{ads}

# BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - ACTUALITAT - INFORMACIÓ - OPINIÓ - POLÍTICA - COLLONADES - NOTICIES CURIOSES - CONTEXTO - SUE...

DRONES SENSE PARE NI MARE

Estat d'un dels vehicles del comboi de World Central Kitchen després de l'atac; el viatge s'havia coordinat amb els militars israelians - Mohammed Saber/EFE a la vanguardia.

Paul Bregman, un dels tripulants del bombarder B-29 que va llançar una bomba atòmica de nom Fat Man sobre Nagasaki el 9 d'agost del 1945, no va poder resistir la profunda depressió que li va causar la seva participació en l'atac i es va penjar a casa seva de Los Angeles, pocs dies abans que es complís el 40è aniversari de la massacre. Al segle XXI, els avions no tripulats, els drones o les bombes guiades o intel·ligents impedeixen que éssers humans, amb nom i cognoms, puguin tenir una consciència exacta i real del mal que produeixen les seves bombes.

Els míssils que van matar set cooperants del comboi de World Central Kitchen a Gaza també van ser disparats des d'uns drones teledirigits a molts quilòmetres de distància. L'efecte en l'ànim de qui prem el botó no és ni de bon tros el mateix. I drons teledirigits des de la distància van ser els que van colpejar diumenge l'estructura de contenció d'un dels dos reactors nuclears de la central de Zaporiyia, la més gran d'Europa. Els drons turcs, nord-americans o iranians estan tenint un gran protagonisme a la guerra d'Ucraïna. Cada vegada són més ràpids, indetectables, amb més capacitat de destrucció i més assequibles de preu. I sense un pilotatge humà al capdavant.

Només faltava l'ús de la intel·ligència artificial (IA) per ajudar els exèrcits a identificar millor els objectius a bombardejar. Aquesta opció existeix i s'ha utilitzat a la guerra a Gaza, segons una investigació d'una revista israeliana que van revelar Josep Maria Ganyet i Ramón López de Mántaras en un article publicat diumenge passat a La Vanguardia. El millor és que no hi hagués bombes de cap mena, però fa por pensar que la intel·ligència militar pugui desenvolupar artefactes explosius que siguin tripulats sense persones i que ataquin objectius concrets que tampoc hagin estat validats per humans.

No parlem d'una guerra de robots contra robots, sinó d'atacs dirigits contra personal civil. I amb el risc, com ha passat a la central de Zaporiyia, que ningú es vulgui fer després responsable d'aquests. Són drones que no tenen pare ni mare.

Publica un comentari a l'entrada

8 Comentaris

  1. Es el sistema, Francesc. Este quita toda responsabilidad a quien ha de apretar el botón, ya lo hacen la I.A., y asunto arreglado. No hay culpables, ni cargos de conciencia, ni depresiones, ni bajas en el ejército por las mismas...todo un logro

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hi ha una serie Vigil, que ensenya com funciona això dels drones, i es terrible,

      Elimina
  2. Cada guerra tiene sus armas,pero que digan que fue un error,no cuela.Recuerdo el asesinato del hijo de Anguita.
    Saludos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Puede que haya errores alguna vez, pero pocas, La IA no suele confundirse.

      Saludos.

      Elimina
  3. Todo belicismo, incluso sus matanzas, han tenido siempre un trasfondo de juego. Al principio solo en la mente de los estrategas. Actualmente sospecho que hasta el más gañán de los militares que dan a los dispositivos para activar drones se lo toma como algo lúdico. Mentes humanas, ¿do vais?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Parece que si matan a través de un dron matan menos, o tienen menos responsabilidad.

      Elimina
  4. Pues yo me permito dudarlo. Por mucha inteligencia artificial y kilómetros de distancia que haya, detrás de los algoritmos, de los drones, hay alguien que da la orden y su cerebro no funciona a base de sílice. Sabe lo que hace y lo que provoca. Otra cosa diferente es, que se lo pase por el forro de las delicias.

    ResponElimina
  5. Per aquesta gent, pilotar un drone és com si juguessin amb la consola.

    ResponElimina