Aquest és un article supremacista, ancorat en una doble convicció de superioritat. D’una banda, la dels valors que nodreixen la democràcia liberal com a forma de govern. De l’altra, la d’Europa i el seu projecte de governança comú com el lloc en el qual aquests millor han cristal·litzat des de la fi de la Segona Guerra Mundial. Josep Martí Blanch, a la vanguardia.
Aquest doble exercici de vanitat comporta inevitablement afirmacions contundents. Per exemple, no s’accepten lliçons de democràcia de la triada Trump-Musk-Vance sobre la qualitat de les nostres institucions. Hi ha discursos fets en nom dels valors democràtics que per molt made in USA que siguin mereixen menyspreu. El mateix que dediquem als nostres lobbistes xinesos ben remunerats o al nombrós exèrcit d’idiotes fascinats per les suposades virtuts de l’autoritarisme rus o del que es promociona a través dels petrodòlars. Per a Trump, Putin, i més dissimuladament, però amb la mateixa displicència, Xi Jinping, els europeus conformem una societat moral i políticament decadent que, debilitada per les seves notables diferències de doble ordre –entre estats i dins de cada Estat–, no té cap possibilitat de seguir el ritme que han marcat els més forts de la classe en la reconfiguració del ordre mundial. Imposada la llei del múscul, Europa està acabada, raonen.
El nostre desconcert neix de la necessitat de treure’ls la raó als que ens veuen així, però sense saber exactament com i ni tan sols si estem en condicions de fer-ho. La preponderància dels interessos estatals està a la base de la nostra debilitat. No hem construït res que s’assembli a una idea de patriotisme europeu nodrit de valors durs. Compartim institucions, ens reconeixem com a germans en la dimensió cultural, geogràfica, històrica, econòmica i demés qüestions. Però l’adscripció a la idea d’Europa segueix sent per a la majoria d’ordre purament pragmàtica, concretada en coses com tenir la mateixa moneda a la butxaca o viatjar sense passaport. Som italians, francesos, alemanys, belgues, romanesos, etcètera, i ja si un cas, com a qüestió de segon ordre que proporciona avantatges, també europeus. La impossibilitat d’armar una política exterior de defensa en clau europea o les visibles reticències en la creació de campions empresarials europeus en sectors estratègics obeeixen a aquesta realitat.
Més enllà d’aquest component de preeminència estatal de la gestió d’interessos, ha d’advertir-se també la debilitat dels lideratges polítics en els països del projecte europeu. Els nostres líders estan obligats a consumir la majoria de les seves energies atents als seus propis països, devorats per la polarització i la inestabilitat de les seves institucions domèstiques. Del costat contrari, Trump controla el Senat i el Congrés nord-americans i té llum verda en política exterior, mentre que Xi Jinping y Putin són dictadors. Com ser competitius, ràpids i eficaços en la presa de decisions en aquest escenari? El nostre ritme no és, ni pot ser-ho, el seu.
Fou en el mes de juliol del 2012 quan Mario Draghi va pronunciar el cèlebre discurs que va canviar el rumb de la crisi de l’euro: “Faré tot allò que sigui necessari i, creguin-me, serà suficient”. Tretze anys després, la pregunta és qui està en condicions d’afirmar alguna cosa similar per a fer creïble que també en defensa estem disposats a fer el mateix, amb o sense el paraigües dels nord-americans. El moment és crucial i ens retratarà a tots per a la historia.
A Europa li arriba l’hora de decidir si vol defensar el seu lloc al món també a base de colzades, ja que les regles que s’han anunciat per als nous temps pivoten de nou sobre la força que cada actor pugui mostrar i, arribat el cas, exercir. És arribada també l’hora d’un patriotisme europeu creïble, també militar, que ha d’exercir-se i prevaldre per damunt de l’eix dreta-esquerra i de qualsevol posicionament sobre l’agenda política ordinària. Serem capaços d’entendre-ho? Més aviat creiem que no. Però seria imprescindible per a què el supremacisme orgullosament justificat amb què fèiem el fatxenda a la primera línia mantingui en el futur tot el seu sentit. Aquesta vegada no ens juguem els diners, sinó els valors.
