SOBRE UN TEMA QUE NO INTERESSA

Avui, ara mateix, en aquest precís instant, les tropes tenen la ciutat envoltada. L’atac és imminent. Del gairebé milió de persones que hi ha dins, molts són refugiats de llocs que les mateixes tropes ja han arrasat. Els antecedents indiquen que milers de civils –homes, dones i nens– patiran morts atroces i indiscriminades. D’on parlem? De Rafah? De la ciutat palestina a Gaza que els israelians amenacen de polvoritzar? Doncs no. Llavors... deu ser Khàrkiv, la ciutat a Ucraïna on s’acosten les tropes russes?. Tampoc. Ni Rafah ni Khàrkiv. Parlem d’Al-Fashir, una ciutat al Darfur, al sud-oest del Sudan, regió que habiten els éssers humans més terroritzats del món.

Ja, ja. Ho sé, estimats lectors i lectores, -escriu John Carlin a la vanguardia-. Us en aneu. A una altra columna, a una altra secció del diari. Mínimes ganes de continuar llegint. A molt pocs els interessa això. I, sí, esclar. Ho veig. Al que aspiro és que se’m llegeixi, i per això és que m’ho he rumiat diverses vegades abans d’optar per escriure una columna sobre un lloc que no tots podríem identificar al mapa.

Per què he decidit centrar-me avui en els horrors de la guerra civil al Sudan? Per què no anar sobre segur i parlar-vos, com havia estat pensant, sobre les ridiculeses del moviment woke, centrant-me en la història d’una dona a Anglaterra d’origen japonès que va demandar davant un tribunal per racisme una dona d’origen anglosaxó per haver-li preguntat si li agradava el sushi? O, una altra opció que tenia sobre la taula, reflexionar arran de l’atemptat aquesta setmana contra el primer ministre eslovac sobre els perills que la feliç “polarització” representen per a la democràcia i per a la pau?

Ho confesso: he triat el Sudan més per egoisme que per periodisme. No pensant en el públic que paga diners per llegir aquest diari, sinó com un exercici de teràpia personal, per apaivagar la meva consciència. Avui no us ofereixo ni sopa ni carn ni pastís de xocolata. Us ofereixo medecina, d’aquella que té tan mal gust que ens fa tancar els ulls i fer cara de fàstic.

Som-hi doncs. Als masoques que continueu aquí us presento un general sudanès d’origen àrab anomenat Mohamed Hamdan Dagalo, més conegut com a Hemeti . És el líder de les Forces de Suport Ràpid, nom curiós d’una de les dues parts en la guerra civil que va esclatar fa un any amb un cost, tal és el caos i esgotament al Sudan, de ningú no sap quantes vides. Po­drien ser-ne 15.000. Podrien ser-ne 100.000. O potser més. El que sembla que sí que sabem és que les forces que lidera Hemeti són encara més sanguinàries que les forces armades oficials sudaneses que lidera el seu rival, també un general àrab, anomenat Abdel Fattah al- Burhan. Es tracta d’una lluita de poder pura i personal, neta de qualsevol causa o ideologia o proposta social (una mica com la política aquests dies en països avançats com Espanya o els Estats Units). En els dos casos les principals víctimes són civils negres, d’ètnies no àrabs sinó africanes. Resulta que la guerra civil sudanesa té un punt important i indissimulat de racisme. Els guerrers de Hemeti tenen el costum de referir-se a les seves víctimes, entre altres coses, com a “esclaus”, que molts realment ho van ser fins no fa gaire (Notícia per a alguns: el racisme no només el practiquen les persones de pell blanca; l’esclavitud no va ser monopoli exclusiu dels imperis occidentals).

Vaig començar a posar-me al dia sobre la barbàrie al Sudan després de llegir un informe extens aquesta setmana de l’organisme de drets humans Human Rights Watch. Després vaig repassar una dotzena d’articles en llocs més aviat remots del web i vaig parlar divendres amb un alt funcionari de l’ONU encarregat de distribuir ajuda humanitària internacional.

Un típic exemple de les dotzenes d’atrocitats que enumera Human Rights Watch: en el transcurs de cremar edificis, saquejar cases i violar dones a Geneina, la capital de Darfur Occidental, les tropes del general Hemeti van entrar fa uns mesos en una petita clínica improvisada i van matar 23 dels 25 pacients. Una dona va sobreviure, terriblement ferida; un home també, salvatgement torturat.


