Aquests dies, en un vídeo en què anuncia l'eliminació del fact-checking i de la moderació dels comentaris a les seves plataformes Facebook i Instagram, adoptant el model de X/Twitter de Musk, Mark Zuckerberg, CEO de Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger Live i Threads), va dir alguna cosa com això: “Treballarem amb el president Trump per defensar les empreses nord-americanes dels atacs dels governs al món, que volen obligar-les a censurar més. Europa augmenta les seves lleis que busquen institucionalitzar la censura i que frenen la innovació. (...). Només amb el suport del govern nord-americà podem aturar això. El govern anterior ho va fer tot més difícil i va fomentar també la censura. Les seves accions han perjudicat les empreses nord-americanes i encoratjat altres governs a anar fins i tot més lluny. Però ara podem reinstaurar la llibertat d'expressió i estic emocionat per aquesta oportunitat”. Aquestes paraules no són només una genuflexió de Zuckerberg davant el nou president Trump, una mena de reverència per guanyar els favors que Elon Musk està acaparant. Són més rellevants del que poden semblar, encara que, segurament, a Zuckerberg no li deu haver costat un gran esforç.
Aquestes declaracions s'han d'emmarcar en una ofensiva més gran que inclou el suport públic i econòmic de Musk a partits neonazis europeus, com va passar a Alemanya, o als seus atacs al govern del Regne Unit, amb una tàctica similar a la que QAnon va fer servir en la campanya contra Hillary Clinton, quan alguns comptes van començar a alertar a Twitter que membres del Partit Demòcrata practicaven la pedofília. És una ofensiva ideològica que utilitza com a bandera una llibertat d'expressió que no és tal.
Abans de continuar, vull deixar clar, com defenso al meu llibre #FakeYou, fake news i desinformació, que aquesta campanya es basa en una cosa certa: que la moderació propugnada pels governs europeus és errònia i ràpidament cooptada com un instrument partidista en mans de els nostres poderosos, amb el mateix afany de control que els de l'altra banda de l'Atlàntic. No vinc a defensar els governs d'Europa.
Però arribats a aquest punt, cal recordar què és la llibertat dexpressió. Els drets –tots els drets– neixen com a privilegis –és a dir, una cosa que només podien gaudir els poderosos– que es transformen, gràcies a la lluita, en una cosa accessible per a tothom. Per exemple, la llibertat d'expressió sempre va ser patrimoni dels poderosos, ningú no se la va atorgar. El dret a la llibertat d'expressió significa –o hauria de significar– que ara aquests poderosos no poden eliminar la possibilitat que els altres expressin la seva opinió. El que està fent la propaganda trumpista, i el cunyadisme ultraconservador en general, és afirmar que limitar-ne la prepotència retalla els seus drets. Això, segons com es miri, és cert. Aquesta és precisament la funció dels drets conquerits: establir regles perquè la teva llibertat no elimini la llibertat dels altres. És a dir, que els qui tenen el poder d'expressar-se amb tots els mitjans a disposició –ja sigui un president, un multimilionari o l'home més ric del món– no puguin silenciar altres opinions amb menys altaveus. Per això, no ens confonguem: ells estan defensant únicament la llibertat d'expressió, la del més fort.
Eliminar la verificació dient que es defensa la llibertat dexpressió és, en realitat, una fal·làcia.
En el seu discurs, Zuckerberg no esmenta eliminar els algoritmes que prioritzen continguts, de fet els reafirma en un moment del vídeo. Diu que la gent “ara vol veure més política” i ell els la donarà. Seguirà estant prohibit mostrar els mugrons de les dones, i només els de les dones, a Instagram, perquè qui decideix què és “normalitat” és el propietari d'aquesta àgora digital. Per això la defensa de les empreses tecnològiques nord-americanes que, en realitat, en aquest cas és també la defensa de la supremacia de les opinions polítiques dels seus propietaris.
Com deia, aquesta defensa de la llibertat d'expressió entesa com a “tot s'hi val”, tan pròpia de les formes ultra agressives del fanatisme desregulador que està guanyant davant de la moixigeria moralista, igualment nefasta, troba terreny abonat a Europa perquè la política contra la desinformació de la UE és també antidemocràtica. Per dues raons principals:
1 - Els governs europeus han permès que grans empreses (com Twitter i Facebook) formin part de consells assessors i dissenyin les polítiques europees. Mai no s'ha volgut, en termes generals, generar una alternativa europea en què els drets de tots, i no només la llibertat d'uns quants, siguin fins i tot un model econòmic de digitalització.
Bueno,pues ya está libertad,que cada uno diga y haga lo que le da la gana.Ataques a la religiones,palabras y expresiones soeces.Todo vale.No era eso lo que se quería, pregunto.
Saludos
Pues no, no era eso, y ya deberías saberlo y entenderlo a estas alturas. No van estos dos en este sentido, sino en el contrario.
Saludos.
