POBRESA OCULTA, INFORME FOESSA


“Com pot ser veritat que hi hagi tants pobres? Si fos com diuen, es veurien”. Aquestes frases les va pronunciar no fa pas gaire un responsable polític madrileny que intentava tirar per terra el que els informes de les oenagés apunten sobre la desigualtat cada vegada més gran i l’exclusió social (el 2024, gairebé 9,5 milions de persones). La resposta la dona Càritas, per mitjà dels informes Foessa, referents en l’estudi de la situació social d’ Espanya: la gran majoria de la pobresa queda amagada per als ciutadans perquè identifiquen aquesta situació amb el sensellarisme (la imatge d’una persona dormint al carrer és la que més es reconeix amb la pobresa), el barraquisme o les cues de la gana. I no és així.

L’últim informe Foessa deixa clar que hi ha una pobresa que passa desapercebuda, però que existeix i, a diferència d’etapes anteriors, en què la falta de feina era la causa més rellevant d’exclusió, ara està molt vinculada amb l’habitatge, una vegada que el mercat laboral ha millorat de manera clara. L’informe Foessa alerta d’una pobresa ignorada perquè no està vinculada a les barraques o el carrer, A això cal sumar-hi el procés de “descapitalització” de les llars excloses des de la crisi financera: si el 2013 el 57% de les llars en exclusió tenien un habitatge en propietat, fins i tot amb pagaments pendents, ara aquesta proporció s’ha reduït a tres de cada deu. “Les famílies en exclusió social, per tant, tenen més difícil accedir o, en menor mesura, mantenir un habitatge en propietat, i s’exposen cada vegada més a accedir a un habitatge en precari, cosa que influeix radicalment en la seva inseguretat jurídica i vital”, assenyala aquest treball.

Això es tradueix en un augment de les llars en situacions greus d’amuntegament, en què cada persona té menys de 15 metres quadrats, fins a arribar al 7% de la població. Quines són aquestes llars? Les que es veuen forçades a compartir pisos amb més persones, a tornar a la casa de pares o familiars i conviure-hi, a recórrer als anomenats nanopisos o que tenen incapacitat per buscar un altre habitatge quan augmenta la família, encara que sigui una necessitat. En aquesta situació viuen la barbaritat de 3,4 milions de persones.

També ha crescut el nombre de llars que han recorregut a habitatges en pitjors condicions des de diferents punts de vista: amb situacions d’insalubritat (ha augmentat un 82% des del 2018), en barris marginals amb entorns degradats (es duplica), o amb falta dels equipaments més bàsics (1,8 punts percentuals més que el 2018). I es renuncia a l’adequació de l’habitatge a les necessitats de les persones amb mobilitat reduïda, per exemple.

L’accés a l’habitatge és un dels aspectes determinants de la situació de pobresa actual, però hi ha més canvis que no tenen tant a veure amb aquest aspecte i sí amb la falta de feina o la precarietat laboral. L’exclusió social es troba tant en l’entorn urbà com en el rural, en totes les comunitats i en tota mena de barris i municipis de diferents mides i característiques, assenyala Raúl Flores, secretari tècnic de la Fundació Foessa.

Però tot i així, l’exclusió social és preferentment un fenomen urbà: un 54,6% de les llars en situació d’exclusió es localitzen en entorns urbans, davant un 10,5% en entorns rurals, i la resta estan en situacions intermèdies. L’evolució més recent mostra un empitjorament en l’entorn rural, que registra un increment especialment en l’espai de l’exclusió greu, el pes del qual ha crescut del 8,7% el 2018 a l’11% el 2024”, assenyala aquest treball.

A més, deixa clar que malgrat que els barris més degradats són els que acullen un percentatge més alt de persones en situació de pobresa, els barris acomodats no se’n lliuren, encara que la majoria dels ciutadans no ho adverteixin. Això no treu que l’exclusió social greu als barris degradats sigui més del doble que la que hi ha als barris en bones condicions, expliquen des de Foessa.

L’informe de Càritas revela canvis en el perfil de l’exclusió en la societat espanyola. De moment, i més enllà de les fluctuacions cícliques, les diferències en la incidència de l’exclusió social greu segons l’edat s’han anat incrementant notablement, fins a multiplicar-se per sis entre els extrems: mentre els grups de més edat mostren una clara tendència a una millora gradual, els grups més joves són els que més han empitjorat. En concret, la infantesa ha vist com l’exclusió social greu l’afecta més del doble ara que el 2007. 

Pobresa oculta: 3,4 milions de persones viuen amuntegades o en minipisos - Celeste López a la vanguardia.com

10 Comentaris

Més recent Anterior