Estat d'un dels vehicles del comboi de World Central Kitchen després de l'atac; el viatge s'havia coordinat amb els militars israelians - Mohammed Saber/EFE a la vanguardia.

Paul Bregman, un dels tripulants del bombarder B-29 que va llançar una bomba atòmica de nom Fat Man sobre Nagasaki el 9 d'agost del 1945, no va poder resistir la profunda depressió que li va causar la seva participació en l'atac i es va penjar a casa seva de Los Angeles, pocs dies abans que es complís el 40è aniversari de la massacre. Al segle XXI, els avions no tripulats, els drones o les bombes guiades o intel·ligents impedeixen que éssers humans, amb nom i cognoms, puguin tenir una consciència exacta i real del mal que produeixen les seves bombes.

Els míssils que van matar set cooperants del comboi de World Central Kitchen a Gaza també van ser disparats des d'uns drones teledirigits a molts quilòmetres de distància. L'efecte en l'ànim de qui prem el botó no és ni de bon tros el mateix. I drons teledirigits des de la distància van ser els que van colpejar diumenge l'estructura de contenció d'un dels dos reactors nuclears de la central de Zaporiyia, la més gran d'Europa. Els drons turcs, nord-americans o iranians estan tenint un gran protagonisme a la guerra d'Ucraïna. Cada vegada són més ràpids, indetectables, amb més capacitat de destrucció i més assequibles de preu. I sense un pilotatge humà al capdavant.

Només faltava l'ús de la intel·ligència artificial (IA) per ajudar els exèrcits a identificar millor els objectius a bombardejar. Aquesta opció existeix i s'ha utilitzat a la guerra a Gaza, segons una investigació d'una revista israeliana que van revelar Josep Maria Ganyet i Ramón López de Mántaras en un article publicat diumenge passat a La Vanguardia. El millor és que no hi hagués bombes de cap mena, però fa por pensar que la intel·ligència militar pugui desenvolupar artefactes explosius que siguin tripulats sense persones i que ataquin objectius concrets que tampoc hagin estat validats per humans.

No parlem d'una guerra de robots contra robots, sinó d'atacs dirigits contra personal civil. I amb el risc, com ha passat a la central de Zaporiyia, que ningú es vulgui fer després responsable d'aquests. Són drones que no tenen pare ni mare.