Voy a poner parte de lo que he escrito en otro lugar, pero válido para aquí:
ResponEliminaEuropa puede ser lo que quieran que sea los demás, pero tenemos reglas e intentamos cumplirlas. Todo lo que producimos, fabricamos y vendemos tiene trazabilidad, todo, y además quien las fabrica, produce o cultiva, paga impuestos (mayores o menores, pero paga), así, de esa manera, un kilo de judías de Marruecos puestas en el mostrador pueden valer 6 € y uno de Almería, 9 €.
Las naranjas de Sudáfrica las puedes encontrar por 0´99 cts kilo, y las de Valencia no te bajarán de 1´50.
Ahora sí, las condiciones de ese kilo de verdura/fruta, puedes estar (en líneas generales) convencido de que no son las mismas.
Aquí, en Europa, se controla desde el agua que se consume hasta los fitosanitarios que se les pone, desde la paga y cotización hasta las horas de trabajo. Es cierto que se podría hacer mejor, desde luego, pero te aseguro que en toda África , ni en EEUU, ni en Asia (hablo de continentes) se lleva tan a rajatabla como en Europa.
Aquí siempre se ha luchado por los derechos, de tal manera que cualquier agricultor puede ser operado a corazón abierto, que detrás está la Seguridad Social y sus servicios a los que todos contribuimos, no se da esto en ningún continente anteriormente citado, porque o no hay especialistas, o no hay hospitales o no hay dinero para pagarte la operación.
Europa será muy engreída, no lo dudo, pero la seguridad de una pensión (poca o mucha) y la de la sanidad no te la da nadie más que Europa.
Nosotros formamos parte de esa Europa, esa en la que el PSOE y el PP creen, no quepa ninguna duda, y en la que los antisitemas (socios del gobierno) y Junts (socios del gobierno) desechan.
Hay cosas que a mi nieto de 11 años se las pueden colar, no a mi, ni a gente de mi generación, a no ser que uno esté abducido ideologicamente, que se suele dar.
Europa tiene muchos defectos, todos, pero Europa es nuestra casa, y como en Europa en ningún lugar, porque aquí, en Europa,(en unos lugares mejor y en otros no tanto), seguimos teniendo garatizado el estado del bienestar, porque ponemos dinero, cotizamos, pagamos el iva y sabemos que tenemos una pensión después de los 67 años, cosa inexistente en toda Asia, en todo EEUU, en todo África, y pauperrimo en Rusia.
Y con la frase:
"És arribada també l’hora d’un patriotisme europeu creïble, també militar, que ha d’exercir-se i prevaldre per damunt de l’eix dreta-esquerra i de qualsevol posicionament sobre l’agenda política ordinària..."
Salut
Oh Europa!, ¿quants hi creuen en aquesta Europa tan fraccionada i mancada de patriotes?. Has vist a Sánchez avui a Kiev: Viva Ucrania, Viva Europa. No sé si a Trusk li agradarà molt...
ResponEliminaSALUT.
Tarde pero se están poniendo las soluciones. La primera la cuestión de defensa, aumento del gasto. La segunda, el defecit energético, difícil de solucionar, el suministrsdor es Rusia,la paz se hace necesaria, de lo contrario políticas más abiertas, que no gustan
ResponEliminaSaludos
La idea de Europa es una de las bases de la socialdemocracia. No creen en ella los minoritarios, los que son rémora directa del Estado (cualquier Estado); los que se jactan pensando en que su raza es la más pura; los que piensan que tienen un hecho que los diferencia de los demás...
ResponEliminaEl hecho está en unirnos, todo lo demás es un error. Un grave error. Putin no está por hostias, quiere más territorio, y Trump ve negocio, mientras que el chino va incrementando poder.
No podemos quedarnos atrás. Vienen tiempos duros, como nunca lo han conocido los jóvenes, no tener agua corriente no me viene de nuevo, pero a ellos sí, y hemos de gastar menos en majaderías y prepararnos para lo que se avecina.
Salut