Ya, pues si es lo contrario ya lo iremos viendo.Pero nunca las cosas son a gusto de todos.Confundimos lo que se puede decir o no,depende de cada uno.De sus creencias,sentimientos...Pero en principio quitan los vigilantes, uffff que miedo
Saludos
Quitan a los vigilantes solo para las cuestiones que les interesan, relacionadas con los bulos, con sus bulos, que es lo que les interesa.
Saludos
Pienso en que cuando se tiene tanto dinero y tanto poder, me refiero a estos dos y a todos los que pueden estar en su lugar, que hay muchos mega multimillonarios, se pierde la realidad objetiva, no por mala praxis, sino porque no pisan, ni huelen, ni se alojan, ni sufren, ni sienten lo que el resto de los ocho mil millones pueden sentir.
Está claro que, aunque tengan posturas encontradas, estos mil ó dos mil mega millonarios, siempre velarán porque sus más de cuatro/cinco ó seis mil millones de dólares no menguen.
Ya se pueden ir a tomar una copa de Chateu Laffite Reserva del 53, que 25.000 euros la copa bien vale ese apretón de manos.
salut
Un Chateu Laffite Reserva del 53, dius, millor un semi-sec Anna de Codorniu, de quan bevíem xampany.
Salut.
Pensemos más bien en los objetivos que pretenden todos esos magnates tecnológicos. NO en pro de la responsable libertad individual, en todo caso en las libertades tipo Ayuso y cía. Y sobre todo en la libertad del libre mercado.
Es que este es el objetivo controlar la libertad de libre mercado para beneficiarse ellos de sus propios bulos.
Estamos en las mismas,en definir,concretar el concepto de bulo,que para cada uno es diferente,según sus creencias,gustos y odios.Esto se pone difícil.
Pero lo mismo funciona,con tacos,bulos de todos los colores,imágenes falsas,criterios histórico interesados.
Saludos
Básicamente, los bulos van en una sola dirección. Los datos ponen de frente la magnitud de la desinformación. Desde su toma de posesión, el 20 de enero de 2017 y el 12 de enero de 2021 (último día en que hay registros) la cuenta total arroja 29.508 declaraciones consideradas falsas o engañosas en un total de 1.386 días en el cargo.
La información es de Newtral. El resto, poesía.
Saludos.
Tengo preparado un artículo sobre lo nuestro, lo de la devolución de mutualidades, pero no sé si publicar-lo, no quisiera sufrir represalias, parece que lo cobraremos en cuatro años en la declaración de renta, lo que no me cuarta, se supone que en no abonar este importe el 22 de diciembre, tenían qué pagar intereses, y no parece que estén por la labor. Como decía un afectado, igual esperan a que unos cuantos la palmen antes y todo esto que se ahorrarán. Vade retro, MONTERO, no nos cojas por montera a los jubilados. Paciencia.
A mí no se me escapa que el «ricitos» (Zuckerberg) de Facebook, igual que el loco Almizcle (Musk) de X tienen en sus manos dos armas tan poderosas como bombas. Su poder de manipulación, es 10 veces más fuerte que la de las religiones (todas sumadas) y actúan en todos los campos; no solo la política. Tambien en el comercio, la ciencia, la salud...
Hoy en dia el ciudadano medio cree más en lo que lee en Facebook o X, que en cualquier otra fuente de información (que seguramente no lee).
La posibilidad de que Europa cree unas plataformas alternativas, actuando acordes a los «««««supuestos»»»» valores democráticos europeos, es cosa de Walt Disney. ¿Quién se lo cree? Pero si es que aquí tenemos la misma podredumbre que los gringos... por dios!
Ya está, ya es tarde. Me fui de X, eliminé la cuenta. Lo mismo en Facebook y esta madrugada he estado repasando las 387 fotos que tengo en Instagram. Tampoco me vale la pena guardar esa cuenta. Seguramente también la eliminaré:
1 - Se puede vivir si eso y para mi pasión fotográfica, hay alternativas que no tienen nada que ver con META
2 - Yo soy una persona sin ninguna importancia, y no pretendo arreglar ni solucionar lo que no puedo, pero no quiero ser partícipe (o al menos, lo mínimo que esté en mi mano)
Amb tu, a banda, hauríem de preguntar-nos quins són els valors democràtics europeus.
A X res, estic inactiu, i a feisbuc, només publico el que escric per un parell de companys analògics que viuen lluny i no entren al bloc.
Tothom ha de fer allò que cregui més oportú o que el seu senderi li marqui camí. Jo entenc que encara que estiguem inactius, continuem fent-los el joc. I d'aquí ve la meva decisió, però com dic, és la meva i no te que ser la d'altres. Per cert: Entrant o no entrant a Blogger, tinc un grupet als que ja fa temps, els envio les entrades per correu electrònic. I parlant de blogger, ara he posat «de dol» el meu, pobret.
Qui s'ha mort? —L'avi porc. —Qui l'enterra? —L'avi Serra. —Qui plora? —La senyora. —Qui s'en riu? —La perdiu. —Qui toca les campanetes? —Les formiguetes.
La paremiologia catalana és rica i plena.