoger pueblos, nunca lo sería para el autor mencionado.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El Antiguo Testamento nos narra la historia de un pueblo, al que se le da el nombre de Israel. Dicho pueblo tiene la convicción de ser elegido por Dios. Tal como sabemos, entre Dios y los israelitas se da un pacto de alianza.

      Elimina
    2. Pues menos mal que es el escogido que además se entiende como favorito. Por ser el tal escogido, lleva milenios puteado a más no poder. Yo preferiría ser el escogido y favorito de Julia Roberts que aunque sea muy difícil, por lo menos es «tangible» A mi eso de los dioses y las virgenes... como que no!

      Elimina
  3. La base del judaísmo,del cristianismo, es el perdón, el arrepentimiento firme.Los judios lo hacen al final de cada año.No es cinismo,es acto de arrepentimiento,para comenzar un nuevo año."El que no ha pecado que tire la primera piedra..."
    Saludos

    ResponElimina
  4. Pues la tiro, como no soy católico, no puedo pecar. Me parece un enorme acto de cinismo viendo lo que sucede en Palestina año tras año. Arrepentirse para reincidir en los errores es un acto inútil

    ResponElimina
    Respostes
    1. No confundas,el Sionismo,con la religión judía. Actualmente,en el mismo Israel, existen judíos ortodoxos y ultra ortodoxos que están en contra del Sionismo,están apartados del gobierno sionista y no quieren ningún dinero,incluso se costean sus propios colegios.La religión judía tiene siglos,Israel desde el siglo XX.En general los sionistas,son poco religiosos practicantes,pertenecen a la sociedad laica,aunque siguen los principales ritos,unos más que otros.
      Saludos

      Elimina
  5. Los sionistas i la religión judía son como ERC i Juntsxcat. Aunque a los más de 2.000 niños asesinados en Palestina por Israel, les da igual que les haya arrebatado la vida unos u otros.

    ResponElimina
  6. Los palestino,Palestina,saben perfectamente quienes son su enemigos(el estado sionista de Israel),al contrario igual porque quieren su desaparición como estado.Es una guerra,de ninguna manera de religiones.Saludos.

    ResponElimina
  7. Es una guerra desigual, enquistada, que encima, Israel nunca podrá ganar.

    Saludos.

    ResponElimina