“A mesura que el periodisme ha anat baixant el paper de contrapoder, les democràcies s'han anat debilitant”, ha estat una de les reflexions destacades del conseller editorial del Grup Godó i exdirector de La Vanguardia, Màrius Carol, en una trobada en exclusiva amb subscriptors celebrat aquesta tarda a la Casa Seat de Barcelona i que ha estat moderat pel vicedirector Enric Sierra.

Carol, que segueix sent columnista del diari, fa 38 anys que hi treballa. Durant cinc anys va dirigir el Magazine, on va entrevistar gent de primera línia, des de Luciano Pavarotti a Michelle Pfeiffer. Més endavant, li va arribar l'oportunitat de cobrir la informació sobre la família reial. Quan li ho va proposar el llavors director Joan Tapia, va creure al principi que seria una tasca avorrida però després va pensar que s'ho podia passar bé i així va anar. “Vaig fer coses que no m'esperava fer mai com viatjar per més de 40 països”. També va recordar que, als anys noranta, Joan Carles I era una figura molt venerada a tot arreu com a artífex de la Transició que va portar la democràcia a Espanya.

Arribat el moment de les preguntes dels subscriptors, van demanar-li opinió sobre les fake news. Carol ha esmentat un vídeo corporatiu del Grup Godó que acaba amb la frase 'La verdad importa'. Una frase normal que fa uns anys no tindria cap importància, però avui és molt rellevant. "A mesura que el periodisme d'actualitat ha anat baixant el paper de contrapoder, les democràcies s'han anat debilitant i ha anat pujant el populisme".

En aquest sentit, s'ha mostrat preocupat pel missatge d'Elon Musk que els ciutadans no necessiten intermediaris per accedir a la informació perquè ja tenen les xarxes socials. “Però a les xarxes hi ha veritats i mentides i sobretot odi i mesquinesa”. Ha considerat que el món de llibertat que ven Musk a X és en realitat “el món de la selva”.

“Els mitjans ens hem quedat força tocats”, ha reconegut, però ha destacat també la importància de la marca de credibilitat que té La Vanguardia “basada sobretot que el diari és fiable”. I en aquest punt ha volgut recordar que aquest mitjà “ha sabut bregar amb intel·ligència totes les situacions viscudes durant 144 anys”. Francesc Puig a la vanguardia.

Potser el periodisme ha deixat ja de ser un contrapoder, perque les xarxes l'han superat. Hi ha cinc raons que ho explicarien, que demostren que aquesta és una batalla que la tenen perduda i ben perduda.

  • Concentració de mitjans: La consolidació de mitjans a mans de grans corporacions pot afectar la diversitat d'opinions i la independència editorial.
  • Pressions econòmiques: La reducció d'ingressos per publicitat i vendes ha obligat molts mitjans a buscar formes alternatives de finançament, cosa que en pot comprometre la independència.
  • Infodèmia i desinformació: La proliferació d'informació falsa i esbiaixada complica la tasca dels periodistes de proporcionar informació veraç i objectiva.
  • Xarxes socials: Tot i que democratitzen l'accés a la informació, les xarxes socials també fomenten la viralització de continguts sense verificar i la polarització d'opinions.
  • Atacs a la llibertat de premsa: En alguns llocs, els periodistes enfronten amenaces, censura i violència, cosa que restringeix la seva capacitat per actuar com a vigilants del poder.