De la borratxera tuitera d'Elon Musk val la pena rescatar un dels missatges que va llançar l'octubre del 2024 a la seva xarxa social X: “T'has preguntat mai per la finestra d'Overton?”. Aparentment una pregunta innocent, però amb un rerefons revelador. El magnat amic de Donald Trump parlava de la fórmula per orientar els canvis socials i polítics. El que s'ha produït als EUA i el que pretén impulsar a Europa començant per les eleccions alemanyes d'aquest mes.
La finestra d'Overton pren el nom de Joseph Overton, investigador del Centre Mackinac per a Polítiques Públiques, un think tank nord-americà considerat de tendència conservadora. Es tracta d'un model de canvi polític que explica com idees que en un moment de la història es consideren rebutjables acaben sent acceptades per la majoria i enarborades pels dirigents.
Un exemple seria el del sufragi femení. El que en un determinat període era considerat acceptable per la societat, com és excloure les dones del debat públic, es va anar convertint en intolerable fins a activar canvis legals. Polítiques que poden semblar impensables en un moment donat acaben normalitzant-se. El Centre Mackinac defensa que el que canvia és la ment dels votants sobre allò que és acceptable.
Però la qüestió és com es forma aquest canvi de mentalitat als votants. Segons el model de la finestra d'Overton, en una primera fase una cosa que sembla assentada en una societat com a menyspreable comença a ser qüestionat per algunes veus que són titllades de radicals. Aquests rebategen les seves idees amb algun eufemisme més digerible. Als que segueixen rebutjant-les se'ls acusa d'escassa obertura de mires fins que la idea es veu com una cosa justificada i d'aquí es passa a la seva promoció com una cosa acceptable, després es converteix en popular i la política ho adopta per fer-la pròpia. Són fases que cada cop s'assimilen amb més rapidesa.
La finestra d'Overton ha funcionat, per exemple, en el reconeixement del matrimoni homosexual a molts països. Però també es demostra eficacíssima als discursos contra la immigració. Quan Musk es va referir a aquesta teoria al seu tuit sabia bé del que estava parlant. Overton també es definia per la seva defensa de la llibertat individual, cosa que enllaça amb Steve Bannon. Tot just estrenar Trump el seu primer mandat, el seu llavors guru va anunciar la “deconstrucció de l'Estat administratiu” o “Estat regulatori”. Musk ha posat fil a l'agulla, i no sembla que l'hagin d'aturar.
Amb informació de la vanguardia i wiquipèdia.
El Español un gol de penalti, a ver si saca algo,es que sentiría mucho que bajara
ResponEliminaDe lo tuyo,más de lo mismo,la política yanky es muy diferente a la española.
Saludos
Brais ha metido el segundo para la Real.
EliminaSaludos
Nos marean lo que quieren...lo que quieren, y ya empezamos a tener una edad...
ResponEliminaVenga, un abrazo
Una edad, o casi toda, Miquel.
EliminaSalut.