“Marina explica les parts més crues i sacrificades de ser pastora mentre xerra amb el periodista Abraham Orriols : "Són moltes hores i és poc rendible, a més, la muntanya no és per a ella un lloc bucòlic on et desperten els ocellets. Fa fred, no hi ha serveis i s'està despoblant”, expressa al periodista.
El llibre és un homenatge a la pastora més vella de Catalunya, però també a un model de ramaderia, la de petites explotacions, que està en retrocés perquè no dona diners. “Són pocs els que remen contra corrent, perquè actualment necessites molts caps de bestiar perquè surtin els comptes”, diu Orriols. Només a la província de Girona, el nombre d'ovelles ha caigut en 20 anys de 700.000 a menys de 300.000, alhora que proliferen les macrogranges de porcs i de vaques.
A la seva edat, i malgrat les seves xacres, Vilalta continua sortint cada dia amb les ovelles. Si se n'allunya massa, relata, es posa nerviosa. Els fills, ja jubilats, l'ajuden. I quan ha de buscar praderies massa allunyades del poble pugen a un cotxe 4x4 i obren camí per al ramat. Ja no munyida ni fa formatges amb la llet, com abans, així que les sol vendre per a carn a Ribes de Freser, el poble de referència de la zona.
La presència de Vilalta entre els turons de la Vall de Ribes resulta inconfusible a causa de la seva gorra peruana de colors, que sempre la protegeix del fred, però també és llegendari el seu coneixement de les cançons populars catalanes. Aquest va ser l'altre motiu pel qual van donar-li la Creu de Sant Jordi, per la seva contribució a preservar una part de la cultura ancestral d'aquelles muntanyes. Sense saber llegir ni escriure, la seva passió per la cançó l'ha convertit en dipositària d'un repertori que sol fer servir per comentar qualsevol aspecte de la vida, des d'una ruptura amorosa fins a una defunció.
Però tampoc no li dona rellevància a això. “Tot t'ho explica sense donar-se importància. No és una dona de discursos, sinó que exerceix allò que altres proclamen”, diu Orriols. I posa com a exemple que durant dècades va ser una de les poques dones que es feia càrrec del ramat en comptes de cuidar només la família i el corral. Però mai no ho va veure estrany.
Nascuda el 1927 en un altre poble de la zona, aquesta pastora va créixer marcada per la gana i la por de la guerra i la postguerra. Sent la més assilvestrada de les seves germanes, sempre corrent pel bosc i al costat de les ovelles del seu pare, aviat va saber que volia heretar l'ofici. Es va casar amb un jove de la zona, Sebastià, que va ser paleta i després carter, i que més d'una vegada la va animar a vendre el ramat per buscar una vida més acomodada. Però ella mai no va voler; tampoc ara, quan els qui li fan aquesta recomanació són els fills. O el metge de capçalera.
Avui no hi ha dubte que la Marina manté el ramat per amor a aquests animals, no per diners. Per això al llibre sol insistir: “Si m'haguessin tret les ovelles, jo ja no hi seria”. - eldiario.es
Conozco el pueblo. He caminado muchas veces por la carretera que va de Ribes a Bruguera. Parece un pesebre.
ResponEliminaEs un camino que nadie debería perderse.
No me extraña que no haya querido marchar.
No ho conec, però ja es veu que és un lloc especial, ideal per viure- lluny de la cridòria.
EliminaAmb aquesta senyora, seria un plaer escoltar-la, parlant de com veu el clima actual, després de gaire bé un segle de vida.
ResponElimina*gairebé
EliminaNo crec li preocupi gaire el clima actual, ja n'ha vist de tots colors amb 96 anys.
EliminaYa sé que te va a dar igual lo que te diga, porque como RICARD disfrutas enormemente de variar la plantilla del blog, pero esta me parece perfecta y mucho más clara que las anteriores, das prioridad a la entrada actual y hace el acceso más cómodo... Sobre todo, de esta entrada me quedo con algo que veo en mi madre, que como ella pasa de largo de los 90, lo más importante para conservar la lucidez es sentirse útil, esta mujer haciendo lo que ha podido hacer toda la vida, eso es lo que la mantiene joven por dentro.. yo llevo a mi madre al súper como quien lleva a los niños al parque de atracciones porque allí vuelve a ser ella, escogiendo la fruta, metiéndolas en las bolsas, pensando que falta y qué hay que comprar, allí yo me vuelvo su pinche jaja…hasta anda con más soltura entre los lineares, porque es lo que hacía antes. Lo que termina con un ser humano, no es el tiempo, es la sensación de que no vale para nada… así que mientras MARINA permanezca al lado de sus ovejas, por duro que sea, que lo es .. seguirá estupenda como se la ve. Aquí en Galicia, se ha sustituido las vacas que dan mucho más trabajo y no resultan nada rentables desde la restructuración del sector lácteo, al no poder vender la leche, por ovejas, donde antes había dos vacas ahora hay dos o tres ovejas.. pero como sobran pastizales no tiene que recorrer la montaña como seguramente hará Marina, en fin, admirable esta mujer!! Cuánto que aprender de esta gente!!
ResponEliminaUn abrazo muy fuerte y feliz domingo!
No deja de ser curioso o un contraste que se llame Marina viviendo en la Montaña. Que te lleves a comprar a tu madre es muy bueno para ella, la hace sentirse ùtil.
ResponEliminaEn cuanto a la plantilla, con Ricard hemos llegado a la conclusión que lo más importante és que sea visualmente agradable y práctica, y con un tamaño de letra grande, y esta plantilla reúne estas condiciones. Además, la mayoría entra directamente al último escrito, o sea que el resto importa solo al escribiente.
ResponEliminaUn abrazo.