Un altre exemple, més genèric, relatat per testimonis: “Primer van matar els homes, després les dones i finalment van amuntegar els nens i els van afusellar. Van llençar els seus cossos al riu”. Ressons aquí d’un genocidi els detalls del qual conec bé, el de Ruanda el 1994.


Aquí van unes xifres de l’ONU: vuit milions de sudanesos han hagut d’abandonar casa seva; 20 milions de criatures no poden anar a l’escola; 18 milions, més de la tercera part de la població, passen gana, i cinc milions estan a prop de la fam (A molts no els queda més remei que competir amb les cabres i menjar pastura). Els últims 30 anys de conflictes gairebé permanents al Sudan es calcula que hi han mort, per violència o per desnutrició, uns 2,4 milions, com 15 vegades més que en els conflictes d’Israel-Palestina des del 1948.

El funcionari de l’ONU em va dir, tot desesperat, que per als pocs fora del Sudan que els interessa el focus avui està posat a Al-Fashir, envoltada per les tropes exterminadores del general Hemeti. Com a Rafah, l’ONU ha fet les seves declaracions pietoses i els Estats Units han demanat una pausa per evacuar els civils, però Hemeti els fa fins i tot menys cas que Netanyahu, el primer ministre israelià. L’ambaixadora dels Estats Units a les Nacions Unides avisa que Al-Fashir és “davant l’ abisme d’una massacre enorme”.

Què cal fer? Més declaracions més contundents, de més països, potser? Una mica de pressió a aquells que subministren armes a les parts en el conflicte, com l’ Iran a les tropes del general Al-Burhan o (encara que ho neguen) els Emirats Àrabs Units a les d’Hemeti? Hi ha proves abundants contra els UEA, els amos del Manchester City, equip de futbol que amb gairebé tota seguretat es coronarà campió d’ Anglaterra avui. Potser els jugadors del City o els fans de l’estadi Etihad podrien oferir algun gest de solidaritat amb els que estan a punt de morir a Al-Fashir? Ja. Ho sé. És demanar molt. Com ho deu haver estat arribar fins aquí, el final d’aquesta columna. Gràcies. Alguna cosa hem fet, encara que només sigui reconèixer que cap home no és una illa, que les campanes sonen per a tothom.

20 comentaris:

  1. Son las guerras olvidadas, de las que nadie habla. Es más guay posicionarse en lo que nos hace más progres. Te explico: chillamos como locos para que no atraque un barco en puerto español que suponemos llevan armas a Israel, las mismas armas que nosotros les vendemos...a Israel. Y de eso no se dice nada.
    Lo de Ruanda, Burundi, Somalia, Etiopía, Eritrea...eso no vende, no hace propaganda, no da empaque.
    Esta es una sociedad hipócrita, conducida por hipócritas.
    Hay alguna historia digna de escuchar por alguna hermana que he conocido de esos países, Uganda incluido. Son acojonantes.
    Pero nosotros con nuestro buenismo, por un lado, y nuestro Opus por el otro.
    Un abrazo
    Buena entrada

    ResponElimina
  2. Recordo la tieta Teresa quan explicava el genocidi de Ruanda que va viure de primera mà, i del que s'en va sortir ella i els de la seva congregació perquè els varen anar a buscar uns nois hutis i tutsis en un camió i els varen treure del país. La majoria els havia dut ella al món com a llevadora

    Salut.

    ResponElimina
  3. Más guerras no,por favor.He desayunado hoy con una de mis nietas,en la tele una madre de Gaza enseñando su hijo de unos tres años vendado todo el cuerpo,mi nieta llorando por lo que veía. He cortado de inmediato.
    Saludos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ojos que no ven, problema resuelto.
      Recuerda esto: “Primer van matar els homes, després les dones i finalment van amuntegar els nens i els van afusellar. Van llençar els seus cossos al riu”.

      o esto: «Cuando los nazis vinieron a llevarse a los comunistas,
      guardé silencio,
      ya que no era comunista,
      Cuando encarcelaron a los socialdemócratas,
      guardé silencio,
      ya que no era socialdemócrata,
      Cuando vinieron a buscar a los sindicalistas,
      no protesté,
      ya que no era sindicalista,
      Cuando vinieron a llevarse a los judíos,
      no protesté,
      ya que no era judío,
      Cuando vinieron a buscarme,
      no había nadie más que pudiera protestar».

      Hay cosas que no solo no hay que esconder a los niños, sino que tienen que verlo y saberlo, es parte de su educación.

      Saludos.

