GRIP AVIÀRIA H5N1, TOTS TRANQUILS?

Els científics estan seriosament preocupats davant de la cada vegada més probable transmissió de la grip aviària als humans. De moment, els últims dies han mort 20 grans felins (linxs, pumes i tigres) en un santuari animal de Washington (EUA) que estaven afectats per aquesta malaltia, que es propaga a través de les secrecions i per menjar aus infectades. A més d'aquest cas i de 292 ramats afectats a catorze estats nord-americans, al novembre es va comprovar una dràstica reducció d'exemplars d'una colònia de lleons marins de l'Argentina, un any després de l'arribada del virus. Només queda un terç de la seva població, segons un estudi de la Universitat de Califòrnia, publicat a Nature.

L'avenç en la transmissió entre espècies de l'H5N1 prossegueix amb "clades separades d'aus i mamífers marins, cosa que no té precedents", indica l'article. Des d'abril d'aquest any s'han notificat 61 casos en humans contagiats per contacte estret amb animals infectats, tant aus com bestiar, segons les dades del Centre per al Control i la Prevenció de Malalties nord-americanes.

En estudiar el primer virus boví H5N1 que va infectar algú, un equip de recerca de l'institut Scripps Research va alertar que aquest virus pot "evolucionar amb facilitat per reconèixer receptors de tipus humà" i començar una transmissió de persona a persona.

Aquest virus pot "evolucionar amb facilitat per reconèixer receptors de tipus humà" i començar una transmissió de persona a persona, afirmen els científics,

És a dir, si perquè sigui possible aquesta transmissió a humans un virus requereix, en general, de tres mutacions, ara només és un pas de ser transmissible per les mateixes vies que ho va ser la covid, segons l'estudi.

El cep "altament patògen" sorgit el 2021 tenia "notable capacitat per infectar una àmplia gamma d'hostes" i en menys de tres anys es va propagar entre el bestiar nord-americà i també va sorgir en humans, però amb simptomatologia lleu. Tot i això, "va conservar la seva especificitat pels receptors aviars"; és a dir, que no es transmetia entre una persona infectada i la resta, perquè el virus prefereix, encara avui, els receptors aviars sobre els humans. Es tracta d'una “barrera crítica”. Però podria caure.

A l'anàlisi genètica realitzada a les mutacions necessàries per "canviar completament de reconeixement del receptor de l'hoste" es va determinar que "una sola mutació" era "prou per provocar el canvi d'especificitat aviària a humana". "Una sola mutació -'Gln226leu' a la proteïna HA- pot canviar la seva preferència a receptors de tipus humà, cosa que augmenta el potencial del virus per a la transmissió" i indiquen "risc de pandèmia humana", recull l'agència Colpisa.

"Les troballes ressalten la necessitat crucial d'una vigilància contínua de les mutacions emergents del virus H5N1, ja que fins i tot els canvis genètics subtils podrien augmentar la capacitat del virus per adaptar-se i transmetre's als éssers humans, cosa que podria desencadenar una futura pandèmia de grip ", asseguren els autors. "L'historial d'altes taxes de mortalitat del virus i la capacitat d'adaptació han suscitat serioses preocupacions", adverteixen. A més, si a aquest primer pas per iniciar la transmissió entre humans se n'hi afegeix una altra, anomenada 'Asn224Lys', "la unió al receptor humà" milloraria. A diferència de l'H1N1 del 2009, aquest cep té "major risc de transmissió interespècies", "especialment entre aquells que treballen estretament amb el bestiar".

Cap persona ha mort fins ara per grip aviària, tot i que un cas va requerir hospitalització. Tot i això, els científics demanen no abaixar la guàrdia, davant la rapidesa de les mutacions del virus H5N1, que representa una nova amenaça.

Consultat a Copilot, em diu que no hi ha problema, no pànic no nervis, i Copilot sap el què sap o sigui el mateix que un expert com ens va passar amb la Covid, quan ens varen dir  que es tractava d'una simple grip o menys encara.

The Copilot version - La grip aviària H5N1, també coneguda com a "grip del pollastre", ha generat preocupació en la comunitat científica a causa del seu potencial per infectar els humans. Fins ara, la majoria dels casos humans han estat resultat de contacte directe amb aus o bestiar infectat, i no s'ha documentat transmissió de persona a persona2. Això redueix significativament la probabilitat que causi una pandèmia en humans. Tot i això, els experts continuen vigilant de prop aquesta situació, ja que el virus ha mostrat una capacitat per infectar diferents espècies i ha causat brots greus en aus i bestiar. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) i d'altres autoritats sanitàries estan preparades per respondre ràpidament si la situació canvia. Tots tranquils doncs..., però, que hi ha algú més?. Els EUA ja han reportat una mort per aquesta grip aviaria.

11 Comentaris

Més recent Anterior