JA NO ESTIMO EL MEU TURISTA

Se’ns ha acabat l’amor. Més enllà de les conseqüències d’una dinàmica depredadora del turisme sobre les nostres societats, el problema és el factor humà. El turista i jo no ens estimem, escriu Carlos Zanon. Tampoc no ens desitgem i hem començat a menysprear-nos, a fer com si l’altre no existís. Com ens ha passat això? Com n’estàvem, d’enamorats! Amb l’alegria que ens feia que diguéssiu paela o ens preguntéssiu al Poblenou com anar al Park Güell. En quin moment em vau veure com un local, el mexicà propietari de la cantina als westerns, que té una dona que es diu María i cavalls de refresc? En quin moment et vaig veure com una espècie d’alga no autòctona disposada a menjar-s’ho tot al preu més econòmic possible?. Ara et sento parlar anglès, rus o francès al súper mentre compres pernil envasat i un litre de cola, i no em fas gràcia. Som un matrimoni a les últimes: la teva presència al passadís de congelats, el teu xampurreig en un idioma que és esgrimit com a superioritat davant els aborígens, les teves maneres lletgistes de vestir, només demostren que menyspreo el turista que vaig estimar i que ell està a la defensiva i ja li importa un rave agradar-me.

En una relació d’enamorament primer, i després amor ple, són imprescindibles els ingredients de la sorpresa i de l’admiració. És impossible estimar algú a qui no admiris pel motiu que sigui, inconfessable, espuri o evident. El pas entre desitjar i estimar té a veure amb això. Admiràvem el nostre turista europeu que també ens sorprenia amb les seves històries amb hivern i pastissos de carn. Li vèiem totes les virtuts (cultura, poder adquisitiu, democràcia, bellesa i se­xualitat cruixent) i ells veien en nosaltres una nèmesi de com podien ser ells si tinguessin més bon clima, fossin més divertits i la vida fos alguna cosa contra la qual no s’han de fer gaires plans. Tot això s’ha acabat. Ells són un exèrcit de conquesta i nosaltres, la quadrilla de Pancho Villa amb cavalls de refresc.

Publica un comentari a l'entrada

12 Comentaris

  1. Ver pasar al grupo turista camino a la Mezquita, era un espectáculo. Personas mayores,bien peinados y vestidos,dejaba un olor agradable a desodorante.De noche,distribuidos en varios coches de caballo,saludabamos y nos devolvían el saludo.
    El turismo es universal,parte importante del PIB,ellos vienen,nosotros vamos.
    !Español,español, yo soy español! Que viva España!
    Ganamos y bien.
    Saludos

    ResponElimina
    Respostes
    1. El de la Mezquita debe de ser un tipo de turismo diferente, más aseado.
      Me gustó que marcara Oyarzabal.
      Saludos

      Elimina
  2. Crec que els turistes van desaparèixer poc després de la mort de Paco el Gloriós per la Gràcia de Déu. Aleshores els va substituir un nou espècimen, fins i tot per catalogar i definir. Aquell era un temps en què quan et banyaves al mar, si miraves cap a la platja, darrere veies com a màxim una o dues guinguetes i després els arrossars de Pals o coses semblants al barri antic de Tossa de Mar. Ara, el que veus, és una mena de catàleg d'algun despatx d'arquitectes i alguns espècimens -com dic- encara per classificar. Des de llavors pateixo de turistofòbia i em costa molt acostar-me al mar, perquè el record, m'entristeix. Teníem una costa tan bonica...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Teníeu, tu ho has dit. Recordo fa molts anys amb la moto amb sidecar vàrem anar amb el pare i la mare a Aiguablava, a la plata estàvem pràcticament sols. I era el mes d'agost.

      Elimina
  3. Pero es que todo en exceso es malo.
    Un ejemplo: escalar el Himalaya por Nepal: 40.000 $ USA; hacerlo por Butan, 600.000 $ USA.
    En Nepal no saben que hacer con la mierda, literalmente, no saber que hacer. Butan recauda lo mismo anualmente que Nepal, millón arriba, millón abajo, pero lo tienen todo superlimpio y hay incluso zonas en las que no se puede escalar, y no necesitan de limpiar la montaña. Y ese es el tipo de turismo que se ha de buscar.
    ¿QUE TODOS TENEMOS DERECHO?, y tanto, como todos tenemos derecho a un Lamborghini, pero hemos de saber las limitaciones, nuestras limitaciones.
    Nadie de los viejos que nos leemos aquí estamos muertos, nadie., y nosotros no sabíamos lo que eran vacaciones en Venecia, ni conocíamos las Molucas...eso fue después, de mayores, y no tenemos traumas por desconocer otros territorios.
    Que vengan, sí, que los necesitamos, pero que vengan con cartera. No me hagan poner médicos, ambulatorios, servicio de limpieza, policía y demás a los que se gastan en latas de cerveza del DIA a 33 céntimos lata y después hacen balconing.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Lo del Himàlaia sembla la Rambla, més que una ascensió és un passeig d'alçada.
      Salut.

      Elimina
  4. Por cierto, con tanta alegría ayer mataron cuatro mujeres en España. Hay algo que no funciona.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Una d'elles a Ca N'Oriac, era gitana i ahir es va muntar un cristo, varen abonyegar el cotxe del presumpte assassí i varen intentar calar foc a casa seva.

      Elimina
    2. https://www.diaridesabadell.com/2024/07/14/tensio-ca-n-oriac-sabadell-assassinat/

      Elimina
  5. No sé el que compren menjar al super, però, els que van a restaurant, educadísims, agraïts i deixen propina sempre...

    ResponElimina
  6. Pues yo soy un viajero que algunas veces soy turista. Sorprende y mucho ver como algunos detractores del turismo sacan en redes sociales sus estúpidas fotitos en tal o cual lugar. Esa manía de fotografiarse en todos los sitios les impide ver donde están. Viajar solo, ligero de equipaje, sin compañía, sentarse, observar el paisaje y el paisanaje es un placer para mi. Los turistas malos son siempre los otros, que diría Miquel.
    Un saludo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Oh, y se quejan del turismo los de Barcelona, que a su vez son turistas, 300 mil decían el otro día que estaban fuera de Barcelona este verano.
      Un saludo.

      Elimina