      Elimina
    2. Si enseñamos a los niños todas las maldades de los hombres, perderán su niñez y felicidad.Para mi la mayoría de este tipo de noticias es morbo y lanzarte culpabilidad,para disfrute del que lo lanza. Hay otra forma de ver la vida,que incluye el trabajo y el estudio .Esa esa la forma de pensar que inculco a mis nietos.
      Saludos

      Elimina
    3. Todo son criterios, es lo de siempre: libertad a costa de quién o de qué. Puedo imaginar a un niño en estado de inocencia, aislado de todo lo que es nocivo, aunque la educación ya se cuida de pervertirlo, de otro modo no podría llegar a adulto en condiciones. Saludos.

      Elimina
  4. Ho hem parlat moltes vegades, Francesc.
    El silenci és l'únic que em fa no perdre relacions. Quan escric ho faig amb el cor. No soc progressista, sóc socialista. No sóc dels comuns, ni de convergència, m'interessa la gent en general, i en aquesta gent en general, hi ha tant els hutis com els tutsis, els de l'Opus com els de l'antic PC, els avis de pensió com els nets d'aquests que no la cobraran. M'importa l'ésser humà al particular, i veig que hem empitjorat, o a mi m'ho sembla, en tots els àmbits.
    Igual tot sigui qüestió de costums, i el mal acostumat sigui jo.
    Una abraçada

    ResponElimina
  5. Mirat objectivament, hem, millorat, si no entrem en detalls. Quant a la pensió, se seguirà cobrant, 21 milions de cotitzants ho avalen.

    Salut.

    ResponElimina
  6. Te agradezco mucho este art. y sí, Sudan se merece un recuerdo y su gente, saber q en algún rincón de este mundo existen para alguien, aunq no podamos hacer nada más por ellos q pensar en ellos, y desear... q alguien, se apiade de ellos ...gracias, un abrazo muy fuerte FRANCESC!!

    ResponElimina
  7. Ya que no podemos hacer nada, al menos dejar constancia, no creo sirva de mucho, pero hay que estar en ello. Lo que no se puede o debe hacer, es ignorarlo.
    ¡Un abrazo!

    ResponElimina
  8. He fet una consulta a Gemini (AI): ¿Cuántos conflictos bélicos hay en el mundo en este momento?
    Em crida l'atenció com té dificultats (i les expressa) per entendre els conceptes. No detalla la resposta i va des de 10 fins a 56. Té dificultats amb conflicte bèl·lic i també amb actiu. Els relativitza (ja saps, diu allò de “depèn del que entenguem per...”)
    Això em fa pensar que les seves fonts (tot el que s'ha publicat en línia) és igualment caòtic i relatiu i que la opinió pública generalitzada es un caos.
    El mateix pasa si en compres de conflicte utilitzo el terme "guerra"

    ResponElimina
  9. Fixa't que Gemini ara cita les fonts d'on treu la informació. és molt asèptic i no es mulla. Així ha estat dissenyat i així crec que seguirà, però per segons que va bé.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per cert, vares veure anit el bòlid?
      https://www.ccma.cat/el-temps/espectacular-bolid-albirat-des-de-catalunya/noticia/3293521/

      Elimina
    2. No; però vaig veure un munt d'estels brillant voltant pel meu cap, després de caure per les escales de casa. Avui no parlen de res més. Com si visibles o no, no caiguessin cada dia. Avui juguen els girobarça i els barçagiro. A la mateixa hora, gràcies a la fruiteria del Tebas

      Elimina
    3. Les dues últimes jornades de lliga sempre es juguen tots els partits a la mateixa hora, llevat dels que no tenen possibilitat de baixar o guanyar lloc.

      Elimina
  10. Saps que passa? Que a les 0:46 soc al Japó amb l'Okanuh

    ResponElimina
  11. Con esto pasa como con los niños , parece que solo mueren niños en Gaza. Vivimos en un mundo sobrealimentado de información que hace que las noticias no duren ni dos días. Africa es complicada porque sus fronteras no se corresponden con sus realidades y armonizar eso requiere tres cosas, dinero, dinero y dinero. Cuando la gente trabaja y se gana la vida las hostilidades se reducen y el mundo se ve diferente. Cuando hay mucha necesidad el enemigo se encuentra más rápido.
    Un saludo.

    ResponElimina
  12. El problema o uno de los problemas de África son precisamente las fronteras, hechas desde un despacho de Gobierno de Europa. La descolonización ha sido un desastre peor que la propia colonización.

    Saludos.

    ResponElimina

DESTACADES
24/7