Els ous als Estats Units s'han encarit més del doble en els darrers deu anys. No és una broma. No és una indirecta. És una dada perfectament contrastable, consultant fonts locals i bussejant als nous dispositius de documentació digital. Cal posar ous a la lectura de la situació internacional.
Els nord-americans mengen una mitjana de 279 unitats a l'any, entre 5 i 6 a la setmana, diuen les estadístiques. Fa una dècada, les grans cadenes de supermercats els venien a preus molt baixos per atraure clients. Ara cal pagar gairebé cinc dòlars per una dotzena. Obligat a matar milions de gallines com a conseqüència de la grip aviària, el president Joe Biden va perdre el control dels preus a l'últim tram del seu mandat. Donald Trump va prometre abaratir-los si recuperava la Casa Blanca. Encara no ho ha aconseguit. Quan vegin la Unió Europea en dificultats pensin en un ou. El que és petit, el que és minúscul, de vegades explica el món.
La IA ens pot inundar de dades i els periodistes hi són per donar-los context i sentit. És el que ha fet, per exemple, la periodista italiana Elena Tebano al suplement econòmic del Corriere della Sera amb el preu dels ous americans. Són un signe descontent. El mes d'octubre passat, mentre la gent es preparava per anar a votar, van continuar pujant. Causes? La grip aviària i laugment dels costos de transport. S'han hagut de sacrificar milions de gallines els darrers mesos i falten camioners per al transport de mercaderies. Un camioner esmorzant un remenat d'ous en una cafeteria de carretera, heus aquí una imatge del nostre temps. La inflació als Estats Units va experimentar una pujada del 3% el mes de gener passat com a conseqüència de l'encariment de l'aliment més popular. Aquest repunt va aconsellar a la Reserva Federal mantenir els tipus d'interès en pausa. El que és petit de vegades explica el món.
L'assumpte és seriós. Entre els mesos de novembre i desembre de l'any passat es van haver de sacrificar més de 17 milions de gallines als Estats Units. A la primera conferència de premsa de Karoline Leavitt, nova portaveu de la Casa Blanca, Biden va ser culpat de l'encariment dels ous per haver ordenat una liquidació massiva de gallines. No hi va haver cap menció de la portaveu a la grip aviària, que en els últims tres anys ha matat 145 milions d'aus. El 2024, el virus es va detectar per primera vegada en vaques lleteres. El 6 de gener passat es va notificar la primera mort d'un ésser humà als Estats Units com a conseqüència del virus aviària H5; el decés es va produir a l'estat de Louisiana. L'epidèmia està avui en mans de gent que veu conspiracions per tot arreu i posa en dubte el fonament científic de les vacunes, amb l'objectiu d'alimentar els sentiments populars de sospita davant de tot el que porti el timbre d'oficial. Intentaran governar des d'una contracultura potent. El nou secretari de Sanitat, Robert Kennedy Jr., es va caracteritzar per les seves opinions negacionistes fa uns anys. Un ou és avui un manifest polític.
El que és petit de vegades explica el món. I si no ho explica, ajuda a entendre alguna cosa. A les eleccions municipals i autonòmiques espanyoles del maig del 2023, eleccions absolutament determinants per a l'actual moment polític, va votar l'oli d'oliva. Mentre als Estats Units els ocells queien en picat, a Espanya l'oli d'oliva pujava als núvols, com a conseqüència de les males collites i del corrent inflacionista provocat per la guerra d'Ucraïna. No tot es reduïa al preu del gas i lelectricitat. El maig del 2023, un litre d'oli verge extra arribava als deu euros. La gent estava escandalitzada. És veritat, el PSOE va fer una de les seves pitjors campanyes, Yolanda Díaz va sembrar la confusió a la banda esquerra, i el Partit Popular va mossegar amb el tema Bildu i no va perdre la iniciativa durant tota la campanya, cridant a derrotar el Govern, que va ser castigat severament. El preu de l'oli coïa, i va continuar pujant.
El que és petit pot explicar un moment i ajuda a entendre una època. Ara mateix, allò concret torna a ser molt important. Durant la setmana que el govern dels Estats Units ha passat a l'atac frontal contra la Unió Europea, amb tot el que això suposa en termes històrics, el Govern d'Espanya s'ha ofegat al got d'aigua de la tributació fiscal del salari mínim. Aquest incident pot costar molt car als seus protagonistes. Tot cimbrea, tot s?ha tornat molt insegur. Molta gent desitja un món més sòlid i cerca culpables. Enric Juliana a lavanguardia.com