Tinc 62 anys. Vaig néixer a San Francisco i visc a Nova York. Estic casada i tinc un fill. Tornant les ciutats als ciutadans canviarem. Em considero una persona espiritual. (Foto: LV)
Janette Sadik-Khan, va ser la ideòloga de la transformació dels carrers d'una de les ciutats més grans i dures del món, Nova York, que ha passat de carrers dominats pels cotxes a espais urbans de vianants i amb carrils bici, tot un èxit dut a terme durant els sis anys d'alcaldia de Michael R. Bloomberg, del 2007 al 2013, que la va contractar com a comissionada del Departament de Transport i amb el qual segueix treballant actualment com a directora a Bloomberg Associates, una consultoria filantròpica establerta per l'exalcalde que assessora alcaldes de tot el món per millorar la qualitat de vida dels seus residents. De la seva experiència a diferents ciutats del món va néixer Lluitar pel carrer (Capità Swing), que ha escrit amb el periodista Seth Solomonow. Les seves contribucions han estat premiades per la Fundació Rockefeller. Era la comissària de Transports durant el mandat de l?alcalde Michael Bloomberg. Transformem els carrers de la ciutat per fer lloc a vianants, ciclistes, autobusos i espais verds. . Ima Sanchís a la vanguardia l'ha entrevistat.
Més de la meitat de la població mundial viu a ciutats.
Sí, i l'any 2050 serà el 70%, i no hi ha un lloc més mortífer al món. Les emissions dels cotxes són la principal font de contaminació atmosfèrica.
Les ciutats van lliurar la major part del seu espai als cotxes.
Cal tornar-ho al ciutadà. Els carrers necessiten algú que els defensi. Durant l'administració de Bloomberg construïm 650 km de carrils bicicletes, avui ja tenim 3.800 km. I el nostre Bicing ha esdevingut el parc de bicicletes més gran del món fora de la Xina.
Felicitats.
En sis anys vam crear set línies de bus ràpid, vam aconseguir convertir Times Square en un oasi per a vianants i vam construir més de setanta noves places a Nova York.
Es van afanyar molt.
Ho vam fer amb projectes pilot i materials provisionals perquè els novaiorquesos no creien que la seva ciutat pogués canviar.
Vostè va ser àngel i dimoni.
Sí, molts d'entrada eren reticents. No es pot canviar l'statu quo sense baralla, ho pot preguntar a l'alcalde Sadiq-Khan de Londres, a l'alcaldessa Hidalgo a París, a López a Bogotà, Moore a Sydney, o a Plante a Montreal... Alcaldes que s'hi han sumat a tornar la ciutat als ciutadans.
D'on va treure les idees?
Un dels meus primers viatges va anar a Copenhaguen, on van fer una cosa molt senzilla: van crear els seus carrils bici apartant els cotxes de les voreres, ràpid i barat.
Quin va ser el següent pas?
Vam recollir moltes dades que demostraven que tots aquests projectes pilot tenien beneficis de mobilitat, salut i econòmics. Els comerços dels carrers de vianants han millorat els seus ingressos un 50%; entra molta més gent a les botigues si els carrers són amigables per a la gent que va amb bicicleta o a peu.
A les superilles de Barcelona substitueixen els arbres per testos.
Cal omplir ciutats d'arbres per millorar la qualitat de l'aire i mitigar la calor. Hi ha ciutats que fins i tot estudien retirar el ciment i tornar a fer silvestres els carrers.
També hi ha polítiques i ciutadans que volen tornar els carrers als cotxes.
Els canvis costen d'assumir, tot i que a la gran majoria de ciutats els alcaldes que han apostat pel vianant, les vies verdes i la bicicleta han estat reelegits.
Els ciutadans volen ciutats segures.
Quan un dissenya els carrers pensant en els cotxes com si fossin autopistes, els carrers es buiden. Tenir més gent al carrer les fa més segures. Els carrers no han de ser només una manera d'anar d'un lloc a l'altre.
La criminalitat es redueix?
Als barris on la vida al carrer s'ha multiplicat ha baixat la criminalitat. La gran urbanista Jane Jacobs deia que no era la policia la que feia que un barri fos segur sinó els ulls vigilants de la gent que està asseguda als bancs, als parcs, que passeja pel carrer.
I els accidents de trànsit es redueixen?
