La recent cimera antiavortista celebrada al Senat, organitzada per Network for Values i recolzada pel PP, ha revifat la polèmica sobre el paper de les institucions públiques en debats ideològics. La cimera, centrada en la defensa del creacionisme i l'oposició a l'avortament, va comptar amb la participació de l'exministre Jaime Mayor Oreja, que va qualificar la lluita pel dret a la vida com a "fonamental" per al món occidental. La seva postura, que contrasta amb la teoria de l'evolució, va ser durament criticada tant per sectors del Govern com per col·lectius socials, que van denunciar l'acte com a excloent i contrari a la igualtat.
Però, que és el creacionisme?,us preguntareu tot preguntant-vos-ho: El creacionisme, estimats i estimades, és un corrent de pensament que sosté que l'univers i la vida van ser creats per un ésser diví o sobrenatural, en contraposició a les explicacions científiques com l'evolució. El creacionisme es basa en la creença que un ésser diví, generalment identificat com Déu en les religions abrahàmiques (cristianisme, judaisme i islam), és el creador de l'univers i de tota forma de vida. Els creacionistes solen interpretar els textos religiosos, com la Bíblia, de manera literal, especialment els relats de la creació trobats al llibre del Gènesi. Però aquesta teoria teòrica no es tan senzilla, hi ha diversos tipus de creacionistes, a saber:
1.- Creacionisme Jove de la Terra: Aquest enfocament sosté que l'univers, la Terra i tota la vida van ser creats per Déu en sis dies literals de 24 hores, fa uns pocs milers d'anys, aproximadament entre 6,000 i 10,000 anys enrere.
2.- Creacionisme Vell de la Terra: Accepta que la Terra i l'univers tenen milers de milions d'anys, com indica la ciència, però sosté que Déu va intervenir directament en la creació de la vida en diversos punts al llarg d'aquest temps.
3.- Disseny Intel·ligent: Proposa que certes característiques de l'univers i dels éssers vius són millor explicades per una causa intel·ligent, no especificada, en lloc de processos evolutius naturals com la selecció natural. Tot i que evita esmentar explícitament Déu, implica una força dissenyadora.
El creacionisme argumenta que certs sistemes biològics són massa complexos per haver evolucionat a partir de precursors més simples a través de la selecció natural. Exemples citats inclouen l'ull humà i el flagel bacterià. Es reafirmen en que l'existència de fòssils i el registre geològic són millor explicats per esdeveniments catastròfics, com el Diluvi Universal narrat a la Bíblia, que per processos lents i graduals. Argumenten que la vida no pot sorgir de manera espontània a partir de matèria no vivent, i que la complexitat i organització de la vida indiquen un disseny intencional. La falta d'evidència Científica és palesa: Els crítics sostenen que el creacionisme no es basa en evidència empírica i no segueix el mètode científic, sinó que es fonamenta en la fe i la interpretació religiosa, i xoca amb la incompatibilitat amb la Teoria de l'Evolució: La gran majoria de la comunitat científica recolza la teoria de l'evolució com la millor explicació per la diversitat de la vida a la Terra, basada en una àmplia gamma d'evidències fòssils, genètiques i biològiques.
El creacionisme continua sent una creença àmpliament defensada en diverses comunitats religioses d'arreu del món. No obstant això, en l'àmbit científic i educatiu, la teoria de l'evolució continua sent l'explicació més acceptada i recolzada per la diversitat de la vida i els processos de desenvolupament de l'univers. Bàsicament i emprant el sentit comú, un simple mortal es pregunta: ¿Calia crear tot un univers que sembla és infinit per ocupar només una ínfima part d'aquest en una boleta minúscula?. Crec que al Creador, o creadora (no en sabem del sexe de l'arquitecte/a) a banda de maldestre se'l podria acusar de malversació desmesurada de cabals públics.
Només la fe ens pot fer creure en tota aquesta 'misse en scène', i ja sabem que la fe a banda de que no mou muntanyes, no convenç a una gran majoria d'homínids i homínides. Però, sempre queda en el fons un dubte producte de l'educació cristiana que hem rebut des de petits, com ho reflectia Voltaire: L’univers m’embarrasse et je ne puis songer que cette horloge existe et n’ait pas d’horloger. O com sàviament es preguntava Eugenio, ¿que hi ha algú més?
