"Si mentalment som capaços d'anar endavant i enrere en el temps, potser no estem tant lluny de fer-ho també físicament. O és que el cos és un llast feixuc del que en un futur aconseguirem desprendren's. De fet, el cos és el que ens impedeix ser uns éssers superiors, puig tota la part que el nostre cervell necessita dedicar-hi per tasques rutinaries, en suprimir-la, podria emprar-la en activitats intel·lectuals i creatives superiors, que reconec ara mateix se m'escapen. Però algun dia serem allò pel que hem estat finalment creats, energia en estat pur"
La Vanguardia 12.11.2012: CAPTAIN CYBER
Kevin Warwick, Captain Cyber als mitjans, ha mogut per internet des del cervell a Nova York un braç robòtic a Anglaterra: ha connectat la seva xarxa neuronal a la de la seva senyora per parlar-se sense paraules. Ha generat un cervell amb neurones d'avortaments humans i l'ha implantat a un robot que aprèn i pren decisions. Els seus pacients de Parkinson li agraeixen els avenços en estimulació electrocerebral. I explica que el nostre cos -evolucionat per córrer després de la caça- engreixa perquè guanya el seu suport immòbil davant de pantalles (PC, tele, mòbil, iPad...). Per això m'inquieta la seva profecia que els nostres cervells en xarxa es deslliuraran dels nostres cossos.
Vaig connectar el meu cervell a un ordinador a Nova York i vaig enviar els seus impulsos a través d'internet a un braç robòtic al meu laboratori d'Anglaterra. I aquell braç es va moure. I ho vaig poder sentir igual que el meu.
Per què serveix aquest experiment?
A més de perfeccionar braços i cames artificials per als qui els han perdut, pensi, per exemple, en el cervell a la Terra i el seu cos treballant a la Lluna o Mart.
Em pagarien a mi o al meu cos?
Vet aquí el problema! La gran incògnita del futur és la nostra identitat. N'hi ha d'altres: com es porta amb la parella? L'escolta?
Sempre hi ha hagut queixes sobre això.
La meva, Irena, també es queixava. Estava clar que teníem un problema de comunicació. Així que un dia vam connectar el meu sistema nerviós a la mà i, quan ella la movia, jo rebia els impulsos al meu cervell, i ens comunicàvem amb codi morse.
I allò que s'estalviaven de telèfon.
Va ser un modest homenatge a Morse. Perquè recordeu que l'inventor del telègraf, Samuel Morse, va escriure fa gairebé dos segles que amb aquell invent volia "enviar senyals d'un cervell a un altre cervell".
I ho va aconseguir.
No, perquè va topar amb la mateixa barrera que nosaltres: la interfície entre cervells, el llenguatge. Perquè les neurones es connecten en línia amb exactes impulsos electroquímics. Però per arribar d'una ment a una altra han de passar per l'arcaic llenguatge humà.
Estem incomunicats per la llengua.
Comparat amb el que és instantani i precís de la transmissió a la xarxa neuronal, el nostre llenguatge és un codi ambigu i imprecís... I parlar, quina lenta i primitiva manera d'emetre i rebre ones sonores!
Tan meravellós seria connectar els nostres cervells directament sense llenguatge?
Treballo amb cirurgians d'Oxford per curar el Parkinson. Connectem els cervells malalts a una intel·ligència artificial que els proporciona un estímul elèctric que corregeix la disfunció que genera tremolors.
Brillant.
Però la solució definitiva és regenerar o fins i tot generar més cervell amb cèl·lules neuronals. Per això la meva aposta preferida ara és la metamorfosi de Kafka al revés.
...?
Un robot que es converteix de mica en mica en humà i un dia podrà explicar què sent.
Com ho fan?
Conreem cèl·lules de cervell humà, les alimentem fins que creixen i espontàniament es connecten entre si en xarxa -moment màgic-; creem així un cervell que respon als nostres estímuls i... aprèn!
D'on treuen les neurones?
Ens les ven una empresa dels Estats Units que les extreu d'avortaments o embrions que no han prosperat.
I posen aquest cervell a un robot?
I a aquest robot li ensenyem fins que pren iniciatives relativament autònomes.
Relativament?
Perquè depèn de nosaltres: ho alimentem. Però vostè és totalment autònom?
Cervell natural en cos artificial.
Artificial i natural; virtual i real; biològic o robòtic... Ja és el mateix. Corregim disfuncions neuronals bioquímiques amb implants electrònics. I potser aquest implant corrector no és cervell també?
Implantaran memòria, records?
Sí. Per ara treballem per manipular la manifestació física de la nostra memòria.
Els meus records són la meva identitat: si els esborra, modifica o m'hi afegeix, qui sóc?
Vostè està gravant aquesta conversa amb el telèfon intel·ligent. El mòbil ja és la seva memòria: és igual que els seus records estiguin en un xip de silici i no en neurones biològiques.
Hi ha tant de nosaltres als nostres mòbils com als nostres cervells!
Vostè és la seva memòria, i també és al mòbil, que guarda la xerrada i la posa en xarxa.
Avui vivim més davant de pantalles (ordinador, mòbil, televisions...) que davant de persones.
Les pantalles ens donen companyia, feina per subsistir, sexe, informació, estímul: la vida és la pantalla. No hi ha cap diferència.
Per a aquesta vida necessito uns ulls enormes que pantallejarien dia i nit.
