Al bar del Parlament de Catalunya han decidit retirar un producte del seu catàleg per un motiu insòlit. Els polítics i la resta de persones que freqüenten aquest establiment ja no podran continuar consumint un article que, arran d'alguns comentaris que subratllaven la connotació racista del seu nom i imatge, deixarà d'estar molt aviat disponible.

Es tracta dels famosos 'Conguitos', unes bosses de boles de xocolata farcides de cacauet. Comercialitzat per la marca Lacasa des del 1961, aquest producte fa anys que genera debat per les il·lustracions que recobreixen el seu embolcall taronja: un petit personatge que emula de manera caricaturesca una persona originària del Congo i que, alhora, dóna nom a l'article. Cal destacar que al lloc web de la marca els productes ja es comercialitzen sense aquest distintiu. Si ens remuntem a anys enrere, també els anuncis de televisió de la marca evoquen la idea estereotípica del seu logotip a través de campanyes de publicitat ambientades en tribus del país africà.

I és que el que passa al Congo es queda al Congo. Ai senyor, li van treure la cigarreta a Lucky Luke, la Pipa a Monsieur Hulot, A Tintín al Congo l'han titllat de racista supremacista. I això que segons cantava Dodó Escolà, al Congo, al blanc que enxampen el fan mondongo, suposo que per carallot, no perquè sigui blanc o mengi conguitos. Ara, segons recull 'ElNacional.cat', aquesta polèmica ha arribat al Parlament. Els responsables del local neguen a aquest mitjà haver rebut directrius per suspendre la venda de 'Conguitos' i al·leguen que la decisió neix arran d'algun comentari escoltat a la barra del bar sobre el tema. L'explicació és poc convincent, hi ha d'haver algun il·luminat que ha decidit que s'han de retirar els Conguitos, encara que potser es podrien solucionar canviant el nom de Conguitos, pel de República democràtica dels Conguitos. La Creu de Sant Jordi ja, pel pare de la prohibició dels Conguitos. Això si que és una Grossen kollonaden.