Una d'aquestes dues persones morirà, la màquina pot esbrinar quina és? El 78% de les prediccions són correctes. Que una intel·ligència artificial (IA) sigui capaç de predir el teu futur a partir de les teves dades i et digui si moriràs en els propers quatre anys és un escenari inquietant plantejat més d'una vegada a la ciència ficció. Ara, un equip d'investigadors liderat per Sune Lehmann, de la Universitat Tècnica de Dinamarca (DTU), ha fet un petit pas en aquest camí en entrenar un model d'IA anomenat 'life2vec', que és capaç de fer prediccions sobre individus particulars partir d'una gegantina base de dades personals i sociodemogràfiques. I ho fa amb una taxa del 78% d'encerts, un 11% millor que els millors models actuals, basats també en xarxes neuronals.“Hem utilitzat un conjunt de dades molt complet i inusual sobre els esdeveniments que succeeixen a la vida de les persones i els hem convertit en elements que l'aprenentatge automàtic pot analitzar i amb què pot fer prediccions sobre el que els passarà a aquestes persones”, explica Lehmann a elDiario.es. En concret, els autors del treball, que es publica aquest dilluns a la revista Nature Computational Science, han utilitzat les dades sobre educació, salut, ingressos, ocupació i altres esdeveniments de la vida al voltant de 6 milions de persones del registre gestionat per la empresa Statistics Denmark, del govern de Dinamarca.

La particularitat del seu enfocament és que, en lloc de fer servir les dades en termes numèrics, els investigadors han traduït cada circumstància vital dels ciutadans a paraules, de manera que el seu sistema d'aprenentatge profund (deep learning), basat en un model de llenguatge de grans dimensions (LLM, per les sigles en anglès), pugui fer prediccions sobre aquestes situacions com les que fa el famós ChatGPT. “La clau és que pensem en les vides humanes com a seqüències de coses que passen, convertint-les en frases, on una paraula va darrere l'altra i utilitzem models de llenguatge perquè faci prediccions”.

Un dels aspectes en què els autors han posat el focus ha estat la predicció de la mortalitat dels individus, un paràmetre que s'utilitza sovint en el modelatge estadístic i en treballs de salut pública. Els investigadors tenen dades fins al 2020, però a la màquina només li donaven fins al 2016 perquè en aquests quatre anys següents predigués diferents situacions, entre elles les que moririen en el futur immediat, i comprovar si encertava. Però no ho van fer en conjunt, sinó que van oferir el dilema a la IA per parelles. "La manera com ho vam fer va ser prendre cada vegada dues persones i dir: una de les dues morirà, però no sabem quina és", explica l'autor principal de l'estudi. “La màquina pot esbrinar quina és? Si fos a l'atzar, tindria el 50% dels encerts. I el que tenim és que 78 de cada 100 prediccions que fem són correctes”.

Els autors es van centrar a fer prediccions per a una cohort jove de persones al rang d'edat de 35 a 65 anys, on la mortalitat és difícil de predir. I ho van dividir en parelles perquè el nombre de morts és massa petit i la màquina hauria tingut un percentatge enorme d'encerts només predit que 'no' per sistema. “La raó per la qual ho fem així –explica Lehmann en una videotrucada– és que si prenguéssim la mostra de tots, en ser gent tan jove, la màquina podria dir que no sempre.

Els autors creuen que aquest enfocament d'aprenentatge automàtic pot ser útil per predir amb precisió diferents aspectes de la vida humana i proporcionar una comprensió quantitativa del comportament humà. Fa anys que els científics socials debaten sobre si les vides humanes són predictibles, recorden, i utilitzar aquesta aproximació els permet estudiar quins criteris ha fet servir la xarxa neuronal per prendre les seves decisions i aprendre'n. “El model veu que els homes moren més i en general et diu que, si vols sobreviure, no siguis un home, no tinguis una malaltia mental i no siguis operador de maquinària, i, en canvi, tingues uns ingressos alts i un càrrec de responsabilitat”, assenyala Lehmann. “I això és exactament el que sabem de les ciències socials”.

El treball és una mena de prova de concepte que explora un nou camí per a l'anàlisi de dades sociodemogràfiques en massa mitjançant noves eines. "El nostre model és també especial que aprofundeix en com els esdeveniments a la realitat estan connectats entre si", explica l'investigador. “Potser es podrà fer servir per a la medicina, salut o tractaments preventius. Predir la mort pot semblar molt dramàtic, però si som capaços de detectar un risc, podem intervenir molt abans i potser donar-te una vida saludable i molt més llarga”.

La pregunta que us faig és, us agradaria saber el dia i hora de la vostra mort?, us ben asseguro que jo no. Prefereixo el compte enrere declinant actual.  Ja ho deia el Santiago, "pel que fem ja estem bé aquí".