Por favor,que mezcla de conceptos aplicados,mejor dicho mal aplicados.No sé, ni me interesa lo que ha sucedido en el Senado,si es legal o no lo es.Por supuesto que el concepto de Dios se basa en la Fé, que los cristianos creen en un Dios como Creador,pero NO es cierto que estén en contra de la evolución de las especies,que tienen éxito las más fuertes.Cuando estudias Ciencia,no hacen dos clases diferentes,una para creyentes y otra para no creyentes,la Ciencia es universal,para todos,eso sí se evita el concepto de Dios,que pertenece al concepto de la conciencia de cada uno.Estudias Botánica,con la evolución de las plantas,Fisiologia con los procesos esenciales,evolucionados en cada especie ...etc,en ningún caso se habla de Dios.No confundas Fisiología con Biología.
ResponEliminaPor último, no desprecies una religión por la frase:"la fe mueve montañas",la Biblia está llena de figuras literarias como esta.
Saludos
No desprecio nada, es obvio que la fe no mueve montañas, cono decía Monterroso.
EliminaHay creacionistas que están en contra de la evolución de las especies, y hay bastantes que creen que la evolución es una teoría y no un hecho, lo cual es francamente ridículo por obvio. Ergo, los que cuentan la historia en dos versiones son los creacionistas.
Lo que no entiendo es lo que comento: ¿Por qué crear todo un Universo infinito para habitar solo una pequeña bolita insignificante?
Lo mejor, la reflexión de Eugenio, es la reflexión del sentido común, incompatible con la fe.
Saludos.
Yo aquí me remito a Mounier o a Theilar de Chardin, que conjugan las dos situaciones sin ser negacionistas ni creacionistas.
ResponEliminaPienso que es un tema muy delicado y que como decía Sartre, somos libres, y en esa libertad de pensar como nos dé la gana, van nuestros errores implícitos.
Una abraçada.
salut
En el fondo el tema es de una enorme simplicidad, no tenemos ni idea de que somos, de donde venimos, ni a donde vamos.
EliminaSalut.
¿vamos al cine?...
ResponEliminaUff, no, fa mandra, al cine, fa temps que ja no dan pínicules, ara fan flims.
EliminaCuida't
Este asunto es como el de si Dios existe o no ..Para unos es obvio q sí , lo mismo q para otros lo es q no...Que si aparecimos fruto exclusivamente de la evolución, o de una inteligencia superior, es igual, no lo sabe nadie, elucubramos hasta donde podemos, a partir de ahí todo es posible lo q no termino de entender es qué paso en el senado ...Qué Mayor Oreja dio una conferencia sobre el creacionismo ? y ¿por qué allí? ...en fin, mira q nos gusta provocar conflictos absurdamente...! qué necesidad ! y bueno, ya puestos ..por qué no va a haber más seres perdidos por el universo? seguro q sí...a saber cómo...pero a mí me parece muy posible , como dices tú, sería pura malversacion de medios ...vamos a tener q imputar tb a Dios jajaja .un abrazo FRANCESC!
ResponEliminaNo estaba solo Mayor Oreja en esta conferencia en el Senado, había otros subproductos residuales negacionistas creacionistas, aún más tóxicos que él. Lo malo y peor de cada casa global.
ResponElimina¡Un abrazo!
Con su pan se lo coman (y por supuesto sin tomate, ni aceite, ni sal).
ResponEliminaUniverso: Todo el mundo sabe que el Universo (la Creación para los crédulos), lo creó Mafalda el día que perdió su virginidad.
En 2016 se estableció un número como resultado de cálculos matemáticos (y no por el viejo método de la cuenta de la vieja). Era el número aproximado de las galaxias (y digo galaxias; no estrellas o astros) que parece haber en el Universo "visible" (Recuerden que hay una parte inmensa del Universo del cual aún no nos ha llegado su luz o radiación).
ResponEliminaEse numero era superior a este: 200.000.000.000. (galaxias, como nuestra Via Lactea -con o sin lactosa-)
el caclculo/probabilidad de que haya mas gilipollas como nosotros parecería evidente.
¿Lo es?
Francesc, canvia de plantilla, noi. El formulari de comentaris queda darrere de la barra negra del peu del blog (aquesta que diu:# BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - ESCRITS ANTERIORS) y dificulta escriure quan el nombre de comentaris omple la pàgina. Merci!
ResponEliminaJo ho veig perfectament. No entenc el que em dius.
EliminaDoncs si ho veus bé no em facis cas. El que dic és que quan hi prou comentaris per a omplir l'altura de la pantalla, la barra negra de baix, es fica sobre el formulari. Almenys a mi em passa i no puc escriure.
ResponEliminaEs veu bé, sense la barra. Manifestat...
EliminaJa he tret la barra.
ResponEliminaSi; ara, cap problema. 👍
EliminaOK! Gracies
ResponElimina