El Banc d'Espanya conclou que la meitat dels treballadors estrangers estan sobrequalificats per a les tasques que fan. Vuit de cada deu estrangers que resideixen a Espanya, un 78% en concret, treballen o estan buscant activament una ocupació, segons el darrer informe del Banc d'Espanya sobre fluxos migratoris publicat aquest dimecres. D'aquesta manera, la taxa de participació en el mercat laboral dels immigrants que trien les poblacions nacionals com a destinació per desenvolupar un futur vital és una de les més altes de la Unió Europea, superant les d'Alemanya (73%), Itàlia (71%) i França (70%). Espanya ha esdevingut un dels principals països receptors d'immigrants de la UE. Al tancament del 2022, el percentatge de població estrangera que resideix al país en relació amb el cens global va arribar al 17,1%. El flux d'entrada d'estrangers a les fronteres espanyoles és el quart més alt de l'OCDE, darrere dels Estats Units, Alemanya i el Regne Unit. La diferència que remarca el Banc d'Espanya és que els migrants que trien Espanya tenen una de les taxes d'activitat més elevades d'Europa.

La taxa de participació o d'activitat d'una economia mesura la proporció de la població en edat de treballar que participa activament en el mercat laboral, sigui treballant o bé en una recerca activa d'ocupació. En aquesta variable Espanya és una referència en l'àmbit comunitari. I és una dada important, tenint en compte l'elevat percentatge de migrants que arriben al país en edat de treballar, especialment procedents de Llatinoamèrica i, en més proporció, dones.

La generació dels 'baby boomers' multiplicarà el nombre de pensionistes

Una altra característica ressenyable dels immigrants arribats a Espanya és que la seva taxa d'activitat supera la dels nadius (quatre punts més el 2023), cosa que suposa una anomalia en relació amb la majoria dels països de la UE, conclou el Banc d'Espanya. Això ha passat al mercat laboral espanyol durant els últims anys, tot i que aquest diferencial positiu s'ha anat estrenyent des del 2008. A Itàlia la taxa d'activitat dels estrangers residents també és superior a la dels nadius, però a Alemanya i França passa això contrari.

El supervisor conclou que “es pot deduir que els estrangers contribueixen a incrementar l'oferta laboral a Espanya més que en altres països de la UE”. La contribució dels estrangers al creixement de la població i al dinamisme de l'ocupació ha estat “molt important” als països europeus, afegeix l'organisme. En xifres concretes, els treballadors nascuts a l'estranger van aportar 2,3 punts a l'increment total de l'ocupació registrada el 2023, que va ser de 3 punts. A Alemanya amb prou feines van aportar un punt.

"Els estrangers contribueixen a incrementar l'oferta laboral a Espanya més que en altres països de la UE"

És comú que a la UE els treballadors estrangers solen concentrar-se en activitats que no requereixen un nivell elevat de formació i amb condicions laborals més desfavorables. Espanya no és aliena a aquesta realitat. El 2022, la focalització de treballadors estrangers en tasques de servei domèstic i cures va ser superior a la dels empleats nacionals en 7 punts (a Itàlia va arribar a 10 punts). Passa el mateix al sector de l'hostaleria. A Espanya, la concentració de l'ocupació a bars i restaurants de ciutadans nascuts fora del país supera en 9 punts la dels nacionals.

Els immigrants arriben a Espanya amb més formació. Segons dades corresponents al 2022, el nivell mitjà d'educació dels estrangers que van arribar a Espanya era més elevat que el dels que van entrar a Alemanya i Itàlia. Els que tenien un nivell alt –estudis terciaris– representaven un 43% a Espanya, mentre que a Alemanya eren un 38% ia Itàlia un 15%. Els estrangers que van accedir a Espanya aquest mateix any amb un nivell educatiu baix van ser el 30% de les entrades. Aquestes dades impliquen que els immigrants que treballen o busquen feina a Espanya compten, de vegades, amb estudis mitjans i superiors. El Banc d'Espanya apunta en aquest sentit que es produeix una “certa infrautilització del capital humà que aquests poden aportar”. Així, el grau de sobrequalificació dels treballadors estrangers supera el dels treballadors nacionals a tots els països de la UE receptors d'immigrants, segons les conclusions d'Eurostat. Espanya té la meitat dels seus treballadors estrangers en situació de sobrequalificació, igual que Itàlia. Aquest percentatge es redueix al 30% a Alemanya i França.

El mercat laboral nacional està canviant i els immigrants no són aliens a aquesta transformació. El Banc d'Espanya conclou que des del 2008 s'ha produït un augment del percentatge d'estrangers que es dirigeixen a activitats de més qualificació i s'ha reduït la proporció dels que es fan servir en sectors de baixa formació. En concret, entre aquest any i el 2022 va créixer el percentatge de treballadors estrangers nouvinguts (amb un any o menys de residència) dedicats al sector de les comunicacions (del 2% al 12%), manufactures (del 5% a l'11%) , comerç (del 12% al 17%), sanitat i serveis socials (de l'1,6% al 3,3%). En canvi, va disminuir el percentatge d'estrangers ocupats al servei domèstic (del 22% al 9%) i l'hostaleria (del 13% al 8%). - lavanguardia.com