És que el nostre cos ja és un impediment per al nostre cervell: les nostres neurones es connecten millor en xarxa que les nostres cèl·lules. Per això el nostre cos avui s'engreix i degrada: l'obesitat, la diabetis... Aviat els nostres cervells se'n deslliuraran.
No sé si és un futur estimulant.
Tampoc no necessitarà ulls: quan solucionem el problema de les interfícies estarem connectats directament a les xarxes sense pantalles. Enllaçarem directament els nostres sistemes neuronals. I serà un enorme avenç, perquè les connexions electroquímiques són més precises i ràpides que la vella sintaxi de subjectes i predicats.
Sona a Matrix, el film de ciència-ficció en què els cossos són ignorats.
Excepte que el nostre futur en xarxa no té protagonistes: la xarxa dilueix identitats, i això Hollywood no ho sap reflectir, perquè sense protagonistes no hi ha taquilla. Però la nostra destinació certa no és la identitat i l'acció, sinó la xarxa i la seva connexió.
Faríem bé de deixar-nos de fantasies i acceptar la nostra condició humana dins un complex biològic. Tenim un cervell que ocupa el 87% de la seva energia en mantenir el contenidor (el cos). En això té raó l'article, però ni “energia en estat pur” ni Matrix, ni mandangues de la Xina. Prefereixo trepitjar el terra i no surar en fantasies. Quins arguments té ningú per afirmar que “havíem estat creats per ser energia pura”? Si us plau... cal baixar de núvols de cotó.
ResponEliminaKubrick ja ens ho va explicar a 2001
EliminaKubrick ens va explicar un compte com l'Asimov, C.Clarke, en J. Verne, Bradbury, etc.etc.
EliminaD'acord, però hi ha contes i contes, i també contistes, molts d'ells prou reals i que s'han complert, com els de Bradbury, Clarke o Assimov sense anar més lluny
EliminaOk. Doncs el dia que es compleixi això de l'estat d'energia pura (algú m'haurà d'explicar què coi és), avisa'm si us plau.
EliminaHo faré, Lucy ho va explicar bastant bé.
EliminaSempre recorres a fantasies, per explicar les coses?
EliminaCollons, doncs sí que estem bé. Ja ho diuen que els «ancianets» (jajajaja...) tornen a la infància.
És una pínicula del Luc Besson, bastant dolenta, però d'entrada hi surt ella de prota i la idea final és interessant i té a veure amb el tema del qual estem parlant.
EliminaJoder...como empezamos la mañana...jajajaja
ResponEliminaBuenos días ¡¡¡
Qué bonito es madrugar
Eliminay decir por la mañana
qué día más bueno hace
para quedarse en la cama.
Salut,
Que bonito es madrugar
Eliminay notar por la mañana
como quiere "el hermanito"
arrimarse a la paisana.
Aquesta poesia no la sabia, és del post romanticisme. Jo sabia aquella de:
EliminaLa trempera matinera
no és trempera verdadera
que és trempera de pixera.
Salut.
Dentro de la fantasía, prefiero el cuerpo al cerebro.Sano fuerte,con un buen miembro viril,para satisfacer.Correr,nadar,necesita un buen corazón, un buen riñón e hígado para filtrar y depurar.
ResponEliminaEl cerebro,dentro de la fantasía, se puede sustituir ,sólo es una piel operativa y grasa.
Me llama la atención, que continuamente,el escrito menciona la conexión entre el cerebro y mecanismos,biología y mecánica,electrónica. Para colmo,si hace falta fabricar las células,los tejidos,los órganos necesarios.Para acabar,movernos en el tiempo.Le ha faltado ,la eternidad .Si es que la finalidad es convertirnos en dioses.
Saludos
El cuerpo es un lastre en casi todos los sentidos, la conexión que mencionaba Warwick hace 14 años, en cierto modo se ha producido, de hecho el gran mérito de la entrevista es que lo que dice lo decía hace 14 años.
ResponEliminaEmpecé a ver Evil ayer, los cuatro primeros episodios, es justita y previsible, lo que más me gusta es el malo, el Doctor Twounsed, en cambio, las 4 hijas y la madre con el padre en el Himalaya, no me acaba de parecer convincente.
Saludos.
Desde luego, pero es una mezcla de cosas y casos, que tiene su lado de interés, científico, paranormal, religioso .Las niñas y la madre son el punto de la idiotez necesaria en todas las series. El marido, tengo la disputa con mi mujer, de que está poniéndole los "cuernos".. Normalmente mezclo dos series, como hacía cuando leía(vicio de la vejez acompañada).Con "los anillos del poder", esas fantasías nos gusta, con un chocolate, nos permite dormir placenteramente.
EliminaSaludos
Lo cierto es que es tan alucinante como vertiginoso lo que se está explorando; otra cosa es que resulte cada proyecto. Pero acaso aunque un fin no se logre al menos el camino puede haber servido para conocer más nuestro cerebro y en general nuestro cuerpo.
ResponEliminaAhora bien esa idea de "el cuerpo es lo que nos impide ser unos seres superiores", una de dos o es tendenciosa o no está bien expresada. Si miras la evolución de los primates y nuestros homos antecesores que me diga alguien que no somos ya superiores a aquellos otros seres.
Y ¿como evolucionaron unos primates de monos a homínidos? y porque los monos no han evolucionado. Porque el continente es el mismo en ambos, pero el contenido no, eso es la exergía que okupa los cuerpos de los homínidos.
ResponEliminaEn el fondo estamos hablando del "hombre nuevo" que ya Hitler perseguía, aunque confundió los conceptos.