L'artista urbà pinta una cabra, dos elefants i tres micos en dies aconseguits pels carrers de la capital. Banksy torna a exposar 14 anys després en un museu i amb els mòbils en una bossa precintada. Primer va ser una cabra. Després, dos elefants. I després, tres micos. Banksy està enviant un missatge als londinencs, però encara no és del tot clar. Podria ser una referència explícita a la pel·lícula 12 micos de Terry Gilian.

La cabra va aparèixer proveïda el 5 d'agost sobre un contrafort en un mur de Kew Bridge (Richmond). Per descomptat, no és un animal viu. És una silueta dibuixada per l'artista urbà més rellevant del nostre temps, el misteriós Banksy, la identitat del qual mai no ha estat revelada. Unes pedretes s'estimben cap al buit, fruit de l'equilibri del mamífer banyut. Els dos elefants van aparèixer trets a dues finestres (també falses) d'una paret a Chelsea, no lluny de la cabra. Es miren, semblen contents i apropen la trompa l'un a l'altre. Com amb el primer, l'artista ha certificat la seva autoria publicant una fotografia al compte d'Instagram. Sense afegir cap comentari, un usuari rep una immensa quantitat de “m'agrada” gràcies a la seva xerrameca: l'elefant a l'habitació. De què vol Banksy que parlem? Era dimarts 6 d'agost, un dia després.

La seqüència continua l'endemà aquest dimecres 7 d'agost. Tres micos salten per un pont per a ferrocarril a l'est de Londres. A hores d'ara, els fans especulen si Banksy ha obert les portes del zoo de la capital britànica. Per seguir la progressió, dijous haurien d'aparèixer quatre exemplars de qualsevol altra espècie en algun mur de la ciutat. Banksy feia temps que estava tranquil. L'any passat va organitzar una exposició en un museu de Glasgow, on els mòbils estaven prohibits, i n'era la primera mostra en 14 anys. Hi ha exposicions de Banksy contínuament, sí, però cap està autoritzada.

El món de l'art encara s'estava recuperant de l'inconvenient a Sotheby's succeït el 2018, quan una trituradora amagada anys enrere va destruir un llenç que s'acabava de subhastar. El missatge de l'artista quedava meridianament clar. Però com que el mercat de l'art sobreviu a qualsevol atemptat, el quadre mitjà destruït es va subhastar finalment per 21 milions d'euros, gairebé 20 milions més del preu de sortida del quadre abans que es destruís.

Els col·leccionistes d'art paguen milions per posseir el que Banksy regala a la gent, com aquesta sèrie d'animals solts, que qualsevol pot fotografiar lliurement, si és que ningú se les emporta per domesticar-los i ficar-los darrere les reixes d'algun museu, perquè només els puguin veure els visitants, amb el pagament previ de l'entrada i sortida per la botiga de regals.