Les intervencions a Nova York, des dels carrils bici fins a l'ampliació de les voreres, han fet que la mortalitat per accident de trànsit hagi arribat al nivell més baix des de fa 100 anys.
Quina ciutat la sorprèn?
Milà, amb el programa Piazze Aperte, ha convertit espais dels cotxes en llocs on juguen els nens. París ha creat carrers escolars, carrers verds arbrats i ha transformat vies principals com la Rue de Rivoli i la Rive Droite en corredors sense cotxes plens de gent que camina o va amb bicicleta. Al centre de Londres el nombre de ciclistes ja supera el de conductors.
Peatonalitzar els carrers és el futur?
Un 75% de l'espai dels carrers el fa servir un 25% de trànsit que és letal. Si vingués un extraterrestre a la Terra pensaria que el més important per a nosaltres són aquestes caixes de metall d'una tona perquè són les que ocupen més espai, i són sorollosos i contaminants. No té cap sentit.
Com serà la ciutat del futur?
El futur va muntat en una bici elèctrica. Si aconseguim canviar els carrers de les ciutats canviarem el món i es pot fer de pressa i barat.
No importa el clima ni la topografia?
El que importa és la geografia del carrer, la gent no se sent segura anant entre els cotxes. Quan vam construir el primer carril bici a Nova York les vendes de bicis van pujar un 58%, és una bona política pública.
Mentrestant, a BCN, la Justícia?, va tombant els projectes de les superilles d'Ada Colau. Spain is different.
Compro el discurso, ahora bien, con sus obligaciones.
ResponEliminaMátricula para cada bici. Seguro anual. Paso por las vías que estén al uso. No aceras. Respeto como vehículo a las señales de tráfico con su sanción correspondiente, sino es cumplida.
Y ya está. Nada que no se requiera a cualquier persona que lleve un vehículo, y en su parte proporcional.
salut
Jo de petit tenia matrícula a la bici, la donaven a l'ajuntament previ pagament de 5 pessetes, que vaig pagar de la meva butxaca, amb els diners guanyats en un concurs d'harmònica que vaig guanyar a la festa major de Sant Feliu de Codines (el premi era de 5 pessetes).
EliminaFa setanta anys que vaig en bici per Sabadell, i sempre he respectat les senyals de trànsit, i no entenc que nois ja grandets encara ara vagin en bici per la vorera, i els patinets -ni te cuento- Aquí sí que tenim un problema.
Salut.
En Barcelona, recuerdo haberla pagado en el 65/66/67/68/69, en lo que fue el Pabellón de los periodistas de la Exposición del 29, en Montjuïc, estaba la Guardia Urbana, eran tiempos de Porcioles. Allí se pagaban anualmente las matrículas de la bici, por 25 pesetas de la época.
EliminaIba al trabajo en bici, y a estudiar también. Y los urbanos te paraban a ver si la llevabas.
Particularmente la llevaba en el bolsillo porque si la ligabas con un hilo de hierro te la robaban.
Te dejo el lugar donde se iba a pagar y te la daban:
https://www.google.es/maps/@41.372431,2.1535357,3a,60y,109.47h,105.72t/data=!3m6!1e1!3m4!1s-wImS-aPMYY1fQp813c9pw!2e0!7i16384!8i8192?entry=ttu
Y el tipo de chapa cambiaba cada año de formato y de color:
https://www.todocoleccion.net/repuestos-coches-motos/1962-diputacion-provincial-barcelona-antigua-matricula-bicicleta-rodaje-n-02969~x337496738
Como es lógico estoy de acuerdo en su totalidad,las ciudades no son carreteras para los vehículos particulares donde suelen ir una o dos personas,quemando petróleo. Lo son para las personas.Colau hizo varias islas e incluso calles ,que son para el disfrute de los vecinos y purificadores del aire consumiendo CO2 y fabricando oxígeno puro(fotosíntesis).A mi vejez descubro la bici como medio de transporte y disfrute.Soy pionero y ejemplo en mi pueblo,muchos que se reían, ahora disfrutan de este medio.
