VACANCES A EIVISSA, A 45€ LA NIT


Qui no vagi de vacances a Eivissa, per por del cost de l'estada, gràcies a AIRBNB té el problema solucionat, a 45 euros la nit pot dormir confortablement a l'illa balear. Aquesta és la darrera desmesura turística a Eivissa, i es ven a AirBnb com una “experiència de supervivents”. Costa 45 euros la nit i és una tenda de campanya al mig d'un campament barraquista, al municipi de Sant Josep. L'ajuntament d'aquesta localitat ha detectat que almenys tres tendes de campanya d'aquest poblat, habitat majoritàriament per nord-africans, s'anuncien a la plataforma de lloguer turístic. La troballa es va produir de manera fortuïta després que la Policia Local fes una inspecció rutinària al campament de Can Raspalls: sorprenentment, va detectar dos turistes que sortien del recinte amb les maletes de rodes.
L'anunci continua viu a la pàgina web de la plataforma d'intermediació de lloguers. El suposat propietari és Víctor i en la descripció d'allotjament diu que és a 15 quilòmetres de l'aeroport, sense donar-ne més detalls. Inclou un “còmode matalàs doble”, llençols, gelatera, estris de cuina, sanitari sec, dutxa de bossa (10 litres) i llum de bateria o energia solar. “Ideal només per a dues nits”, alerta el propietari. Avisa que el soroll de cotxes, avions, “bitxos i ocells” no permeten dormir bé (com es pot llegir a l'anunci, reproduït sota aquest paràgraf). També precisa que "no compta amb electricitat" i suggereix portar "una bateria externa de telèfon mòbil". "Si pots deixar la teva zona de confort (breument), et recullo a l'aeroport gratis", afegeix l'anunci.


"Estada increïble, l'amfitrió és molt bona persona i està pendent de tot", diu una de les suposades ressenyes de l'estada. “M'he sentit com a casa. Pots dutxar-te i cuinar. Molt acollidor”, afegeix. “La tenda és perfecta per a dues persones. L'endemà al matí ens va preparar l'esmorzar i ens va portar a la platja”, assenyala una altra.

Eivissa, l'illa del luxe on es poden degustar menús a 1.000 euros, el preu del lloguer d'un habitatge com a qualsevol altre punt d'Espanya, s'ha convertit en el mascaró de proa de la precarietat immobiliària. El fenomen va començar amb el lloguer de balcons a preu d'habitacions, d'aquí va passar a les caravanes com a solució alternativa a l'habitatge i el procés ha acabat amb campaments sencers d'infrahabitatges i barraques davant els quals l'administració fa els ulls grossos, conscient de la situació.

A Can Raspalls, a més dels ocasionals turistes, hi havia aquesta setmana unes 200 persones, però des de l'ajuntament creuen que a l'estiu hi va poder arribar a haver-hi uns 300. A la seva inspecció, la policia va comptabilitzar 154 infrahabitatges, un 56% tendes de campanya i el 43% restant barraques, amb un total de 206 llits. La majoria dels que hi viuen procedeixen del nord d'Àfrica.

"Hem mantingut una actitud empàtica durant un temps a causa de les circumstàncies, però hem arribat a un punt on s´han sobrepassat algunes línies que no podem permetre", ha assegurat l´alcalde del municipi. “Com a administració és moment de posar-nos seriosos i actuar, d'acord amb la justícia, davant de qualsevol activitat il·legal i que perjudiqui els veïns i qualsevol lloc del municipi”, afegeix.

La primera actuació ha estat presentar una denúncia per aquesta activitat il·legal. El propietari, ja identificat, s'enfronta a quatre sancions per exercir una activitat sense llicència (30.000 euros), sense assegurança obligatòria per dur a terme aquesta activitat (30.000 euros) i sense els registres legals (30.000 euros), així com per acampar a una zona prohibida (750 euros).



15 Comentaris

Més recent Anterior