Hi ha un tipus de noticies difícils de trobar, són les bones notícies, allò que els anglesos en diuen "Good news bad news", aquesta que ve a continuació és una d'aquestes bones notícies que demostra que a vegades els nostres dirigents fan les coses bé.

"La Generalitat destinarà 5,43 milions d'euros dels fons Next Generation EU a la compra de mil robots per pal·liar la soledat no desitjada de la gent gran. Es tractarà de noves unitats dels enginys ARI (assistent robòtic intel·ligent) com els que es van començar a distribuir el 2019 a llars de la capital catalana, on l'esperança de vida és de 83,8 anys i tres de cada deu més grans de 75 anys viuen sols.

Els centres barnahus (casa dels nens en islandès, perquè en aquell país es van engegar per primera vegada) suposen un pas endavant en el tractament de la infància i l'adolescència víctima de violència sexual. Aquests locals tenen un “aspecte amigable” i equips psicosocials que donen una única resposta multidisciplinària per evitar que les víctimes hagin de recórrer el laberint de la comissaria, el jutjat, el centre mèdic… Però una de les qüestions més cridaneres serà “el desplegament de l'assistent robòtic ARI”. Les mil unitats previstes tenen “una àmplia gamma de gestos i comportaments expressius multimodals que les converteixen en el robot social ideal per a la percepció, la cognició, la navegació i la interacció entre la persona i la màquina”. És a dir, que no són només una veu que recorda els usuaris que s'han de prendre la pastilla.

Els primers ARI, de dos pams, semblaven un peluix mecànic amb bracets. El seu aspecte era tan entranyable que podia despertar tendresa entre els usuaris i fer-los oblidar que és una màquina. Les unitats següents són d'un metre i 12 quilos de pes, amb un aspecte més funcional. Un d'aquests ARI II és el que el seu creador, Jaume Saltó, ha presentat davant el president Aragonès i un abarrotat auditori del Born. Les funcions, però, no variaran. A més de poder fer el mateix que altres assistents convencionals (llegir notícies, connectar la ràdio, posar música...), un ARI pot preguntar al vostre usuari com es troba, recordar-li la medicació o un aniversari familiar. També ho busca regularment i si detecta algun problema, com una caiguda o un esvaïment, pot avisar per control remot emergències o un parent.

El focus es posarà a la infància, els ancians, les persones amb discapacitat, amb problemes de salut mental o sense llar. La idea és fugir de l'assistencialisme i promoure l'autonomia personal en col·laboració amb administracions públiques i ajuntaments, entitats socials, universitats, empreses i centres de recerca. Un total de 34 milions d'euros finançaran 180 projectes per a la tecnologia de l'atenció a les persones. ARI jugarà un paper clau en aquest capítol".