BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ

L'ANY PERFECTE QUE VE...., O NO!

La pregunta que aquests dies s'està fent la majoria dels analistes en els seus pronòstics per a l'any nou és saber què pot sortir bé aquest 2025. El pessimisme envaeix l'ànim de les opinions fins al punt que la lectura d'un diari es pot convertir en un exercici de masoquisme. I potser és bo no donar per fet que tot ha d'anar malament per força i que, al llarg de la història, el món ha tendit a anar a millor, malgrat les guerres, epidèmies o catàstrofes naturals que se n'han anat succeint. 

Escriu Màrius Serra a la vanguardia: Quan s’acosta Cap d’Any, l’amic Oriol Comas i Coma, tot un personatge, reparteix estampetes a amics, coneguts i saludats. Al dors hi ha imprès el calendari de l’any que ve, però l’anvers és variable: conté un enigma endiastrat que fa ballar el cap encara que en sapiguem la resposta. Perquè la solució sempre és el número de l’any que ve, però el misteri rau a saber com s’hi arriba. Una mica com la vida mateixa, entesa com a malaltia mortal de transmissió sexual, que tots sabem quin final té però no pas què ens passarà abans d’arribar-hi.

Enguany l’enigma del Comas és un rombe blanc sobre fons vermell amb dues xifres i una pregunta impreses. Les dues xifres són 3333 dalt i 55 baix. La pregunta que centra la recerca fa: “Què en faríem de quatre tresos i dos cincs?”. L’enigma anual Comas i Coma és aritmètic i potser per això no l’acostumo a endevinar ni per mal de morir. En algun lloc del despatx dec guardar en una capseta una pila de calendaris amb els meus fracassos desxifradors a l’anvers. Reconec que és amarg beure del mateix verí que jo subministro cada dia des dels mots encreuats i altres enigmes verbals que plantejo, però cada codi té els seus misteris i per això­ a la pàgina de passatemps el crucigrama conviu amb el sudoku.

El misteri ocult del calendari del 2025 es resolia amb tres simples multiplicacions, però tampoc no hi he arribat pel meu compte. El Comas m’ha hagut de guiar. Si multipliquem el número tres de 3333 pel nombre de tresos que conté, quatre, fan dotze, els mesos de l’any. Després, multipliquem els dos cincs de 55 per arribar al nom amb què anomenarem l’any que ve: el 25. Finalment, si multipliquem totes les xifres impreses a l’anvers del calendari (3x3x3x3x5x5) aconseguim la solució que ja coneixíem abans de saber com arribar-hi: 2025.Comas i Coma encara hi afegeix que 2025 és un quadrat perfecte (45x45) i assegura que serà l’únic any perfecte que viurem en les nostres limitades existències. Intento assegurar-me’n. Multiplico 46x46 i veig que hauríem de sobreviure gairebé un segle, fins al 2116. I l’anterior? Doncs cada cop menys de nosaltres no el van viure ni semblen recordar-se’n, perquè 44x44 remet a l’any, glups, 1936. 

6 Comentaris

  1. A mi, quitado el 69, no entiendo el significado de los demás números. Bueno, sí, aun recuero el 591, un coñac de baratijo que se vendía en las barracas y que te ponía a mil ¡¡¡
    Salutte

    ResponElimina
    Respostes
    1. ¿No era 501 el coñac de baratillo?, piensa que habia 'Anis el Terrible', el peor de todos decía la publicidad.
      Salut.

      Elimina
  2. Me parece,que lo tenemos chungo con la cosa de las mutuas.Parece ser que Hacienda da por cerrado el año,quién ha recibido el dinero,contentos.Los que no lo hemos recibido,no quiere decir que no tengamos derecho,pero tenemos que solicitarlo de nuevo,pero esta vez en cada declaración de la renta.Asi que cuando hagamos la del 2024,podemos solicitar la correspondiente a la del 2019.En la del 2025,la del 2020....Así,hasta que se pierda los derechos.Una buena jugada de Hacienda,si señor.Me parece que lo he entendido bien,pero bueno ya me irás diciendo.
    Saludos

    ResponElimina
  3. Te dejé un comentario de ABC en el post de ayer de Vallín. Es como dices, en abril de 2025 se podrá reclamar un año, en abril de 2026 otro, etc, además así se aseguran que más de uno traspase y ya no pueda reclamar. Y luego habrá que ver con qué presteza devuelven los dinéricos, a ver si van a retrasar la devolución. Lo que sucede es que este año ya venía puesto por parte de ello el diferencial de un año, en vez de 1000 me devolvieron 3.700, no se si este año en al declaración del 2024 será igual, o habrá que moverse y reclamarlo. Aún no lo he comentado con mi gestor.
    Seguiremos informando. Saludos.

    ResponElimina
  4. Yo me pierdo en las cifras esotéricas. Me quedo en la sencillez, ya de por sí bastante compleja, del día a día. Salud para ti (y paciencia)

    ResponElimina
  5. Yo también me he perdido, es como cuando veías una peli de arte y ensayo y no entendías nada, y para disimular comentabas que era muy personal y profunda.
    Saludos

    ResponElimina