ResponEliminaSaludos
Estoy por comprarme una eléctrica, no la necesito para ir por la ciudad, pero si, si salgo a las afueras, las cuestas ya se me resisten. La duda es que las que vende la tienda de toda la vida, son caras, (me compró en ella la primera bici mi padre - una BH - cuando tenía 9 años.) la más barata cuesta 1800 euros, y en Amazon o Ali-express, he encontrado bicis eléctricas de entre 499 a 1100 €, pero no sé hasta que punto pueden ser fiables, si tienen garantía, etc. Veremos, de momento me lo estoy pensando, gracias por cierto a hacienda somos todos de este año con la generosa devolución de la renta.
EliminaSaludos.
No hay ninguna duda q humanizar las grandes ciudades es algo tan urgente como necesario, ahora bien, no sé puede extrapolar el mismo modelo de peatonalización a todas las ciudades. Donde vivo - precisamente, ahora ya tienes una idea del entorno - existe un debate abierto porque con la obsesión por peatonalizar lo todo ,aquí se está matando al comercio ¿por qué? porque Galicia es una comunidad sin transporte público, con la población diseminada, la gente no dispone de metro, no trenes de cercanías, ni siquiera de autobuses como ahí, cada cinco minutos, aquí tienes cada hora y eso, con suerte..siendo así, no puedes condenar a la gente a cargarla con bolsas o paquetes durante más de 1km subiendo y bajando calles, cuando a 20km llegas con el coche desde tu casa a la puerta de l tienda, porque lo q hace es dejar de comprar ahí e irte al otro pueblo, ..En fin, cada lugar, tiene sus peculiaridades , es como la ropa, no le queda bien la misma a todo el mundo ..no obstante hay algo claro , el coche , tenemos q usarlo lo justo y cuanto menos mejor...un abrazo fuerte, buena semana y... ¿Felicidades? al menos porque ya pasó ; )
ResponEliminaEntiendo que cuando se habla de pacificar, se refiere a ciudades grandes o medianas, no a zonas rurales donde la población está más esparcida, de lo que se trata es de expulsar al automóvil de las ciudades, o de que circulen solo los necesarios, piensa que el 70 por ciento de vehiculas de una ciudad, son innecesarios, o sea que se puede prescindir de ellos, como hoce yo mismo antes de la pandemia, tenía el coche aparcado toda la semana y solo lo cogíamos para ir al Baricentro.
ResponEliminaVes, otro concepto obsoleto, los grandes centros comerciales en las afueras de las ciudades, con la cantidad de supermercados de cercanía que hay ya no son necesarios, y en Sabadell tenemos el Corte Inglés. ¡Un abrazo!, que hoy estamos de Fiesta por el aplec de la Salut.
Antes de comprar una bici eléctrica, pregunta si tienes cerca un taller que las arreglen, lo mejor es que la compres en una tienda que tenga taller. Son pesadas y a mi ya me cuesta hacerle el mantenimiento, como cambio de pastillas de freno, cambiar cámara y cubierta. Tengo que darle la vuelta y ponerla boca arriba, para facilitar trabajo. Si la compras descubrirás un nuevo placer y libertad, pero ya sabes que las roban con facilidad.
ResponEliminaSaludos.
Por donde me muevo es muy difícil que me roben la bici. Ahora, el taller que dices es el que las tiene a partir de 1800 euros. Podría buscarme otro, eso sí. Aunque cambiar cámara o frenos ya me lo llevo haciendo yo desde hace años, aunque últimamente, por comodidad, se lo dejo hacer al taller.
EliminaYa me gustaría ver a esta señora en Enero en Burgos ir desde mi casa a mi trabajo en bici. Si lo hace durante un mes, le compro el discurso.
ResponEliminaUn saludo
No veo donde está el problema, aquí también hace frío en invierno( o lo hacia) y yo siempre he ido con la bici, por Sabadell y por las afueras. A parte que en la ciudad no hace tanto frío como en las afueras..
EliminaEn invierno, hace frio en la bici y en el patinete, pero se aguanta bien. Ves a los nórdicos, en invierno ,en sus paises con hielo en las carreteras y por eso no dejan de ir en bici. Aquí en Barcelona, cada vez será más difícil entrar con coche, lo digo por los que tienen mis hijos. Así que por ley hay que cambiar a eléctrico o la bici, te guste o no. Barcelona hace tiempo que se ha pasado en los índices de contaminación permitidos por Europa.
ResponEliminaSaludos.
Los inviernos en Catalunya son cada vez más suaves, se puede ir perfectamente en la bici siempre y cuando uno se abrigue,
EliminaSaludos.